Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Binance: To No.1 ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων “μπαίνει” στη γαλλική αγορά με επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Μέσω της πρωτοβουλίας, η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο με την ονομασία Objective Moon, το Binance θα ιδρύσει ένα νέο κέντρο Ε&Α στη Γαλλία ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων θερμοκοιτίδας για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το Binance, ο κολοσσός της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων, σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ελέγχων που διεξήγαγαν οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο θα χρηματοδοτήσει, από κοινού με τον γαλλικό οργανισμό France FinTech, μια πρωτοβουλία 100 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον τομέα των κρυπτονομισμάτων και του blockchain στη Γαλλία.

Μέσω της πρωτοβουλίας, η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο με την ονομασία Objective Moon, το Binance θα ιδρύσει ένα νέο κέντρο Ε&Α στη Γαλλία ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων θερμοκοιτίδας για νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Ο στόχος του Objective Moon είναι να αναπτύξει, να γαλουχήσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος. Πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε άμεσα τα νέα ταλέντα έχοντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες για να μεγαλώσουμε οι ίδιοι. Ένα κέντρο Ε&Α είναι το αναγκαίο επόμενο βήμα για την εξέλιξή μας», δήλωσε ο David Princay, general manager του γαλλικού τμήματος του Binance.

Η Ledger, η γαλλική εταιρεία που αναπτύσσει crypto hardware με αποτίμηση άνω του 1,5 δισ. δολαριών, και η edtech OpenClassroom συμμετέχουν επίσης στο Objective Moon, με φόντο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί πρόσφορο έδαφος για την πρωτοβουλία, δεδομένης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης fintech σκηνής στη χώρα. Το 2021, οι επενδύσεις σε fintech σημείωσαν κατακόρυφη άνοδοι, όπως αποδεικνύουν τα ποσά που σήκωσαν εταιρείες όπως η Lydia και η Qonto σε πρόσφατους γύρους χρηματοδότησης.

Το Binance είχε μια ταραχώδη χρονιά στις σχέσεις της με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Binance κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια απαγόρευση εκ μέρους των βρετανικών αρχών και μια εις βάθος έρευνα από την αρμόδια αρχή των Ηνωμένων Πολιτείων. Η εταιρεία έβαλε τέλος στη διαπραγμάτευση των ψηφιακών μετοχών της και, πιο πρόσφατα, έκλεισε την πλατφόρμα συναλλαγών της στη Σιγκαπούρη.

Ενώ οι ρίζες του Binance βρίσκονται στην Κίνα, το γνωστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων «αρνείται» πεισματικά να συνδέσει το όνομά του με μια οποιαδήποτε περιοχή στον πλανήτη, μένοντας πιστό στις αρχές αποκέντρωσης που διέπουν την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν πως το Binance αλλάζει σταδιακά κατεύθυνση. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Changpeng Zhao τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ υπογράμμισε την πρόθεση του ανταλλακτηρίου να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές, εκφράζοντας παράλληλα ενδιαφέρον για τη Γαλλία ως μια πιθανή επίσημη έδρα του Binance.

Σημειώνεται, πως ο κ. Princay δεν επιβεβαίωσε ούτε απέκλεισε την πιθανότητα η νέα σημαντική επένδυση της εταιρείας στη Γαλλία να συνιστά προάγγελο για την εγκατάσταση της επίσημης έδρας της στη χώρα. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε ακόμη σε αυτό», είπε.

Ωστόσο, οι κινήσεις του ανταλλακτηρίου στη χώρα δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις αρμόδιες αρχές. Τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι το Binance θα πρέπει να διαθέτει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, εάν θέλει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Στην επίσημη παρουσίαση του Objective Moon ήταν παρών και ο αρμόδιος, για θέματα ψηφιακών υπηρεσιών, υπουργός Cedric O.

«Ο Cedric O ήταν πολύ ξεκάθαρος μαζί μας. Οι γαλλικές αρχές έχουν υψηλές απαιτήσεις και αυτό είναι προς το καλύτερο», δήλωσε κατόπιν της ανακοίνωσης του Objective Moon, ο κ. Princay,  ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι το Binance βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές της Γαλλία για την αδειοδότηση του ανταλλακτηρίου.

 

Η Meta στρέφεται σε blockchain, cryptos και NFTs με το βλέμμα στο web3

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις