Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας: Η πόλη που κατέκτησε τον τίτλο

Η πόλη του Leuven στο Βέλγιο κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2020, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο βραβείο αναγνωρίζει τις καινοτόμες ιδέες της πόλης, καθώς και τις διαδικασίες και τα μοντέλα διακυβέρνησης που αυτή εφαρμόζει. Βάσει αυτών των κριτηρίων, ο δήμος θα λάβει ένα βραβείο 1 εκατ. ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Οι άλλες πέντε πόλεις  που έφτασαν στον τελικό – Cluj-Napoca (Ρουμανία), Espoo (Φινλανδία), Helsingborg (Σουηδία), Βαλένθια (Ισπανία) και Βιέννη (Αυστρία) – θα λάβουν 100 χιλ. ευρώ η καθεμία.

Το Leuven είναι η έκτη πόλη που κερδίζει το βραβείο European Capital of Innovation και η τρίτη πόλη – νικήτρια που δεν είναι πρωτεύουσα, μετά τη Βαρκελώνη και τη Νάντη. Η πόλη στοχεύει να γίνει ένα από τα “εργαστήρια του μέλλοντος” (Labs of The Future) στην Ευρώπη,  μέσω ενός μοντέλου προσανατολισμένου στη συνεργατική καινοτομία.

Γιατί ξεχώρισε;

Η πόλη, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Leuven 2030 στο οποίο πάνω από 600 εταίροι, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυβέρνησης, ιδρυμάτων, εταιρειών, οργανισμών και πολιτών, συνεργάζονται για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Έχει επίσης δημιουργήσει το Leuven MindGate,  ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο δημιουργεί ένα έδαφος αναπαραγωγής ταλέντων, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων και καθιστά το Leuven μία από τις κορυφαίες περιοχές στον κόσμο στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας.

Τέλος, η πόλη έχει λανσάρει πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους για να κάνουν την περιοχή καλύτερη, αλλά και πλατφόρμα ειδικά για την πανδημία, στην οποία οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να συνδεθούν άμεσα με εθελοντές που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που την έκαναν να ξεχωρίσει ανάμεσα στις 12 συνολικά υποψήφιες για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2020.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις