Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σύστημα Al μπορεί να διαγνώσει την άνοια μέσα σε μια ημέρα

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο που εντοπίζει πρώιμα σημάδια άνοιας σαρώνοντας τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρείται ότι μπορεί να διαγνώσει την άνοια μετά από μία μόνο σάρωση του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να προβλέψει εάν η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια, αν θα επιδεινωθεί αργά ή αν θα χρειαστεί άμεση θεραπεία.

Το σύστημα εντοπίζει κάποια μοτίβα για έγκαιρη παρέμβαση που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και ταυτόχρονα θα αποτρέψει περισσότερες βλάβες, σύμφωνα με την Ζωή Κουρτζή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cambridge και συνεργάτης του εθνικού κέντρου για την Al και την επιστήμη των δεδομένων The Alan Turing Institute.

Το σύστημα της καθηγήτριας συγκρίνει τις εγκεφαλικές σαρώσεις όσων ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν άνοια με εκείνες χιλιάδων ασθενών με άνοια και τα σχετικά ιατρικά αρχεία τους. Ο αλγόριθμος ενδέχεται να αναγνωρίσει σημάδια που δεν μπορούν να δουν ούτε οι ειδικοί νευρολόγοι και να τα αντιστοιχίσει με τα αποτελέσματα των ασθενών στη βάση δεδομένων του.

Σε προκλινικές δοκιμές, έχει καταφέρει να διαγνώσει την άνοια, χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια βλάβης στη σάρωση του εγκεφάλου.

Στη δοκιμή, στο νοσοκομείο Addenbrooke’s και σε άλλες κλινικές μνήμης σε όλη τη χώρα, θα δουν αν λειτουργεί σε κλινικό περιβάλλον, παράλληλα με τους συμβατικούς τρόπους διάγνωσης της άνοιας.

Σημειώνεται ότι τον πρώτο χρόνο αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περίπου 500 ασθενείς. Τα αποτελέσματα θα δοθούν στους γιατρούς τους, οι οποίοι θα μπορούν, αν χρειαστεί, να συμβουλεύσουν σχετικά με την πορεία της θεραπείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις