Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ε.Ε. προτείνει το πλαίσιο για κρυπτονομίσματα και ψηφιακές κινητές αξίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα προόδου για να ρυθμίσει την πολύπλευρη αγορά κρυπτονομισμάτων με το αρμόδιο εκτελεστικό τμήμα να εκδίδει οδηγίες και προτάσεις για την εποπτεία του αναπτυσσόμενου αυτού τομέα.

Τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο της ψηφιακής χρηματοοικονομικής  στρατηγικής της ΕΕ. περιλαμβάνουν τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά  κρυπτονομίσματα καθώς και μια σειρά από λεγόμενα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν σταθερή αξία ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με επίσημα νομίσματα ή άλλες κινητές αξίες.

Στόχος είναι όχι μόνο να μειωθεί η έντονη μεταβλητότητα στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και να παρασχεθεί περισσότερη κανονιστική ασφάλεια στους επενδυτές, αλλά και να μειωθεί ο κατακερματισμός της αγοράς στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι μόλις εγκριθεί ένα χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων σε ένα κράτος της ΕΕ να μπορεί αυτό να λειτουργεί σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Πρέπει να ενστερνιστούμε προληπτικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μετριάζοντας παράλληλα τυχόν πιθανούς κινδύνους», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μια ψηφιακή και καινοτόμος ενιαία αγορά χρηματοδότησης θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, παρέχοντας καλύτερα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για τους καταναλωτές και ανοίγοντας νέους διαύλους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις».

Ο κανονισμός για τις λεγόμενες κινητές κρυπτοαξίες, η αλλιώς MiCA, θα παρέχει τους ορισμούς σχετικά  με το τι συνιστά περιουσιακό κρυπτοστοιχείο  καθώς και διάφορες υποκατηγορίες του. Θα θεσπίσει επίσης κανόνες για την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τη σχέση μεταξύ εκδοτών token αλλά και κατόχων token.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι οι πάροχοι οποιωνδήποτε υπηρεσιών κρυπτογράφησης που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να έχουν φυσική παρουσία εντός της ΕΕ..

Υπάρχουν επίσης μέτρα για την ειδική αντιμετώπιση των stablecoins  μετά τις ανησυχίες αρκετών υπουργών Οικονομικών της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα καταστεί η ΕΕ. μια από τις καλύτερα ρυθμισμένες αγορές κρυπτονομισμάτων και σχετικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.
Το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις πριν μπορέσει να ψηφιστεί σε νόμο. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ελπίζει να δει το πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024.

«Η πραγματικά ολοκληρωμένη και συγκλίνουσα εποπτεία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστούν πραγματικά ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους παράγοντες της αγοράς», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. «Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κόσμο μετά το Brexit, με πολλαπλά χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις