Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι επενδύσεις VC

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επενδύθηκαν συνολικά 288 δισ. σε τομείς και επιχειρήσεις που ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλες στις αγορές.

Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία του Crunchbase, οι επενδύσεις VC κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, καθώς επενδύθηκαν πάνω από 288 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Τα δεδομένα αυτά δηλώνουν αύξηση κατά 110 δισ. δολάρια συγκριτικά με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ένα σημαντικό κομμάτι των χρηματοδοτούμενων εταιρειών έχουν εισέλθει στο χρηματιστήριο με αξία άνω του 10 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Στην κορυφή διακρίνονται τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου από μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας.  Συνολικά, 17 εταιρείες έχουν συγκεντρώσει γύρους άνω του ενός δισ. δολαρίων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των Northvolt, Waymo και Celonis.

Τα πιο ενεργά VCs

Τα VCs Tiger Global Management και Insight Partners συγκέντρωσαν τις περισσότερες νέες εταιρείες  στο χαρτοφυλάκιό τους, το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αναλυτικά, η Tiger Global επένδυσε σε 110 νέες εταιρείες και πρόσθεσε 58 εταιρείες unicorn στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ ηγήθηκε 87 γύρων σε νέες και υφιστάμενες εταιρείες. Η Insight Partners εισήγαγε 71 νέες εταιρείες στο portfolio της για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά ηγήθηκε συνολικά 82 γύρων.

Τα VCs Andreessen Horowitz, Accel και General Catalyst συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των ενεργών επενδυτών μέχρι σήμερα.

Ρεκόρ νέων “μονόκερων”

Τουλάχιστον 879 ιδιωτικές εταιρείες με συνολική αξία κοντά στα 3 τρισ. δολάρια, οι οποίες έχουν συνολικά αντλήσει 564 δισ. δολάρια, προστέθηκαν στον πίνακα του Crunchbase για τις unicorn εταιρείες που από 161 το 2020 έγιναν 250 το 2021.

Αυτοί οι 250 νέοι μονόκεροι έχουν συγκεντρώσει 78 δισ. δολάρια μέσα στο έτος και άλλα 419 δισ. δολάρια στο σύνολο.

Από όσες αποτιμήθηκαν άνω του 1 δισ., περισσότερες από τις μισές έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ. Η Κίνα και ο Καναδάς μετρούν από 10, ενώ η Ινδία και η Γερμανία έχουν από 9 νέους μονόκερους και το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία από 7.

Αύξηση της χρηματοδότησης σε κάθε στάδιο

Ρεκόρ επενδύσεων σημειώθηκε και ανά στάδιο χρηματοδότησης, τόσο σε προχωρημένο όσο και σε πρώιμο στάδιο, με τις επενδύσεις να αυξάνονται σε υπερδιπλάσιο βαθμό και πάνω από 60%, αντίστοιχα.

Η φετινή άνοδος αντιπροσωπεύει επίσης μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε σημαντικό αριθμό εταιρειών σε μεταγενέστερα στάδια, με πάνω από 1.600 να έχουν αντλήσει χρηματοδότηση σε προχωρημένο στάδιο φέτος μέχρι στιγμής.

Επί το δεύτερο τρίμηνο επενδύθηκαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια παγκοσμίως ενώ το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζεται αυξημένο κατά 40 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2020.

Η χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο κορυφώθηκε στα 43,4 δισ. δολάρια σε πάνω από 1.900 νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μέγιστη κατά 66% ετησίως.

Πάνω από 6 δισ. δολάρια επενδύθηκαν ακόμη σε περισσότερες από 3.500 νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις