Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε νέο ρεκόρ τριπλασιάζονται τα ευρωπαϊκά funds για τις Startups

Εξαγορές, επενδύσεις και decacorns χαρακτηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τεχνολογικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας VC Atomico, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη πρόκειται να συγκεντρώσουν φέτος χρηματοδότηση ρεκόρ 121 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό αντανακλά περίπου τα τριπλάσια από τα 41 δισ. δολάρια που άντλησαν το 2020. 

Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκεντρώνουν πάνω από 100 δισ. δολάρια σε ένα μόνο έτος, γεγονός που αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της ηπείρου. Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή τεχνολογία παράγει υψηλή αξία για τις εταιρείες και το οικοσύστημα.  

Με βάση τα ευρήματα της εταιρείας δεδομένων Dealroom, η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico, η συνολική αξία των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας στη δημόσια και ιδιωτική αγορά ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2021. 

Πέρασαν όμως αρκετές δεκαετίες για να φτάσουν στο πρώτο τρισεκατομμύριο σε αξία tech κεφαλαίων με προέλευση από την Ευρώπη. Σε αυτό το ορόσημο πέρασαν μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια πήγαν από το 1 τρισ. στα 2 τρισ. δολάρια μέσα σε 24 μήνες και ακολούθως το πιο πρόσφατο τρισεκατομμύριο ήρθε να προστεθεί μέσα σε οκτώ μήνες.  

Η Ευρώπη φιλοξενεί πλέον 321 εταιρείες unicorns, 98 από τις οποίες προέκυψαν φέτος. Υπάρχουν επίσης 26 λεγόμενες “decacorns” αξίας 10 δισ. δολαρίων και άνω, συμπεριλαμβανομένων των KlarnaRevolut και Checkout.com. Ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις έγιναν σημαντικός αποδέκτης της αυξημένης υιοθέτησης των διαδικτυακών υπηρεσιών, γεγονός που τους επέφερε επιπλέον κεφάλαια. 

Το “πουσάρισμα” 

Ο tech τομέας της Ευρώπης κερδίζει δυναμική εν μέρει χάρη στην “ανακύκλωση” ταλέντων από προηγούμενα “success stories” σε νέες επιχειρήσεις. Ο λόγος για την επόμενη γενιά ιδρυτών, επενδυτών και κατασκευαστών στις εταιρείες του οικοσυστήματος. 

Το τρέχον έτος ήταν επίσης ένα έτος ρεκόρ για τις εξόδους, όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αλλά και οι αρχικές δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη. Η συνολική αξία των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών ανήλθε φέτος σε 275 δισ. δολάρια από τις εξόδους τους.  

Στις αξιοσημείωτες συμφωνίες περιλαμβάνονται η απευθείας εισαγωγή της βρετανικής εταιρείας fintech Wise στο χρηματιστήριο και η πώληση της φινλανδικής εταιρείας παράδοσης φαγητού Wolt ύψους 8,1 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αντίπαλο εταιρεία DoorDash 

Ένας άλλος βασικός μοχλός ανάπτυξης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης ήταν η αύξηση της ζήτησης από μεγάλες διεθνείς επενδυτικές εταιρείες όπως η Tiger Global, η Coatue και η SoftBank. 

Ο ανταγωνισμός αυτός έχει κρατήσει σε εγρήγορση τους Ευρωπαίους επενδυτές VC. Η Atomico, για παράδειγμα, σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, όπου φαίνεται ότι περισσότερα κεφάλαια και ταλέντα οδηγούν σε έναν κύκλο αυξημένης ανάπτυξης. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις