Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JD.com: Η πρώτη πλατφόρμα που δέχεται πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας

Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com είναι η πρώτη πλατφόρμα που ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή, ήρθε χθες Κυριακή, και ενώ η Κίνα διεξάγει μια δοκιμή του ψηφιακού της νομίσματος – σε πραγματικές συνθήκες – στην Suzhou, μια πόλη περίπου 65 μίλια μακριά από τη Σαγκάη.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, συνολικά 20 εκατ.yuan θα μοιραστούν μέσω λοταρίας. Οι νικητές θα λάβουν έως 200 (ψηφιακά) yuan έκαστος και στη συνέχεια θα μπορούν να τα ξοδέψουν στην πλατφόρμα αγορών της JD.com.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα πραγματοποιεί μια τέτοιου είδους δοκιμή. Τον Οκτώβριο, συνολικά 10 εκατ. yuan μοιράστηκαν σε κατοίκους της Σενζέν, και πάλι μέσω λοταρίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ψηφιακό yuan είναι ένα δημόσιο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο σε αντίθεση με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin ή το libra του Facebook, εκδίδεται και ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China).

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα τέτοιου τύπου νόμισμα (ψηφιακό ευρώ) έχει εκφράσει επανειλημμένα και η Ευρώπη. Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε σήμερα ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, την οποία εκπόνησε η ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή – η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις