Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι TikTokers εκτός από influencers είναι οι επόμενοι επενδυτές σε Startups

Αυτά είναι τα αστέρια του TikTok που όχι μόνο ιδρύουν αλλά επενδύουν σε Startups παγκοσμίως, με την έννοια του nextgen VC.

Οι influencers δεν κερδίζουν χρήματα μόνο από τις συμφωνίες με brands αλλά και επενδύοντας σε Startups που τους αποφέρουν κέρδος. Τόσο μεμονωμένα όσο και ιδρύοντας τις δικές τους εταιρείες VC, οι influencers έχουν γίνει entrepreneurs του εαυτού τους και συνάμα ενεργοί επενδυτές. Η τάση των celebrities, όπως ο Jay-Z ή ο Ashton Kutcher, να επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις συμβαίνει βέβαια εδώ και χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα οι stars των social media “αγκάλιασαν” τις επενδύσεις VC.

Από επιχειρηματική άποψη, είναι λογικό. Έχουν χρήματα για να επενδύσουν, διασυνδέσεις και ένα μεγάλο κοινό στο οποίο μπορούν να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Από τη σκοπιά μιας νεοφυούς επιχείρησης που σκέφτεται να λάβει επένδυση από έναν influencer, υπάρχει η ευκαιρία να προσεγγίσει περισσότερους δυνητικούς πελάτες όταν ένας famous influencer είναι επενδυτής και προωθεί ένα προϊόν σε εκατομμύρια followers του.

Ακολουθούν, λοιπόν, μόνο μερικά από τα πιο γνωστά και σχετικά ονόματα – αστέρια του TikTok που στράφηκαν προς τον χώρο του VC:

Ο Josh Richards που διπλασίασε το VC από την αρχή της φήμης του ως TikToker. Ο Ρίτσαρντς έγινε εταίρος στην Remus Capital στα τέλη του 2020, πριν ξεκινήσει την Animal Capital το 2021, ξεκίνησε την Animal Capital μαζί με τους άλλους αστέρες του TikTok, τον Νόα Μπεκ και τον Γκρίφιν Τζόνσον. Το κεφάλαιο της Animal Capital, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τον Anthony Scaramucci και τους δίδυμους Winklevoss Tyler και Cameron. Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος influencer.

Η οικογένεια D’Amelio, ή αλλιώς “η πρώτη οικογένεια του TikTok”, ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι ξεκινά το δικό της επιχειρηματικό ταμείο, το 444 Capital, το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 25 εκατ. δολάρια, για να επενδύσει σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες με ισχυρά brand names που καταλήγουν στους χρήστες. Το 444 Capital θα επενδύσει σε τομείς όπως το fintech, το edtech και το insurtech. Μπορεί το 444 Capital είναι το μεγαλύτερο βήμα της οικογένειας στον κόσμο του VC, δεν είναι η πρώτη της προσπάθεια. Η Charli D’Amelio έχει επενδύσει στο Step, μια mobile τραπεζική εφαρμογή για εφήβους ενώ επένδυσε και στην εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών Lightricks.

Ο Bryce Hall, ίσως ο πιο γνωστός στον κόσμο του TikTok και ως επικεφαλής της συνεργατικής ομάδας δημιουργών Sway House που έχει όμως καταργηθεί, έχει κάνει αρκετές επενδύσεις σε νεοσύστατες εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, ο Hall έχει επενδύσει σε τουλάχιστον 5 Startups, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε στάδιο εκκίνησης στην Atmos που δημιουργεί τα ιδανικά σπίτια για τον καθένα αλλά και στην πλατφόρμα εξοικονόμησης χρημάτων Price.com.

Ο Griffin Johnson με την σειρά του έχει επενδύσει σε εταιρείες πρώιμου σταδίου όπως η budgetting app Lendtable και η VersusGame μαζί με άλλους αστέρες του TikTok όπως ο Hall. Ο Johnson είναι επίσης συνιδρυτής της Animal Capital, μαζί με τους Richards και Noah Beck. Ο ίδιος έχει πάνω από 10 εκατ. followers στο TikTok και περισσότερους από 3 εκατ. followers στο Instagram.

Ο Noah Beck έχει επενδύσει σε τουλάχιστον τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, συμπεριλαμβανομένων των Price.com και Parallel Learning, όντας συνιδρυτής της Animal Capital.

Διαβάστε επίσης:

Οι NFT Startups που “ξεσηκώνουν” επενδύσεις από celebrities

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις