Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hackathon καινοτομίας για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Υποστηρικτές του Hackathon Καινοτομίας είναι το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED.

Η ανάδειξη και η βράβευση ιδεών, προτάσεων και εφαρμογών που συμβάλλουν στην καινοτόμο επίλυση προβλημάτων και σημαντικών ζητημάτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μέσω της κινητοποίησης του δημιουργικού ανθρώπινου κεφαλαίου των Πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων περιλαμβάνει ο ανοιχτός Μαραθώνιος Καινοτομίας. Τον διοργανώνουν η Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Innovent Forum 2024, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024. Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά τις περιοχές της Θεσσαλίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έθεσαν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και ένωση όλων των δυνάμεων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων που φέρει η κλιματική αλλαγή. Στη διαδικασία της επανατοποθέτησης και αναδιοργάνωσης, η τεχνολογία διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Στο Hackathon μπορούν να διαγωνιστούν ομάδες ενδιαφερομένων, αποτελούμενες από δύο έως τρία άτομα άνω των 18 ετών, οι οποίες θα αναπτύξουν μια πρόταση σχετική με την θεματική: «Η τεχνολογία ως μέσο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: Πρόληψη, αντιμετώπιση, ανάκαμψη». Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας απευθύνεται σε ομάδες που μπορεί να αποτελούνται από ερευνητές ή φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς) ενός ή περισσότερων ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων, στελέχη επιχειρήσεων, startupers και κάθε ενδιαφερόμενο. Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που θα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο Καινοτομίας, κατόπιν επιλογής των προτάσεων, είναι οκτώ. Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα κληθούν -σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ωρών- να σχηματοποιήσουν και να διαμορφώσουν την ιδέα τους, υπό την καθοδήγηση ειδικού μέντορα, ανάλογα με το πεδίο εστίασης της κάθε ομάδας. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργασίας, η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει την πρότασή της σε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα έχει συσταθεί αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό και η οποία θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις τρεις πρώτες προτάσεις στη συνολική βαθμολογία, θα απονεμηθούν τρία βραβεία:

* Πρώτη Θέση: 2.000 €

* Δεύτερη Θέση: 1.000 €

* Τρίτη Θέση: 2 δωρεάν θέσεις στο CoworkingSpace του Πάρκου Καινοτομίας JOIST& δωρεάν συμβουλευτική καθοδήγηση για την υλοποίηση της ιδέας τους για 3 μήνες

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Έλενα Καματέρη τονίζει: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πλέον βίωμα για πολλές περιοχές του κόσμου όπως υπήρξε και για εμάς στη Θεσσαλία. Ποτέ άλλοτε δεν ήτανε τόσο απαραίτητος ο σχεδιασμός πολιτικών και εφαρμογών, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, που θα μπορούσαν προβλέψουν μια κρίση ή να διαχειριστούν αποτελεσματικά την ανάκαμψη μιας κοινωνίας που τραυματίζεται.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ο βασικότερος συντελεστής προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω της αξιοποίησης νέων δεδομένων θα προέλθει η απαιτούμενη επανάσταση στη διαχείριση γης και υδάτων, τις υποδομές, την πράσινη ενέργεια και θα επιτευχθεί η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κινδύνου και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Οι δράσεις που φέρνουν κοντά τα τεχνολογικά και παραγωγικά οικοσυστήματα και δημιουργούν συνέργειες μεταξύ των συντελεστών τους είναι καταλυτικές για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών που θα καθορίσουν το μέλλον μας.  Όλοι μας οφείλουμε να τις έχουμε στην καρδιά της φιλοσοφίας μας».

Επίσης η Κατερίνα Δημηνίκου από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST τονίζει: «Στη σύγχρονη εποχή, το πολυσύνθετο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή έχουν θέσει νέους όρους στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, και γενικά στην εξέλιξη και τη βιωσιμότητα των κοινωνιών. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη σύνδεσης της τεχνολογίας με τις προκλήσεις που ολοένα και περισσότερο οι κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πολυσύνθετο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται.

Το Innovent Forum 2024, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα δια ζώσης, αλλά και online μέσω Live streaming, στις 9 & 10 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για μία διήμερη υβριδική εκδήλωση Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία φέτος με κατεύθυνση «Tech For Humanity», έχει κύριο στόχο να αναδείξει καινοτόμες μετασχηματιστικές λύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δομικό στοιχείο του Innovent Forum 2024 είναι η ποιοτική δικτύωση όλων όσοι θα συμμετέχουν, για τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος, συνεργασιών και επενδυτικών σχέσεων. Για δύο ημέρες, 30 Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρίες και τεχνοβλαστοί (spin-offs), επαγγελματίες, startups θα προβάλλουν τα προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας που αναπτύσσουν σε χιλιάδες επισκέπτες, μελλοντικούς συνεργάτες και επενδυτές”.

Επιπλέον, προσθέτει, για πρώτη φορά με συνδιοργανωτές τη Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Innovent Forum θα πραγματοποιηθεί Μαραθώνιος Καινοτομίας. Οι ομάδες εργασίας που θα συμμετέχουν, καλούνται να παρουσιάσουν την πρότασή τους, προκειμένου να αναδείξουν τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για να καταλήξει η ίδια τονίζοντας:
«Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα που χρήζουν νέου στρατηγικού σχεδιασμού και επανατοποθέτησης θεσμών, φορέων και επιχειρήσεων. Το Innovent Forum 2024 ενσωματώνει αυτές τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα, κινητοποιεί και ενώνει τα μέλη του οικοσυστήματος, προτείνει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές ομάδων εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις