Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

20+23 καινοτόμες εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

Οι καινοτόμες αυτές εταιρείες έχουν καταγράψει μια εξαιρετική πορεία στη διάρκεια λειτουργίας τους και υπόσχονται το 2023 να πρωτοτυπήσουν ακόμα περισσότερο

Η πολύμηνη περίοδος της καραντίνας αποτέλεσε ένα μεταβατικό στάδιο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έδειξαν να εκτιμούν, κατά το δύσκολο εκείνο διάστημα, το «δώρο» της τεχνολογίας για να μετασχηματιστούν, να εξελιχθούν, να πρωτοτυπήσουν, να καινοτομήσουν και, φυσικά, να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζωές όλων. Από τη στιγμή που οι online εφαρμογές εισέβαλαν στην καθημερινότητα όλων, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν τους δυνατότερους παίκτες του παιχνιδιού αυτού.

Παρακάτω παρουσιάζονται από την Γιώτα Χαρλαύτη (το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #34 και αναδημοσιεύεται σε τέσσερα parts) οι 20+23 πιο καινοτόμες εταιρείες, που έχουν καταγράψει μια εξαιρετική πορεία στη διάρκεια λειτουργίας τους και υπόσχονται το 2023 να πρωτοτυπήσουν ακόμα περισσότερο και να δουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, χάρη στο ευφυές και άριστα καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτουν.

11.Eurobank

Πρωτοπορεί στην ψηφιακή τραπεζική

Η ψηφιακή τραπεζική αποτελεί έναν τομέα, στον οποίο η Eurobank εδώ και οκτώ χρόνια διακρίνεται και πρωτοπορεί. Σε αυτό, εξέχοντα ρόλο παίζει η υιοθέτηση του καινοτόμου Phygital, ενός μοντέλου εξυπηρέτησης που αξιοποιεί στο έπακρο τεχνολογίες αιχμής, πάντοτε σε συνάρτηση με τον ανθρώπινο παράγοντα, προσφέροντας ένα σύνολο χρήσιμων εργαλείων και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Στον Τομέα του Global Transaction Banking, πρωτοπορεί μέσω της άμεσης ενημέρωσης για την κατάσταση των εισπράξεων, την εκτέλεση μεμονωμένων ή μαζικών πληρωμών, καθώς και την απόλυτα ασφαλή διεκπεραίωση συναλλαγών διεθνούς εμπορίου. Ταυτόχρονα, διαθέτει ολοκληρωμένες δράσεις δικτύωσης και προβολής βέλτιστων διεθνών πρακτικών που προσφέρουν στις επιχειρήσεις αξιόπιστες λύσεις για την επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μεταξύ αυτών είναι η βραβευμένη διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου Exportgate που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας για τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις και το Digital Academy For Business για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η τράπεζα έλαβε τη σημαντική διάκριση Best Treasury and Cash Management 2022 σε Ελλάδα & Κύπρο, από το διεθνούς κύρους περιοδικό Global Finance. Με τη διάκριση αυτή, αναγνωρίζεται η έμφαση που η Eurobank δίνει στην παροχή συναλλακτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

12.EXCELON

Το μέλλον της blockchain τραπεζικής εμπειρίας

Εάν μπορούσε να περιγράψει κανείς την EXCELON με συντομία, θα έλεγε πως πρόκειται για την πιο sophisticated crypto fintech startup του ελληνικού οικοσυστήματος και αυτό, επειδή, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, έχει μετατρέψει το πέρασμα από τον κόσμο του παραδοσιακού χρήματος σε εκείνον των κρυπτονομισμάτων σε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία. Αυτό το έχει καταφέρει διότι, αφουγκραζόμενη πάντα τις ανάγκες των νέων και τη διαρκή επιθυμία για διευκόλυνση της καθημερινότητας, παρέχει σε όλους τους χρήστες όσα ακριβώς ζητούν από μία τράπεζα. Το κυριότερο, μπορεί να βλέπει με σιγουριά τη μελλοντική εξέλιξη της τραπεζικής ψηφιακής εμπειρίας που ήδη προσφέρει σε πελάτες της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τις διαρκείς αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο του χρήματος, έχει σχεδιάσει το digital onboarding, χάρη στο οποίο ο πελάτης αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές, όπως ψηφιακό πορτοφόλι με παροχή IBAN και δυνατότητα για εμβάσματα μέσω SEPA, Instant SEPA, SWIFT, ή μέσω UK Faster Payments, Debit Mastercard, καθώς και πορτοφόλι για ψηφιακά νομίσματα και ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων. Η μοναδικότητα της EXCELON έγκειται στο γεγονός ότι δίνει έμφαση στις γενιές Gen Z και Millennials, οι οποίες γαλουχήθηκαν ανακαλύπτοντας τα πάντα με ένα κλικ και με επίκεντρο τα «θέλω» της νέας γενιάς, διαρκώς εξελίσσεται και καινοτομεί.

13.FERRYHOPPER

«Λύνει» τον γρίφο των online κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Από τη στιγμή που ιδρύθηκε η Ferryhopper το 2017, το πρόβλημα της εύρεσης απευθείας δρομολογίων προς προορισμούς χωρίς απευθείας σύνδεση, έγινε διασκέδαση. Οι τέσσερις ιδρυτές δημιούργησαν ένα διαδικτυακό marketplace ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που παρείχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα συνδυασμού ακτοπλοϊκών δρομολογίων για τη διασύνδεση προορισμών χωρίς απευθείας σύνδεση. Στόχος της ομάδας ήταν να κάνει τα ταξίδια με πλοίο εύκολα και προσβάσιμα σε όλους, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται οι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε για την εταιρεία ευκαιρία για καινοτομία, καθώς βγήκε από αυτήν αλώβητη, με ανανεωμένη ιστοσελίδα, η οποία παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα προχώρησε στο λανσάρισμα της mobile εφαρμογής της – το μεγαλύτερο ίσως project της για το 2020. Μέσω αυτής, προσέφερε καινοτομίες όπως το e-ticket, το οποίο επιτρέπει την ανέπαφη επιβίβαση στο πλοίο, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να διαχειρίζεται περιπτώσεις ακυρωμένων εισιτηρίων και vouchers που δίνονταν από ακτοπλοϊκές εταιρείες και ενσωμάτωσε τα προγράμματα πιστότητας μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών, προσθέτοντας επίσης κουπόνια και πολλές νέες εταιρείες από όλη τη Μεσόγειο. Επίσης, το καλοκαίρι του 2022, «άντλησε» κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ από τη λονδρέζικη Piton Capital, χάρη στα οποία θα ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της Μεσογείου.

14.GREEN PANDA

Η επανάσταση στην αγορά των μεταχειρισμένων smartphones

Ιδρύθηκε το 2020 από τον Άλεξ Βρατσκίδη και τον Φάνη Κουτρουβέλη και έκτοτε άλλαξε ό, τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του e-waste. Η πρωτοποριακή startup προσφέρει την πιο γρήγορη και ασφαλή εμπειρία trade-in, δίνοντας ζωή στις μεταχειρισμένες συσκευές σε λιγότερο από 3’! Χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί, αναγνωρίζει τη μάρκα και το μοντέλο της εκάστοτε συσκευής, ελέγχει την κατάστασή της και δίνει μια δίκαιη τιμή, βασισμένη στην αξία της στην αγορά. Έτσι, ξεκινά ένας τεράστιος κύκλος ασφαλούς ανακύκλωσης συσκευών, η οποία πραγματοποιείται είτε σε κάποιο Pandas ATM, είτε σε ένα συνεργαζόμενο κατάστημα, ή ακόμα και από το σαλόνι του σπιτιού μας, χάρη στην υπηρεσία Pandas Scooter. Τα «Green Panda ΑΤΜ» βρίσκονται σήμερα σε 28 σημεία σε όλη την Αττική και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην περίπτωση όμως που κάποιος δεν εξυπηρετείται από ένα κατάστημα, υπάρχει και το Green Panda Car, ένα βανάκι με ενσωματωμένο ΑΤΜ, που έρχεται στο σημείο που θα επιλέξει ο κάτοχος, για να αξιολογήσει και να αγοράσει το smartphone του. Η επιτυχία που έχει σημειώσει η Green Panda τον τελευταίο χρόνο την οδηγεί αυτόματα σε μια τροχιά ανάπτυξης, που στόχο έχει την επέκτασή της αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας της.

15. Hack The Box

H startup που κάνει «παιχνιδάκι» την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια

Η ελληνική startup «Hack The Box» ξεκίνησε το 2017 με στόχο να κάνει προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Σήμερα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στον χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ μετρά περισσότερα από 500.000 μέλη, από ανθρώπους που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο, μέχρι έμπειρους pen-testers και security professionals. Τα μέλη της κοινότητας ακολουθούν συγκεκριμένη και ιδιαίτερη εκπαίδευση, καθώς μαθαίνουν πώς να πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις, με ασφαλή και διαδραστικό τρόπο, σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης. Με λίγα λόγια, η startup δημιούργησε μία πλατφόρμα «ηθικού χάκινγκ» μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν να «χακάρουν» τα υπολογιστικά συστήματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Τα νούμερα εντυπωσιάζουν, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες εκπαίδευση, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αυξήσει τα έσοδα της περισσότερο από 1000% τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένοντας σταθερά κερδοφόρα. Πρόσφατα, η Hack The Box «σήκωσε» χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατ. δολάρια από την Carlyle Group, η οποία αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική πρωτοποριακή startup. Η χρηματοδότηση έχει ως στόχο την ενίσχυση της Έρευνας & Ανάπτυξης της Hack the Box, την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, αλλά και την περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ.

16.FLEXCAR

Οι πιο flex λύσεις για κάθε όχημα

Το 2022 η FlexCar εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του έγκριτου fund Fasanara Capital. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης αφορά επένδυση τόσο σε μορφή δανείων, όσο και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, με τη Fasanara Capital να προστίθεται στη μετοχική σύνθεση της FlexCar, δίπλα σε υφιστάμενους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors και VentureFriends. Αξιοσημείωτο είναι πως η FlexCar έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, έχοντας καταφέρει σε μόλις 3 χρόνια να οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της και να εδραιωθεί ως μια κερδοφόρος εταιρεία. Οι πελάτες της FlexCar απολαμβάνουν μια απλή, προσβάσιμη και all-inclusive υπηρεσία απόλυτης ευελιξίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης, πληρώνοντας μόνο ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο καλύπτει τέλη κυκλοφορίας, μικτή ασφάλεια, κόστη συντήρησης και επισκευής του οχήματος, τα πάντα με εξαίρεση το καύσιμο. Τα πλάνα της διοικητικής ομάδας περιλαμβάνουν τη σταδιακή ενσωμάτωση νέων καινοτόμων προϊόντων στο πλαίσιο της «Flex» φιλοσοφίας, που θα εμπλουτίσουν τις προσφερόμενες λύσεις της εταιρείας. Η FlexCar απασχολεί σήμερα περισσότερα από 150 εξειδικευμένα στελέχη σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, ενώ στοχεύει στον διπλασιασμό του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού της μέχρι τα τέλη του 2023.

17. INSTACAR

To πιο ευέλικτο ταξίδι στο σύγχρονο leasing

Σε όσους ζητούν αυτοκίνητο για μερικούς μόνο μήνες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς τη δέσμευση του χρόνου, η Instacar δίνει τη λύση. Αρχικά, ο πελάτης επιλέγει το αυτοκίνητο που επιθυμεί, είτε καινούριο, είτε σαν καινούριο. Στη συνέχεια, παίρνει μια προσφορά online, συμπληρώνει τη φόρμα επικοινωνίας κι ένα μέλος του #instateam επικοινωνεί μαζί του, απαλλάσσοντάς τον από γραφειοκρατία και εμπλοκή τραπεζών. Σε διάστημα μεταξύ δύο έως δέκα ημερών, μπορεί να απολαμβάνει το όχημά του, όπως ακριβώς το επιθυμεί και με όλα όσα χρειάζεται, όπως, για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί να αλλάξει, να επιστρέψει ή και να εξαγοράσει το όχημά του, αρκεί μια έγκαιρη προειδοποίηση και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επαγγελματίες, το instacar απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα μοντέρνο όχημα με μηνιαία συνδρομή, χωρίς να δεσμεύονται χρονικά με κλειστά συμβόλαια και κρυφές χρεώσεις. Με απλά λόγια, η Instacar παρέχει όλα τα οφέλη ενός leasing, αλλά χωρίς χρονικές δεσμεύσεις και πολύ φθηνότερα από τη βραχυχρόνια ενοικίαση. Επιπλέον, για τους πελάτες λειτουργεί ήδη το app Instadriver application, μέσω του οποίου μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού του για συντήρηση και να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με την ομάδα της Instacar.

18.EPIGNOSIS

Έχει… επίγνωση της επιτυχίας!

Δεν συγκαταλέγεται στις κλασικές startups, καθώς αποτελεί μια scaleup επιχείρηση του ελληνικού οικοσυστήματος και ένα μεγάλο success story. Έχοντας εφεύρει λογισμικό μέσω του οποίου οι εταιρείες παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους εργαζομένους τους, η Epignosis αναπτύσσεται ταχύτατα, με ρυθμούς άνω του 50% ετησίως, ενώ τα έσοδά της έχουν σταθερά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες τις επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων εκτινάχθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το όνομά της, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «επίγνωση», μαρτυρά τον σκοπό για τον οποίο αναπτύχθηκε, να βοηθά, δηλαδή, τους χρήστες να «έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας, δηλαδή ακριβή γνώση. Το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας είναι το TalentLMS, ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο για να εκπαιδεύσει κανείς το προσωπικό του, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες με προσωπικό από 100 έως και 1.000 υπαλλήλους. Ωστόσο η Epignosis διαθέτει και μεγάλους πελάτες όπως η Zoom, η Schneider Electric και παραρτήματα της Vodafone. Το eFront, στη συνέχεια, θεωρείται μια αρκούντως συμπαγής πλατφόρμα LMS για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν πρόσθετο βαθμό ευελιξίας, ενισχυμένο επίπεδο ασφάλειας, αλλά και αυξημένες δυνατότητες customization. Το τρίτο προϊόν, το Talent Cards, προσφέρει εκπαίδευση μέσω κινητού και απευθύνεται στην πλειοψηφία του σε νέους ανθρώπους.

19. LIDL

Αγώνας για μια πιο «πράσινη» Ελλάδα

H Lidl Ελλάς προσφέρει κάθε μέρα στους πελάτες της απλότητα, εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία της και στο ξεχωριστό και ιδιαίτερα προσεγμένο επιχειρηματικό της μοντέλο. Στη Lidl γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε ο καταναλωτής να βγαίνει πάντα κερδισμένος και ευχαριστημένος, κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη δημιουργική ιδέα χάρη στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να γεμίζουν σταθερά τη σακούλα τους, χωρίς να αδειάζουν το πορτοφόλι τους, με αποδείξεις! Πώς προέκυψε αυτό; Από μια σακούλα Lidl και την μοναδική εμπειρία που προσφέρει η διαδικασία των αγορών. Ο συνδυασμός αυτός είναι πάντοτε κερδοφόρος, καθώς κάθε φορά στο ταμείο ο καταναλωτής βλέπει με αποδείξεις ότι η σακούλα του γεμίζει εύκολα και αποτελεσματικά. Έτσι, η σακούλα θυμίζει στον πελάτη ότι μπορεί να την κουβαλά, να την κρατά από το χέρι, να την γεμίζει, ακόμα και να τη μοιράζεται με τον συνάνθρωπό του, πάντα με τη συμβολή της Lidl Ελλάς. Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται και με τον αγώνα της Lidl για έναν βιώσιμο πλανήτη και μια «πράσινη» Ελλάδα, κάτι που έμπρακτα αποδεικνύει μέσα από τη διοργάνωση του Μαραθωνίου Καινοτομίας, τον Δεκέμβριο του 2022, στον οποίο ξεχώρισαν οι πιο καινοτόμες εταιρείες που προωθούν ιδέες για ένα καλύτερο αύριο, με την αειφορία στο επίκεντρο.

20.FINLOUP

Η νέα εποχή στο leasing

Η συγκεκριμένη ελληνική startup «γεννήθηκε» το 2020 και δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους με δόσεις, χωρίς να απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας και χωρίς κρυφές χρεώσεις, εύκολα, γρήγορα, ψηφιακά και με ασφάλεια. Η Finloup έχει λανσάρει ήδη από το 2021 υπηρεσίες BNPL στην ελληνική αγορά, παρέχοντας τη δυνατότητα πληρωμής σε 4 άτοκες δόσεις και έχοντας κλείσει συμφωνίες με περισσότερες από 80 αλυσίδες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι αλυσίδες Admiral Sports και Funky Buddha. Έχοντας ως κριτήριο τη διαρκώς αυξανόμενη εξοικείωση του κοινού με τις συνδρομητικές υπηρεσίες και υπολογίζοντας πάντα τις αρκετά υψηλές τιμές στα προϊόντα τεχνολογίας, η εταιρεία η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις την δυνατότητα ενοικίασης προϊόντων της δημοφιλούς κατηγορίας των consumer electronics. Ειδικότερα, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν smartphone, laptop, tablet ή άλλες συσκευές για όσο χρόνο θέλουν και εν συνεχεία να να επιστρέψουν ή να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, χωρίς όρους και περιορισμούς. O εκάστοτε χρήστης επιλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, περνά την διαδικασία αξιολόγησης με σύνδεση στο e-banking του κι αφού ολοκληρώσει την πρώτη πληρωμή του, ξεκινά το leasing του παραλαμβάνοντας την συσκευή είτε στο σπίτι του είτε σε οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Innovation pt.2 *Sponsored by ΔΕΗ blue

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις