Οι ομάδες που ξεχώρισαν στις Ημέρες Καινοτομίας 2020

Έπειτα από τρεις ημέρες δημιουργικών ιδεών, συζητήσεων και γόνιμου διαλόγου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου οι Ημέρες Καινοτομίας 2020, που διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού θεσμού «Innovation Days» του δικτύου EIT Health.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, 70 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχημάτισαν 19 ομάδες και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία, σε στενή συνεργασία και υπό την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων.

Την τελευταία ημέρα παρουσίασαν τις ιδέες-λύσεις τους στους αξιολογητές και αναδείχθηκαν τρεις νικήτριες ομάδες:

1η θέση CryptoCare – Λυδία Νέγκα, Γιώργος Γκέτσιος, Ζωή Τσιτόγλου (φοιτητές Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): Η ιδέα των τριών φοιτητών αφοροά την υλοποίηση μίας blockchain-based πλατφόρμας η οποία προορίζεται για χρήση από άτομα τα οποία λαμβάνουν αυξητική ορμόνη, διασφαλίζοντας ότι η συνιστώμενη δοσολογία θα έχει χορηγηθεί ολόκληρη πριν την παραλαβή νέας ποσότητας του φαρμάκου. Θα καταχωρούνται επίσης με ασφαλή και ιδιωτικό τρόπο οι τακτικές μετρήσεις που πραγματοποιούν τα άτομα σε αγωγή, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα χορήγησης της ορμόνης. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι εύκολα επεκτάσιμη για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για οποιοδήποτε φάρμακο/ορμόνη χορηγείται με πρωτόκολλο παρόμοιο με την αυξητική ορμόνη.

2η θέση FitFinder – Αντωνία Σακελλαρίου, Κλειώ Γκουντζομήτρου (φοιτήτριες του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.): Πρόκειται για μια εφαρμογή που παροτρύνει τους φοιτητές να γυμναστούν με ή χωρίς κάποιον γυμναστή. Η εφαρμογή αποσκοπεί στη μείωση της μοναξιάς που νιώθουν οι φοιτητές, μέσω της σύνδεσής τους με άλλα άτομα που έχουν τον ίδιο σκοπό – δηλαδή τη γυμναστική. Μέσω ενός φιλικού μενού ενισχύει την κοινωνική δικτύωση, ενώ ενθαρρύνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

3η θέση Immortal – Σπύρος Κοντογιάννης, Κυριάκος Καρασακαλίδης, Αλέξανδρος Σταμούδης (φοιτητές μηχανολόγοι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): H ιδέα αφορά ένα προϊόν τεχνολογίας (δαχτυλίδι ή βραχιόλι) που αποτρέπει τον χρήστη από το να αγγίζει συχνά το πρόσωπό του, εν μέσω πανδημίας, ενώ παράλληλα συλλέγει μία σειρά δεδομένων σχετικών με τη χρήση του (μέσω αισθητήρων κίνησης).

Οι τρεις ομάδες θα πάρουν χρηματικό έπαθλο, από το EIT Health, ενώ η ομάδα CryptoCare που κατέκτησε την πρώτη θέση θα διαγωνιστεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του θεσμού, στις 5 Δεκεμβρίου 2020, όπου θα κριθούν οι ιδέες των αντίστοιχων νικητών από 31 χώρες.

Η ομάδα αξιολογητών ή/και ειδικών συμβούλων αποτελούνταν από τους: Γιώργο Μέγα (ΕΚΤ), Bαρβάρα Βασιλάκη (ΕΚΤ), Άγγελο Αγγελίδη (ΕΚΤ), Αθανάσιο Κακαρούντα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γεώργιο Σταμπουλή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Χαράλαμπο Καρανίκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δώρα Τραχανά (Uni.Fund), Αθανάσιο Χαρέμη (ΕΚΤ), Νικόλαο Μανιαδάκη (ΕΚΤ), Καίτη Μηλιώνη (εταιρεία Myhabeats), Γεώργιο Δαφούλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλέξη Φουρλή (εταιρεία Vidavo), Λυδία Παπαδάκη (EIT Climate), Σοφία Βασιλειάδου (εταιρεία Wellics).

Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) προωθούν την καινοτομία στην υγεία με την ενεργή συμμετοχή και εκπαίδευση φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου, συνεργάτες από 6 EIT Health Co-Location Centers και 13 RIS Hubs, φιλοξενούν τον θεσμό σε περισσότερα από 30 σημεία σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή /και με φυσική παρουσία.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις