Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Sintali πιστοποιεί 215 καταστήματα της Lidl Ελλάς

Η Sintali, εταιρεία που ποσοτικοποιεί και επαληθεύει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποφάσεων και βοηθά οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να χαρτογραφήσουν το δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, ανακοίνωσε σήμερα ολοκλήρωσε την πιστοποίηση 215 καταστημάτων της Lidl Ελλάς με το πρόγραμμα πράσινων κτηρίων της EDGE. Το έργο αυτό σημαίνει πως η Lidl Ελλάς διαθέτει τα περισσότερα πιστοποιημένα πράσινα κτήρια στην Ελλάδα.

Το EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) είναι ένα πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού International Finance Corporation (IFC), χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βοηθά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους κατασκευαστές και τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να κατασκευάσουν ή να αναβαθμίσουν και να λειτουργήσουν πράσινα κτήρια.

Υποστηρίζεται από τη δωρεάν εφαρμογή, το EDGE App, που προωθεί λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αποδοτικής χρήσης νερού και της ενσωματωμένης σε υλικά ενέργειας, μειωμένης κατά 20% τουλάχιστον σε σύγκριση με το τοπικό σημείο αναφοράς, γεγονός που αποτελεί την ελάχιστη απαίτηση για την πιστοποίηση EDGE. To τοπικό σημείο αναφοράς υπολογίζεται σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς, τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα και τις καθιερωμένες βιομηχανικές πρακτικές στην Ελλάδα.

Η Lidl Ελλάς ξεκίνησε το 2018 τη διαδικασία πιστοποίησης EDGE. Με τη χρήση της εφαρμογής EDGE για τον εντοπισμό ευκαιριών σχετικά με τη βελτίωση της αποδοτικότητας, η Lidl Ελλάς κατάφερε να εντοπίσει τομείς ανακαίνισης, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και σε οικονομικά αποτελεσματική απόδοση. Αυτό περιλάμβανε την υπόδειξη των πιο αποδοτικών πράσινων τεχνολογιών προς εφαρμογή, όπως οι λυχνίες LED και τα υδραυλικά εξαρτήματα μειωμένης παροχής νερού, τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας κλιματισμού και εξαερισμού στα περισσότερα καταστήματα, καθώς και την υλοποίηση της στρατηγικής ανακαίνισης.

Μόλις τα κτήρια πέτυχαν τα κριτήρια του προτύπου EDGE, έλαβαν πιστοποίηση από τις εταιρείες Sintali και η SGS, οι οποίες ανέπτυξαν μια απλοποιημένη διαδικασία για να βοηθήσουν τη Lidl να πιστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο καταστημάτων της με αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων.

Για όλα τα καταστήματα, η εφαρμογή του EDGE σήμαινε την αναβάθμιση των κτηρίων που είχαν χτιστεί πριν από χρόνια σύμφωνα με τους υφιστάμενους πολεοδομικούς κανονισμούς και στη συνέχεια την προσπάθεια για επίτευξη βελτιωμένης αποδοτικότητας κατά 20%. Υπήρχαν περιπτώσεις καταστημάτων που είχαν κατασκευαστεί παλαιότερα από 20 χρόνια, γεγονός που μεγεθύνει την προσπάθεια ανακαίνισης και υπογραμμίζει τη στρατηγική βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς, που εστιάζει στη διαρκή βελτίωση. Με την πιστοποίηση EDGE, η Lidl Ελλάς εξοικονομεί πλέον 9.137 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 600.041 κυβικά μέτρα νερού και 20.022 MWh ενέργειας ετησίως.

Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των καταστημάτων συμβάλλει στην γενικότερη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η εταιρεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη συνολική μείωση των εκπομπών της και για την εξοικονόμηση πόρων. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την πιστοποίηση και των νέων καταστημάτων της με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση επιπλέον ευκαιριών βελτίωσης της αποδοτικότητας των πόρων της, μέσω της εφαρμογής EDGE.

Η Sintali έχει έδρα στην Αγγλία και συνεργάζεται με την εταιρεία SGS στην Ελλάδα για να διενεργεί τις πιστοποιήσεις για το πρόγραμμα οικοδόμησης και αναβάθμισης πράσινων κτιρίων EDGE. Ως παγκόσμιος συνεργάτης πιστοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Sintali και η SGS δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, έχοντας ήδη πιστοποιήσει κτήρια σε πάνω από 60 χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις