Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υψηλότερους μισθούς στο μέλλον «βλέπει» η Microsoft

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, όλο και λιγότερα άτομα εισέρχονται στη «δεξαμενή» του εργατικού δυναμικού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία μόνιμη αύξηση μισθών.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «νέα εποχή» κατά την οποία λιγότερα άτομα εισέρχονται στη «δεξαμενή» του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Για τον λόγο αυτό η πίεση για πληρωμή υψηλότερων μισθών μπορεί να γίνει μόνιμη, όπως δήλωσε Μπραντ Σμιθ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Κατά τον επικεφαλής της Microsoft, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Σμιθ εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει υποχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία.

«Φρένο» στην αύξηση του εργατικού δυναμικού

Η τάση αύξησης του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ κατά 5 εκατομμύρια άτομα κάθε πέντε χρόνια, από το 1950, έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Ήδη, από την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020, η ανάπτυξη αυτή επιβραδύνθηκε στα 2 εκατομμύρια, και τώρα επιβραδύνεται ακόμη περαιτέρω, όπως υποστήριξε ο Σμιθ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, επικαλούμενος στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν δει πλήρη μείωση του εργατικού δυναμικού.

«Αυτό βοηθά εν μέρει στην εξήγηση του γιατί μπορείς να έχεις χαμηλή ανάπτυξη και έλλειψη εργατικού δυναμικού ταυτόχρονα. Απλώς δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό», τόνισε ο Σμιθ, ο οποίος κρατά τα ηνία στην εταιρεία της οποίας η αξία πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια.

Τα κυβερνητικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ανησυχίες για την COVID-19, η φροντίδα των παιδιών και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει σημαντικά στην τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη, όπως ο CEO της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχουν εκφράσει επίσης την ανησυχία τους για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Ο Ζάκερμπεργκ έχει μάλιστα προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «μία από τις χειρότερες υφέσεις στην πρόσφατη ιστορία τους», αν και ο Σμιθ από τη μεριά του υποστήριξε ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για μια ύφεση, η οποία θα είναι αναπόφευκτη.

Η Microsoft αύξησε πρόσφατα τους μισθούς, ταυτόχρονα με την επιβράδυνση των προσλήψεων. Ο κατασκευαστής λογισμικού περιόρισε επίσης ένα μικρό ποσοστό θέσεων εργασίας που συνδέονταν με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.
Αυξάνονται οι μισθοί και οι προσλήψεις

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ από τον Ιούνιο έδειξαν ότι οι εργοδότες συνέχισαν σε γενικές γραμμές να αυξάνουν τους μισθούς και να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους από ό,τι αναμενόταν. Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ωστόσο, συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, φτάνοντας στο 62,2%, χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση από την αρχή του 2022.

Η αύξηση του πληθυσμού έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη βιομηχανία της τεχνολογίας, με τον CEO της Tesla, Ίλον Μασκ να υποστηρίζει ότι τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ χαμηλά για να συντηρήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ο Μασκ πρόσφατα απέκτησε δίδυμα, γεγονός που τον έκανε πατέρα εννέα παιδιών.

Ο Σμιθ δήλωσε ότι ίσως συμφωνεί με τον Μασκ «στο πρόβλημα», ωστόσο δεν προτείνει «την ίδια λύση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις