Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

InvestEU: 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε γαλάζιες Startups και ΜμΕ

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του InvestEU Blue Economy και απευθύνεται στους οργανισμούς που επενδύουν στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας.

ΕΕ και ΕΤΕπ “ξεκλειδώνουν” 500 εκατ. ευρώ που θα διοχετεύσουν σε επενδυτικές κινήσεις στον κλάδο της γαλάζιας οικονομίας. Στο πλαίσιο των BlueInvest Days 2022 στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Virginius Sinkevičius και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), Roger Havenith, ανακοίνωσαν μια νέα ειδική πρωτοβουλία μετοχικού κεφαλαίου για τη γαλάζια οικονομία στο πλαίσιο του InvestEU.  

Η πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της ΕΕ για τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που επενδύουν στον τομέα αυτό. Ο Sinkevičius ανακοίνωσε επίσης ότι το έργο BlueInvest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχιστεί και μετά το 2022 έως το 2026. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Virginijus Sinkevičius, αρμόδιος για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, εξήρε τα επιτεύγματα της πρωτοβουλίας BlueInvest, η οποία τα τελευταία 3 χρόνια πρόσφερε καθοδήγηση σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φέρνοντας τους σε επαφή με επενδυτές, ενισχύοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες για την γαλάζια καινοτομία, με στόχο την κλιμάκωση των εταιρειών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. 

Η πρωτοβουλία οδήγησε έτσι στην υπογραφή μεγάλου αριθμού χρηματοδοτικών συμφωνιών, ενίσχυσε το επενδυτικό τοπίο για τη γαλάζια οικονομία, αύξησε την ευαισθητοποίηση των επενδυτών και συνέβαλε στη γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις γαλάζιας τεχνολογίας. 

Από το BlueInvest στο InvestEU Blue Economy 

Το InvestEU Blue Economy, η αναβαθμισμένη πρωτοβουλία κεφαλαίου που βασίζεται στην πιλοτική εφαρμογή του Ταμείου BlueInvest στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), φέρνει σε επαφή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF), τον Όμιλο ΕΤΕπ και το InvestEU financeSearch for available translations of the preceding linkEN, κινητοποιώντας έτσι επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που επενδύουν στον τομέα αυτό.  

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδότησης κινδύνου που θα είναι διαθέσιμα σε καινοτόμες και βιώσιμες ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις της γαλάζιας οικονομίας, μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών. Ως καινοτομία, η πλατφόρμα BlueInvest, καθώς και το ΕΤΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχουν επίσης την δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδυτές που στοχεύουν σε επενδύσεις με επιρροή στη γαλάζια οικονομία. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται μάλιστα να δημοσιευθεί σύντομα από το ΕΤΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις