Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IONOS: Smart farming «επανάσταση» με αιχμή τα γεωργικά drones

Με τον πρωτογενή τομέα να προχωρά ταχύτατα προς την τρίτη γεωργική επανάσταση, οι smart farming τεχνολογίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάπτυξη των σύγχρονων παραγωγών.

Αν και η μακρά ιστορία των drones ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια «έκρηξη» τόσο στη δημοτικότητα μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών, όσο και στις εφαρμογές που βρίσκουν σε έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικά industries, εξυπηρετώντας πλέον ολοένα και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες από τις λεγόμενες νέες τεχνολογίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κρητική IONOS, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει γεωργικά drones φέροντας επανάσταση στον εγχώριο κλάδο του agritech.

«Ιθύνων νους» της IONOS είναι ο ιδρυτής και managing director Στέλιος Χριστοδούλου. Όντας ο ίδιος ένας πολυπράγμων άνθρωπος με αγάπη για την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και με μακρά εμπειρία, μετέφερε από την πρώτη στιγμή στη νεοφυή επιχείρηση αυτές τις αξίες, θέλοντας να αλλάξει τα δεδομένα στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Η Startup με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και μέλος του Elevate Greece ξεκίνησε την πορεία της το Φεβρουάριο του 2019. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στις γεωργικές επιστήμες με επίκεντρο τα drones, σε μια εποχή που το smart farming αποκτά όλο και περισσότερες εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 150.000 drones μέχρι το 2035 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάρμες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η IONOS εμπορεύεται γεωργικά drones και αναπτύσσει μέρη αυτών εστιάζοντας στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση τους στις επιχειρήσεις ψεκασμών ακριβείας, στην ανίχνευση ασθενειών και παρασίτων καθώς και στην εκπαίδευση των χειριστών σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας. Όραμα της εταιρείας του Στέλιου Χριστοδούλου είναι να δώσει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα ένα χρήσιμο εργαλείο με φόντο τη βιώσιμη και οικονομικά ασφαλή μετάβαση σε βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές. Η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση των γεωργικών drones με καινοτόμες πρακτικές εκπαίδευσης, η έρευνα, η ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων και προτύπων είναι το μέσο για την υλοποίηση του οράματος. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα της IONOS απευθύνονται σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών. Αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, γεωπόνοι, καταστήματα αγροτικών ειδών, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα είναι μόνο μερικοί από τους κλάδους οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τα agri drones και τις υπηρεσίες που διαθέτει η IONOS.

 

Έχοντας στο δυναμικό της μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες με εκατοντάδες ώρες πτήσεων, οι τεχνολογίες της IONOS προσφέρουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στους Έλληνες παραγωγούς αλλά και στους αγρότες από άλλες χώρες, καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περιοχές και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η εξειδικευμένη ομάδα έχει στους κόλπους της σημαντικές προσωπικότητες διαφόρων ειδικοτήτων: τεχνικούς, πιλότους-εκπαιδευτές drone, γεωπόνους, ειδικούς ιατρούς εργασίας και περιβάλλοντος, οικονομικούς και νομικούς συμβούλους. Η ποικιλία στους τομείς εξειδίκευσης της ομάδας της IONOS έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησε ο Στέλιος Χριστοδούλου, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και από τους partners της εταιρείας. Gowan, Robotopia και Refarmo, TTAviation, ELANKO και Bio-insecta είναι μόνο λίγοι από τους συνεργάτες της IONOS, όπως επίσης και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Όσον αφορά την καινοτομία, η IONOS έχει επεκταθεί αρκετά πέρα της «παραδοσιακής» διαδικασίας επισκόπησης των καλλιεργειών εφαρμόζοντας μία μεγάλη ποικιλία αέριων εργασιών στη γεωργία, όπως οι ψεκασμοί σημείων σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Εκτός των άλλων, ειδική μνεία αξίζουν τα πρωτοποριακά πιλοτικά έργα ΕΞΑΡΧΟΣ 2020 και ΕΞΑΡΧΟΣ 2021, καθώς και το IONEL project. Τα δύο πρώτα προγράμματα αφορούν δολωματικές εφαρμογές με Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) σε επιλεγμένους ελαιώνες, ενώ το IONEL Project θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες καλλιέργειας ρυζιού.

Την περσινή χρονιά η IONOS συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα καινοτομίας ActPhast 4.0 σε συνεργασία με το ινστιτούτο Forth και το Πανεπιστήμιο του Southampton. Η IONOS είναι αναπόσπαστο μέλος του European Drone School, ενός ευρωπαϊκού δικτύου ακαδημιών με έδρα τις Βρυξέλλες, με την ομάδα του να είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση του δικτύου γεωργικών drone.

Επιπροσθέτως, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η IONOS συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων αλλά και φυσικών πόρων όπως το νερό. Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική της IONOS δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην εμπορική διάθεση drones.

Με δεδομένο πως ο πρωτογενής τομέας προχωρά ταχύτατα προς την τρίτη γεωργική επανάσταση, οι smart farming τεχνολογίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάπτυξη των σύγχρονων παραγωγών. Στον «αγώνα» αυτό θα πρωτοστατήσει ο κλάδος του agritech και οι εταιρείες που έχουν την τεχνολογία ως σύμμαχο, όπως άλλωστε έχει αποδείξει η Startup από την Κρήτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις