StartUpper

Η agtech FarmInsect κλείνει 7ψήφιο επενδυτικό γύρο για εγκαταστάσεις εκτροφής εντόμων

Η εταιρεία στοχεύει στο να αναπτύξει περισσότερες βιώσιμες γεωργικές επιλογές, μειώνοντας το κόστος για τους αγρότες και το περιβάλλον.

Η FarmInsect έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη με τη συμβολή των εντόμων. Η νεοσύστατη επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν ζωοτροφές, για χοίρους, κοτόπουλα και ψάρια, πλούσιες σε πρωτεΐνες από περιφερειακά υπολείμματα χρησιμοποιώντας προνύμφες εντόμων, για να αντικαταστήσουν το ιχθυάλευρο και τη σόγια σε ποσοστό 100%.

Για το σκοπό αυτό, οι πλούσιες σε πρωτεΐνες προνύμφες εκτρέφονται απευθείας στο χώρο του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, όπου υπάρχουν άφθονα υπολείμματα τροφής, τα οποία διαφορετικά θα θεωρούνταν απόβλητα. Τα πολύπλοκα στάδια της ωοτοκίας διαχειρίζονται μέσω της τακτικής προμήθειας νεαρών προνυμφών από τη FarmInsect, μειώνοντας έτσι το κόστος των μηχανημάτων και της διαχείρισης των βιολογικών διεργασιών για τους γεωργούς.

Χάρη στον επταψήφιο γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής το High-Tech Gründerfonds και την Bayern Kapital, η FarmInsect θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής για την εκτροφή προνυμφών και εγκαταστάσεις εκτροφής προνυμφών επιτόπου στους αγρότες. Στο γύρο συμμετέχουν επίσης η 5x Ventures, την Genea Invest, η Πρωτοβουλία Βιομηχανικών Καινοτόμων και αξιόλογοι επιχειρηματικοί άγγελοι, ενώ συνδιοργανώθηκε από το BayStartUP.

Η FarmInsect αξιοποιεί τα περιφερειακά υπολείμματα από τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων για να ταΐσει τις προνύμφες της μύγας του μαύρου στρατιώτη. Οι προνύμφες των εντόμων χρησιμεύουν ως ζωοτροφές, αντικαθιστώντας τη σόγια και το ιχθυάλευρο ως βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Για τους αγρότες, τα συστήματα εκτροφής της FarmInsect παρέχουν επιπλέον δυνατότητες προστιθέμενης αξίας, ενώ παράλληλα προωθούν την περιφερειακή κυκλική οικονομία, την υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων και τη σημαντική εξοικονόμηση CO2.

Mετάβαση στη φάση ανάπτυξης

Η FarmInsect αναπτύσσει αυτή τη διαδικασία από το 2019 στο TUM Venture Lab με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή να γίνεται σε έναν περιφερειακό ιχθυοκαλλιεργητή. Φέτος, τα πρώτα φυτά εκτροφής εντόμων θα παραδοθούν στους πελάτες. Για να εξασφαλιστεί η προμήθεια νεαρών ζώων στις εγκαταστάσεις, μέρος της επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας νέας, υπερσύγχρονης εγκατάστασης ωοτοκίας στην περιοχή του Μονάχου.

Η χρήση τοπικών υπολειμμάτων ως πρώτη ύλη για την παραγωγή εντόμων είναι ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό μοντέλο με τεράστιες δυνατότητες. Έτσι, η FarmInsect μπορεί ήδη να λειτουργήσει οικονομικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό που υπάρχει και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της έλλειψης πόρων και της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζει ο Dr. Maximilian Bock, διευθυντής επενδύσεων στο High-Tech Gründerfonds.

Οι ζωοτροφές από έντομα μπορούν να αποτελέσουν ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τη μελλοντικά βιώσιμη γεωργία. Η FarmInsect έχει αναπτύξει μια σημαντική, καινοτόμο τεχνολογία που εξυπηρετεί τη λειτουργία της, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις στο χώρο της agtech, εντός και εκτός Γερμανίας, όπως επισημαίνει ο CEO της Bayern Kapital.

Η Startup ιδρύθηκε από τους απόφοιτους του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) Thomas Kuehn, Wolfgang Westermeier και Andre Kloeckner με όραμα να καταστήσουν τη γεωργία – έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – πιο βιώσιμη. Η ομάδα συνδυάζει επιχειρηματική εμπειρία με βαθιά γνώση στους τομείς της βιολογίας, της γεωργικής μηχανικής, του αυτοματισμού και της μηχατρονικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις