Dream Games: Στα 2,7 δισ. δολάρια η αποτίμηση της τουρκικής Startup παρά την κατάρρευση της λίρας

Παρόλο που η Τουρκία υφίσταται μια σφοδρή οικονομική κρίση, οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως το επόμενο μεγάλο success story στη βιομηχανία του gaming θα προέλθει από τη γείτονα χώρα. Η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά Dream Games, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, συγκέντρωσε 255 εκατ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους επενδυτές, η αποτίμηση της εταιρείας ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 2,7 δισ. δολάρια, τρεις φορές μεγαλύτερη από την αξία της μετά την προηγούμενη χρηματοδότηση που έλαβε έξι μήνες πριν.

Του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η Index Ventures, η οποία στήριξε για πρώτη φορά την εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2021. Επενδυτές όπως η Makers Fund, η IVP, η Kora και η Balderton Capital έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική Startup, ενώ η γνωστή BlackRock προσχώρησε ως νέος επενδυτής.

Η βιομηχανία των mobile games — και ο κλάδος του tech γενικότερα — αποτελούν την φωτεινή εξαίρεση στο κατά τα άλλα καταθλιπτικό οικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες τιμές, εν μέσω της τεράστιας βουτιάς που σημειώνει η αξία της λίρας. Ενδεικτικά, το νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% έναντι του αμερικανικού δολαρίου τον περασμένο χρόνο.

Η Dream Games ιδρύθηκε το 2019 από πρώην στελέχη της Peak Games, μιας άλλης mobile gaming Startup κινητής τηλεφωνίας, η οποία εξαγοράστηκε από τη Zynga έναντι 1,8 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως η Zynga συμφώνησε πρόσφατα στην εξαγορά της από την Take-Two Interactive, με την αξία του deal να φτάνει τα 12,7 δισ. δολαρίων.

Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας, η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή μερικές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως. Ενδεικτικά, η e-commerce Startup Trendyol εκτιμάται στα 16,5 δισ. δολάρια ενώ η αποτίμηση της γνωστής Getir ξεπερνά 7,7 δισ. δολάρια.

Ο Soner Aydemir, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dream Games, έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση ακόμα πιο πολύτιμη από το προηγούμενο εγχείρημά του. Λέει ότι η επιτυχία της Peak Games και άλλων τουρκικών εταιρειών έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της χώρας.

«Στην Τουρκία, έχουμε χιλιάδες ταλαντούχους νέους. Τα mobile games τους δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά.», δήλωσε ο κ. Aydemir σε συνέντευξή του με αφορμή τη νέα χρηματοδότηση της εταιρείας.

Με παρόμοιο τρόπο, η Getir έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες αγορές πέρα ​​από την Τουρκία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ

Ο CEO της Dream Games τόνισε επίσης πως η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για smartphones επηρεάζεται λιγότερο από την αστάθεια του τοπικού νομίσματος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «το 99% των εσόδων προέρχεται από περιοχές εκτός της Τουρκίας». Η εταιρεία φροντίζει επίσης τους υπαλλήλους της, πρόσθεσε, προσφέροντας «ανταγωνιστικούς» μισθούς σε σύγκριση με άλλες εταιρείες.

«Υπάρχει τουλάχιστον μία ψηφιακή εταιρεία στην Τουρκία, με αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων, επομένως στην χώρα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μια σπουδαία πηγή ταλέντων» δήλωσε από την πλευρά του ο Stephane Kurgan, συνεργάτης της Index Ventures που ηγήθηκε της επένδυσης στην τουρκική Startup.

Το Royal Match, ο πρώτος τίτλος της Dream Games κυκλοφόρησε τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς. Πρόκειται για ένα παιχνίδι παζλ, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το King’s Candy Crush Saga που ανήκει στην Activision και το Toon Blast της Peak Games, πάνω στο οποίo είχε δουλέψει ο Soner Aydemir πριν φύγει από την εταιρεία.

Το Royal Match μπήκε πρόσφατα στα πέντε mobile games με τις υψηλότερες εισπράξεις στο App Store της Apple. Αυτή τη στιγμή οι παίκτες ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια μηνιαίως με τα καθαρά έσοδα να φτάνουν τα 31 εκατ. δολάρια.

Για το εγγύς μέλλον, η Dream Games σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάπτυξη του Royal Match, ενώ τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε ένα νέο τίτλο.

«Πρέπει να διευρύνουμε το κοινό μας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κυκλοφορήσουμε πολλούς τίτλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξαγορά της Zynga από την Take-Two Interactive ύψους σχεδόν 13 δισ. δολαρίων αποδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της αγοράς των mobile games. Ο κλάδος του mobile είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, η συνολική αξία της οποίας φτάνει τα 180 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% της συνολικής αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Take-Two: Έκλεισε το deal-ορόσημο για την εξαγορά της Zynga έναντι 13 δισ. δολαρίων

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις