Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Cryptocurrency μαθήματα στην ακαδημία των Dorsey & Jay-Z!

Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το επιχειρηματικό δίδυμο, η ακαδημία θα λειτουργεί καθημερινά με τη βοήθεια ενός μικρού προσωπικό του ιδρύματος Shawn Carter, με επικεφαλής τη μητέρα του Jay-Z, Gloria Carter

Ο συνιδρυτής του Twitter και διευθύνων σύμβουλος του Block, Jack Dorsey, συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Jay-Z (Shawn Carter) για να ξεκινήσει την Ακαδημία Bitcoin στο Marcy Houses, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή οικονομικής εκπαίδευσης με έμφαση στο Bitcoin ως μονοπάτι προς την οικονομική ελευθερία, με δωρεάν μαθήματα δια ζώσης και σε απευθείας σύνδεση, τα οποία διδάσκονται από τον Lamar Wilson, ο οποίος διαχειρίζεται τον ιστότοπο περιεχομένου Black Bitcoin Billionaire, και τον Najah J. Roberts, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του χώρου εκδηλώσεων και εκπαίδευσης Crypto Blockchain Plug. Το πρόγραμμα θα διεξάγεται δύο φορές την εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα παρέχονται smartphones, συσκευές MiFi και ένα ετήσιο πρόγραμμα δεδομένων. Υπάρχει ακόμη και ένα πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο που απευθύνεται σε παιδιά.

Ο Dorsey και ο Jay-Z είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες και έχουν προωθήσει ιδιαίτερα το Bitcoin. Εκτός από τη συνεργασία τους στο TIDAL, το οποίο ο Jay-Z πούλησε στον Dorsey, το δίδυμο ανέπτυξε από κοινού μια επένδυση 500 BTC πέρυσι με έμφαση στην ανάπτυξη της δημοτικότητας του κρυπτονομίσματος στην Ινδία και την Αφρική. Αλλά η Ακαδημία Bitcoin χρηματοδοτείται μέσω προσωπικών επιχορηγήσεων από τους δύο επιχειρηματίες.

«Ο απλός στόχος είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους εργαλεία για να χτίσουν την ανεξαρτησία τους και στη συνέχεια την κοινότητα γύρω τους», έγραψε ο Jay-Z σε ένα tweet

Βέβαια, η πεποίθηση πως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια ασφαλή οδό προς την οικονομική σταθερότητα για τους πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα δεν είναι ιδιαίτερα βάσιμη. Παρόλα αυτά,  ορισμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί -όπως οι μετανάστες και οι μη τραπεζικά ενήμεροι– είναι πιθανό να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα crypto ως μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές τράπεζες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν υψηλά διεθνή τέλη συναλλαγών και συχνά απαιτούν νομικά έγγραφα για την πρόσβαση. Αν και οι πιο εύποροι επενδυτές μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις βουτιές και τις αυξήσεις του κρυπτονομίσματος, μια κατάρρευση της αγοράς θα έχει πιο άμεσες, ενδεχομένως καταστροφικές επιπτώσεις για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με το bitcoin τους σε τακτική βάση.

Δεδομένης της αστάθειας του κρυπτονομίσματος και τις διάφορες απάτες που πραγματοποιούνται συνεχώς στον τομέα, υπάρχει ανησυχία ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους συμμετέχοντες, ακόμη και αν έχει καλές προθέσεις. Ο crypto builder Austin Robey το έθεσε ως εξής: «Αν ρωτούσατε τους κατοίκους του Marcy Houses πώς να ικανοποιήσετε καλύτερα τις ανάγκες τους, πόσοι θα έλεγαν “μια τάξη bitcoin”;». Στο Ελ Σαλβαδόρ, περίπου το 70% του πληθυσμού δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο, αφότου η χώρα έγινε η πρώτη που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα πέρυσι, οι κάτοικοι δεν έχουν δει την οικονομική πρόοδο που ήλπιζαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενθάρρυνε μάλιστα τη χώρα να καταργήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, επικαλούμενο τον κίνδυνο πληθωρισμού και την έλλειψη προστασίας των καταναλωτών. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής αναμένεται να αποπληρώσει ένα κρατικό ομόλογο ύψους 800 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο του 2023, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η χώρα ενδέχεται να αθετήσει το δάνειό της.

Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Dorsey και τον Jay-Z, η ακαδημία θα λειτουργεί καθημερινά με τη βοήθεια ενός μικρού προσωπικού στο Ίδρυμα Shawn Carter, με επικεφαλής τη μητέρα του Jay-Z, Gloria Carter, ως συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο.

«Το Ίδρυμα Shawn Carter Foundation είχε πάντα ως στόχο την παροχή εκπαιδευτικής πρόσβασης και το άνοιγμα θυρών ευκαιριών σε υποβαθμισμένες κοινότητες», ανέφερε η Carter σε δήλωσή της. «Όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωμένες οικονομικές αποφάσεις προκειμένου να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις