Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε τελική ευθεία το project της Microsoft για τα data centers στην Ελλάδα

Ετοιμάζεται το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft για την δημιουργία του πρώτου hub με data centers στην Ελλάδα.

Κατατέθηκε στο Enterprise Greece ο φάκελος της Microsoft για την δημιουργία 3 data centers στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων». Η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του συγκεκριμένου πλάνου κηρύσσεται με την αρχή της δημόσιας διαβούλευσης για το επενδυτικό σχέδιο, βάσει του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων (4864/2021).

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη προς το τέλος της, αφού η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Στο τέλος του επόμενου μήνα, αν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται και η συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξη του επενδυτικού project στις «στρατηγικές επενδύσεις». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να «αγγίξει» τα 500 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το υπό μελέτη έργο αφορά στη δημιουργία ενός συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αποτελείται από τρία (3) Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στο νομό Αττικής, της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Cloud στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω κέντρα αλληλεξαρτώνται μεταξύ τους αποτελώντας μια ενιαία μεν επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, με τις εγκαταστάσεις τους δε να εντοπίζονται σε τρία σημεία. Ειδικότερα, το γήπεδο με την ονομασία Site 6 στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος θα φιλοξενήσει το ένα κέντρο ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Δήμο Κρωπίας τα υπόλοιπα δύο.

Budget και προϋποθέσεις

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω γήπεδα δεν βρίσκονται σε περιοχές που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους. Ο προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο καλύπτει την προϋπόθεση του σχετικού νόμου, αφού συνολικά προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ, αλλά θα δημιουργηθούν μέσα από μια βιώσιμη προοπτική πάνω από 100 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., η οποία αιτείται να λάβει το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης (Άρθρο 9 του Ν.4864/2021) για να επισπεύσει την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών του έργου, καθώς και το κίνητρο της Χωροθέτησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του προαναφερόμενου νόμου.

Δεσμεύσεις βιωσιμότητας

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απόλυτα αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030” σύμφωνα με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

Η επένδυση όπως είναι λογικό αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στην απασχόληση σε ορίζοντα δεκαετίας καθώς και στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας.

Διαβάστε σχετικά:

Για ποιoυς λόγους επένδυσε η Microsoft στην Ελλάδα και τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις