Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση 128 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η IQM

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση 7 γιγατόνων εκπομπών CO2 ετησίως έως το 2035

Η IQM κατάφερε να συγκεντρώσει 128 εκατ. ευρώ σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους της Ευρώπης για επενδύσεις σε κβαντική πληροφορική και τεχνολογία.

Lead fund του γύρου αποτέλεσε η εταιρεία για επενδύσεις σε κλιματική τεχνολογία World Fund, μάλιστα αυτό τον μήνα ξεκίνησε το πρώτο ειδικό VC ταμείο για επενδύσεις σε κβαντική τεχνολογία, ενώ οι κυβερνήσεις δεσμεύονται επίσης για αυξημένη υποστήριξη του κλάδου.

Ο φινλανδικός πάροχος κβαντικού hardware σκοπεύει να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών με στόχο την παροχή λύσεων στην κλιματική κρίση.

Οι υπολογιστές, τόσο οι κβαντικοί όσο και οι συμβατικοί, είναι μηχανές στις οποίες προγραμματίζετε ένα πρόβλημα και παίρνετε μια απάντηση. Το πρόβλημα με τους συμβατικούς υπολογιστές είναι ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που είναι τόσο πολύπλοκα που θα υπολογίζουν την απάντηση για χιλιάδες χρόνια – ή ενδεχομένως για πάντα.

«Η υπόσχεση των κβαντικών υπολογιστών είναι ότι για ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, μπορούν να δημιουργήσουν μια συντόμευση, η οποία φέρνει τη χρονική κλίμακα από 1000 χρόνια, σε ώρες, λεπτά ή δευτερόλεπτα», εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της IQM, Jan Goetz.

Αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, υπάρχουν πολύπλοκα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε – και οι εταιρείες κβαντικών υπολογιστών πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν.

«Δεν λέμε ότι η κβαντική πληροφορική μπορεί να λύσει την κλιματική κρίση, αλλά πιστεύω ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να έχουν κάποιο αντίκτυπο με θετικό τρόπο και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών CO2 σε κάποιο βαθμό», λέει ο Goetz.

Καλύτερες μπαταρίες και αποδοτικότερη ηλιακή ενέργεια

Μία από τις βασικές εφαρμογές όπου η IQM πιστεύει ότι η κβαντική τεχνολογία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο είναι η ανάπτυξη αποδοτικότερων μπαταριών για την καλύτερη αντικατάσταση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να προσομοιώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι χημικές διεργασίες σε ατομικό επίπεδο – και αυτή η ακρίβεια μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών μπαταριών. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν επίσης να προσομοιώσουν τις διεργασίες μέσα σε ένα ηλιακό κύτταρο, ώστε να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ποσοστό του φάσματος του φωτός που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Goetz επεσήμανε ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν επίσης να εργαστούν πάνω σε εναλλακτικές λύσεις για υλικά όπως το σκυρόδεμα (το οποίο παράγει ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών), καθώς και να εργαστούν πάνω στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού δικτύου και να καταστήσουν την κυκλοφοριακή ροή των πόλεων πιο αποτελεσματική για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η IQM, που ξεκίνησε το 2018, είναι ήδη η καλύτερα χρηματοδοτούμενη από τις νεοφυείς επιχειρήσεις κβαντικών υπολογιστών της Ευρώπης. Έχει πλέον συγκεντρώσει 178,5 εκατ. ευρώ από επενδυτές και 200 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίσετε τις δημόσιες επιχορηγήσεις και τα δάνεια.

Η εταιρεία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στο υλικό κβαντικών υπολογιστών – ένα πεδίο όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η IBM και η Google. Σκοπεύει να πουλήσει τους υπολογιστές της σε ερευνητικά εργαστήρια, κέντρα δεδομένων και εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις