Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Digital Gate & ACEin: Challenge για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων

Το ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης μετατοπίζεται από τις ομάδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε επιμέρους άτομα που διαθέτουν την διάθεση και την όρεξη για την ανάπτυξη νέων λύσεων

To «DIGITAL GATE» επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα Ανοικτής Καινοτομίας του Διεθνούς Αερολιμένα  Αθηνών διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Στόχος του 4ου «The Digital Gate IV: The Airport Innovation Challenge» είναι ο εντοπισμός νέων ψηφιακών λύσεων που δύναται να βελτιώσουν τους τρόπου λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και να λειτουργήσουν σαν μοχλός ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας. Ο ΔΑΑ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί πληθώρα οργανωμένων δράσεων φιλοδοξώντας να αναδειχθεί σε ψηφιακό «πράσινο» αερολιμένα καθώς και τεχνολογικό πάρκο.

Η παρουσίαση του νέου κύκλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (7/6/2022) στις 12:00 στο «Innove Athens». Το πάνελ της συνέντευξης τύπου αποτελείτο από τους: Κώστα Γκόγκο, Αναλυτής Ψηφιακών Υπηρεσιών & Καινοτομίας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ιωάννα Τραχανά, Ανώτερος Αναλυτής Ψηφιακών Υπηρεσιών & Καινοτομίας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Υπεύθυνη Γρ. Τύπου, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Αγγελική Καραγιαννάκη, Συντονίστρια ACEin, Γιάννη Κόλλα, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Αλέξανδρο Ζιώμα, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο καθώς και την χαρά τους για την επανέναρξη του διαγωνισμού- θεσμού από το 2015

Η πανδημία έβαλε στον «πάγο» την ζωή μας, όμως μετά από 2 χρόνια το «Digital Gate» επιστρέφει. Συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Ζιώμας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε ξανά μετά από 2 χρόνια, καθώς και για την συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ΔΑΑ έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα Κυβερνοασφάλειας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τις νέες προσκλήσεις, όπως την αξιοποίηση cloud λύσεων».

Παρ’ ότι το ΟΠΑ έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας στο παρελθόν, όπως  εκπαιδευτικά προγράμματα και τα Coffe ins, η φετινή διοργάνωση διαφέρει σημαντικά. 

Ο 4ος κύκλος του «The Digital Gate IV: The Airport Innovation Challenge» πρόκειται να διεξαχθεί με έναν διαφορετικό τρόπο. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις ομάδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε επιμέρους άτομα που διαθέτουν την διάθεση και την όρεξη για να αναπτύξουν νέες λύσεις.

Η περασμένη διοργάνωση είχε πρωτοφανή συμμετοχή, με πάνω από 180 ομάδες να λαμβάνουν μέρος, οι λύσεις των οποίων αξιοποιήθηκαν στο μέλλον από τον ΔΑΑ. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ήδη 200 αιτήσεις και οι δηλώσεις τρέχουν ακόμα.

Ο διαγωνισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, αρχικά την  διαδικασία δήλωσης συμμετοχών που θα  «τρέχει» μέχρι τις 15 Ιουνίου. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ομάδες βάσει μιας μεθοδολογίας που έχει αναπτύξει το ΟΠΑ, με στόχο την διαμόρφωση ιδεών ώστε τέλος να ολοκληρωθούν οι πιλοτικές και να παρουσιαστούν.

Οι ομάδες θα κυμαίνονται από 3-5 άτομα, δεν υπάρχουν όρια ηλικίας και οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορους τομείς, όπως φοιτητές, μεταδιδακτορικούς, ερευνητές, developers, λέκτορες κ.ο.κ

Στόχος της διοργάνωσης είναι η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του AIA- μάλιστα κατά την διάρκεια της πανδημίας ο AIA ανέπτυξε νέες λύσεις όπως την αξιοποίηση διάφορων καναλιών για την συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση των ταξιδιωτών, Chat bots αυτοματοποιημένων απαντήσεων καθώς και real time ψηφιακή παρακολούθηση του customer experience. Η ομάδα του AIA λάμβανε feedback για την βελτίωση των υπηρεσιών της μέσω ερωτηματολογίων από τους InfluencAIRS, ένα σύνολο 200 ατόμων από διάφορα target groups

Ο Γιάννης Κόλλας αν και αποτελεί μέλος της ομάδας του ΔΑΑ μόλις τέσσερις μήνες, δήλωσε σχετικά πως: «Οι συνάδελφοί μου εργάζονται στον ΔΑΑ από το 90′, πραγματικά θαυμάζω με πόση αγάπη μιλούν για την AIA». Ο ίδιος διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα του HR και της πληροφορικής ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Tommorow is App to you!

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις