Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για παραπλανητικά bots στο WhatsApp

Ωστόσο, το WhatsApp δεν έχει επιβεβαιώσει την εκστρατεία της Ρωσίας μέσω της οποίας καλούσαν τον στρατό της Ουκρανίας να παραδοθεί επικαλούμενοι αυτομόληση άλλων κυβερνητικών μελών.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαχειρίζεται ένα bot farm, στέλνοντας περίπου 5.000 μηνύματα σε μέλη της τοπικής αστυνομίας και του στρατού, ζητώντας τους να παραδοθούν και να αυτομολήσουν.

Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) ανακοίνωσε ότι έπιασε και διέκοψε την “ειδική επιχείρηση πληροφοριών” που είχε σχεδιαστεί για να “αποσταθεροποιήσει την ηθική και ψυχολογική κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας”. Το fake μήνυμα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ανέφερε: “Η έκβαση των γεγονότων είναι προκαθορισμένη! Να είστε συνετοί και να αρνηθείτε να υποστηρίξετε τον εθνικισμό και τους ηγέτες της χώρας που απαξιώθηκαν και ήδη εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα!!!”.

Σύμφωνα με σχετικό screenshot που δημοσίευσε η SSU, φαίνεται ότι η εκστρατεία διεξήχθη στο WhatsApp. Η SSU ωστόσο δεν απάντησε στα σχόλια αλλά ούτε και το WhatsApp προχώρησε σε περαιτέρω σχολιασμούς για την επιβεβαίωση ή μη της κατηγορίας.

Η SSU δήλωσε ότι “ανακάλυψε γρήγορα και εξουδετέρωσε” την επιχείρηση, με τον αντίπαλο τους να έχει ήδη στείλει 5.000 μηνύματα πριν συμβεί αυτό. Σύμφωνα με την υπηρεσία, το bot farm λειτουργούσε σε ένα διαμέρισμα στο Ντνιπροπετρόφσκ, μια πόλη στην κεντρική Ουκρανία, και “ελεγχόταν εξ αποστάσεως από τη Ρωσία”.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία διεξήγαγε σχετικά “αθόρυβες” επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, καθώς και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και ψυχολογικού χειρισμού. Τον Μάρτιο, η SSU ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει έναν “χάκερ” που βοηθούσε τα ρωσικά στρατεύματα να δρομολογούν ανώνυμες τηλεφωνικές κλήσεις προς τους εισβολείς, να στέλνουν μηνύματα στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπου τους ζητούσαν να παραδοθούν και προφανώς μια παρόμοια επιχείρηση με αυτή που διακόπηκε την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, η SSU κατέληξε στην σύλληψη ενός χάκερ που παρείχε στους κατακτητές σύνδεση κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωσή της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις