Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι επενδύσεις climate tech;

Εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, επενδυτές και εταιρείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για οικολογικά τεχνολογικά μέσα.

Οι τεχνολογίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή αναπτύχθηκαν από το 2000 μετά την έξαρση των επενδύσεων VC που συγκέντρωσε ο τομέας cleantech. Σήμερα, το επενδυτικό τοπίο τροφοδοτείται από μια πολύ ευρύτερη βάση επενδυτών που δίνουν δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμια απειλή.

Ο Greg Smithies, συνεργάτης της Fifth Wall, μιας εταιρείας VC με έδρα το Λος Άντζελες που επικεντρώνεται στην τεχνολογία proptech και η οποία φέρεται να συγκεντρώνει ένα σύνολο 200 εκατ. δολαρίων με επίκεντρο το κλίμα αναφέρεται στην ανάγκη για ένα πλήρες οικοσύστημα κεφαλαίων climate tech, κάνοντας λόγο για επανοικοδόμηση.

Το νέο κύμα επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα ενισχύθηκε σαφώς από τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, όπως η ένταση των φυσικών καταστροφών, οι διεθνείς στόχοι για μηδενικές εκπομπές και τα νέα τεχνολογικά ευρήματα που μπορούν ενδεχομένως να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Η climate tech περιλαμβάνει λύσεις που αποσκοπούν στην απαλλαγή του πλανήτη από τον άνθρακα. Ο κλάδος που εκτείνεται σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι κατοικίες και η γεωργία, λειτουργεί από νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τα ηλεκτρικά οχήματα, την κυψελοειδή γεωργία και τη διαχείριση των δασών, μεταξύ άλλων.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει όσα κεφάλαια διέθεταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια μαζί όσον αφορά στο κλίμα, με βάση στοιχεία του PitchBook. Συνεπώς, η συρροή κεφαλαίων έχει οδηγήσει σε ένα αξιοσημείωτο α’ εξάμηνο του έτους για τις εταιρείες climate tech που υποστηρίζονται από VC, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 14,2 δισ. δολάρια παγκοσμίως – 88% του συνολικού ποσού για όλο το 2020.

Ενδεικτικά, η προαναφερθείσα Fifth Wall έχει υποστηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως τη Blueprint Power, ειδική στη διαχείριση ενέργειας, και την Aurora Solar που χρησιμοποιεί τεχνικές τρισδιάστατης μοντελοποίησης για να διευκολύνει την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ.

Επιπλέον, η αύξηση των τεχνολογικών καινοτομιών που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε Startups που εργάζονται για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κτιρίων, τα οποία αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Η ζήτηση για κατασκευή ακινήτων με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχει επίσης αυξηθεί από τότε που οι ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης Biden των ΗΠΑ έθεσαν πολιτικές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Δεκαεπτά πολιτείες μαζί με την Περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο έχουν υιοθετήσει πολιτικές για τη μετάβαση είτε σε πλήρως ανανεώσιμες ή σε μηδενικές εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υποστήριξη των climate tech εταιρειών μπορεί κάποτε να ήταν στο περιθώριο των επιλογών, ειδικά μετά από μια σειρά αποτυχημένων επενδύσεων VC στην “clean tech 1.0”  το 2000, πλέον όμως είναι οργανικό μέρος των στρατηγικών επενδύσεων. Οι νέες δυναμικές της αγοράς αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα. Το 1977, ένα Watt ηλιακής ενέργειας κόστιζε περίπου 81 δολάρια, σύμφωνα με το Our World in Data. Η τιμή αυτή έπεσε στα 38 σεντς μέχρι το 2019.

“Ακόμη και αν δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε το οικονομικό επιχείρημα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, δηλώνει η Steph Speirs, συνιδρυτής και CEO της Solstice, μιας Startup ηλιακής ενέργειας. Ένα επιπλέον σημάδι αποδοχής της κυρίαρχης αυτής τάσης συνιστούν οι πιο παραδοσιακές εταιρείες VC και CVCs που παράγουν κεφάλαια που ειδικεύονται σε κλιματικές λύσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κολοσσός των μετοχικών κεφαλαίων ανάπτυξης General Atlantic ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια για ένα ταμείο μετοχικών κεφαλαίων ανάπτυξης που θα στοχεύει στις κλιματικές τεχνολογίες. Αλλά και η TPG αναμένεται να εισάγει 5 δισ. δολάρια στο νέο της Ταμείο Rise Climate Fund, το οποίο αποσκοπεί στους τομείς του κλίματος και της clean tech.

Η Active Impact Investments, τέλος, επικεντρώνεται σε συμφωνίες αρχικών σταδίων στον ίδιο τομέα, κλείνοντας ένα ταμείο climate tech ύψους 54 εκατ. δολαρίων στις αρχές Ιουλίου. Το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιες ιδέες προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη και ποιες απλά να βγάλουν χρήματα, υπογραμμίζει ο Smithies, με έμφαση το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις