Οργανωμένη «ΣΠΕΙΡΑ» Startup επιχειρηματικότητας & καινοτομίας!

Μέσω του νέου σχεδίου δράσης το ΕΚΕΤΑ στρέφεται σε δράσεις μεγάλης κλίμακας και συνεργατικού τύπου με σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος

Πριν λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση σχεδίου δράσης Μεταφοράς Τεχνολογίας από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με την επωνυμία «ΣΠΕΙΡΑ». 

Η παρουσίαση διεξήχθη με υβριδικό τρόπο καθώς έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο «Μιχαήλ Γεράσιμος Στρίντζης» ενώ πραγματοποιήθηκε και live  μετάδοση μέσα Webex. 

Μεταξύ άλλων στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Δρ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας (διαδικτυακή σύνδεση), καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (διαδικτυακή σύνδεση) και ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ Χρ. Δήμα (διαδικτυακή σύνδεση).

Η «ΣΠΕΙΡΑ» αποτελεί μια δράση που αποσκοπεί στην μεταφορά της τεχνολογίας, συνεργαζόμενη με Πανεπιστήμια και Ερευνητική κέντρα αυτή η

δυναμική πρωτοβουλία έχει θέσει ως στόχο την αξιοποίηση της πληροφορίας και της γνώσης σε βιομηχανικούς και οικονομικούς τομείς. Με τον «ΕΚΕΤΑ» στο τιμόνι η «ΣΠΕΙΡΑ» συνεργάζεται με άλλους 5 φορείς: ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και τον ΕΚΕΤΑ με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού έργου και την ανάπτυξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Οι συγκεκριμένες δράσεις θα διαρκέσουν 18 μήνες και έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους 882.825 ευρώ μέσω αναπτυξιακού προγράμματος ΕΣΠΑ.

«Είναι αρκετά δύσκολο στην χώρα μας να συμπράξουμε μεταξύ μας, αυτή η πρωτοβουλία δίνει μια νέα αισιόδοξη νότα για νέες μελλοντικές συνεργασίες» δήλωσε ο Δρίτσας στην τοποθέτησή του.

Η «ΣΠΕΙΡΑ» επισήμανε πως διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 18 Spin Off εταιρείες και έχει παρέχει 11 αναγνωρισμένες «πατέντες» σε

 

Η δυναμική αυτή πρωτοβουλία δραστηριοποιείται σε 5 κύριους τομείς:

  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
  • Βιώσιμες διεργασίας και ενεργειακοί πόροι
  • Βιώσιμη κινητικότητα και δίκτυα μεταφορών
  • Εφαρμοσμένες Βιοεπιστήμες
  • Αγροτεχνολογία και Μηχανική Βιοσυστημάτων

Εκτός από δράσεις που αποβλέπουν στην εκπαίδευση και δικτύωση των ερευνητών του και των στελεχών της δομής, το νέο σχέδιο δράσης αξιοποιεί τις υφιστάμενες δομές και την εμπειρία του ΕΚΕΤΑ ως ώριμου φορέα. 

Η δημιουργία μιας οργανωμένης δομής με ισχυρή εταιρική ταυτότητα και μεγάλη εμβέλεια, θα δώσει λύση στο πολυδιάστατο πρόβλημα της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα καλύψει υφιστάμενες ελλείψεις και θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας. Με τη συστηματοποίηση των διαδικασιών, τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών και τη δημιουργία ισχυρής ταυτότητας, η Δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΕΤΑ θα ενισχύσει την επικοινωνία της με επιχειρήσεις και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να υποστηρίξει την δικτύωση των πέντε φορέων και την αξιοποίηση των ώριμων τεχνολογιών τους δημιουργώντας αξίες, αποτελέσματα και εισροές που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα και βιωσιμότητα της συνεργασίας τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις