Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η πανδημία ενίσχυσε τις επενδύσεις σε εταιρείες κατοικίδιων ζώων

Μια πληθώρα εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες για τα κατοικίδια ζώα βρίσκονται στο προσκήνιο των επενδύσεων.

Οι επενδυτές VC ενδιαφέρονται για τις Startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατοικίδιων ζώων, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις αυξημένες υιοθεσίες σκύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εταιρείες κατοικίδιων ζώων που υποστηρίζονται από VC έχουν προσελκύσει πάνω από 1,1 δισ.δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας το υψηλό όριο που είχε τεθεί το 2019.

Στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα πέντε νοικοκυριά υιοθέτησε έναν σκύλο ή μια γάτα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, σύμφωνα με έρευνα της ASPCA, μιας ομάδας για την προστασία των ζώων. Αυτή η άνοδος στην ιδιοκτησία κατοικίδιων επηρεάζει πια τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων βλέπουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Αυτή η τάση, ωστόσο, δεν είναι καινούργια αφού εκτιμάται ότι 90,5 εκατ. σπίτια στις ΗΠΑ έχουν κατοικίδιο ζώο, αριθμός που αυξάνεται κατά 5,6 εκατ. εδώ και δύο χρόνια. Επιπλέον, αρκετοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ξοδεύουν πολλά περισσότερα για τα κατοικίδια τους. Συνεπώς, οι πωλήσεις υπηρεσιών φροντίδας κατοικίδιων ζώων, διπλασιάστηκαν σε 5,8 δισ. δολάρια κατά τη δεκαετία που έληξε το 2017, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ πέρσι.

Φέτος μάλιστα, η Slow Ventures υποστήριξε τις εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων ζώων Odie και Pawlicy Advisor. Η βρετανική Bought By Many, μια άλλη νεοσύστατη επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας στα κατοικίδια, συγκέντρωσε 350 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία VC στον κλάδο των κατοικίδιων ζώων για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των millennials έχουν κατοικίδιο, γεγονός που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη γενιά, σύμφωνα με την APPA, αναδεικνύοντας τους σε “γονείς κατοικίδιων ζώων”, οι οποίοι εκδηλώνουν νέες καταναλωτικές προτιμήσεις και φέρνουν πολλά χρήματα στον τομέα, σημειώνουν με τη σειρά τους οι επενδυτές.

Το μέγεθος της αγοράς προβλέπεται να αυξηθεί από 100 δισ. δολάρια σε 275 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτιμά ο Brian Nicholson, CEO στην εταιρεία PE Sonoma Brands, η οποία πρόσφατα ηγήθηκε ενός γύρου 20 εκατ. δολαρίων για την Mixlab, ένα διαδικτυακό φαρμακείο που συνεργάζεται με τοπικούς κτηνιάτρους.

Η Pets.com ήταν ακόμη ένα από τα παράγωγα-δείκτες των dot-com που κορυφώθηκε με την εκκαθάριση της εταιρείας το 2000. Αλλά και η SoftBank έστρεψε το ενδιαφέρον της στη συμμετοχή της στην Startup Wag που παρέχει άτομα για να βγάλουν βόλτα κατοικίδια σκυλιά, πουλώντας ακολούθως τις μετοχές της ύψους 300 εκατ. δολαρίων με ζημία το 2019.

Η πρόσφατη σύνδεση της Wall Street με τη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένους επενδυτές Startup στον τομέα. Μόνο οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου κατοικίδιων ζώων Chewy και της εταιρείας ασφάλισης κατοικίδιων ζώων Trupanion έχουν υπερτριπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020.

Ενώ η BarkBox και η εφαρμογή pet-sitting Rover οριστικοποίησαν συμφωνίες SPAC αυτό το καλοκαίρι, κατέχοντας χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις δισ. δολαρίων και άνω. Οι επενδυτές αναμένουν λοιπόν ότι οι καταναλωτικές τάσεις, όπως η στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις συνδρομητικές υπηρεσίες, θα αποτυπωθούν στην κατηγορία των κατοικίδιων ζώων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις