Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας: Διαγωνισμός για startups στο περιβάλλον, την τεχνολογία, τα τρόφιμα και την υγεία από ΕΙΕ, ΓΓΕΤ και ΓΓΝΓ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,  η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θεσμοθετούν και συνδιοργανώνουν ένα νέο ετήσιο θεσμό, ξεκινώντας από το 2014, τα Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ανάδειξη πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών σε τέσσερις τομείς αιχμής:
•    Νέες μορφές ενέργειας και Περιβάλλον
•    Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας
•    Ασφάλεια Τροφίμων και Αειφόρος Γεωργία
•    Βιοτεχνολογία και Υγεία

Τα Αριστεία στόχο έχουν την επιβράβευση καθώς και προώθηση πρωτότυπων επιχειρηματικών προτάσεων που συμβάλουν:
•    Στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες.
•    Στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
•    Στην εξάπλωση της χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
•    Στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας με χρήση πρωτοποριακών συστημάτων ή με παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.

Τα Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας απευθύνονται σε:
– Άτομα που έχουν μια επιχειρηματική, καινοτόμο ιδέα χωρίς να είναι απαραίτητη προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία
– Ομάδες φυσικών προσώπων
– Νεοσύστατες εταιρίες

Διαδικασία υποβολής
Κατάθεση Επιχειρηματικής Πρότασης: η κατάθεση της επιχειρηματικής ιδέας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τις 15 Οκτωβρίου 2014 και είτε θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο http://awards.eie.gr (ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες) σε μορφή PDF και έκτασης έως και 10 σελίδων, είτε ιδιοχείρως με την υποβολή φυσικού φακέλου στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα Α.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή/και τα στοιχεία των υπολοίπων μελών της ομάδας τους στο πεδίο προσωπικών στοιχείων (θα σημειώνεται ποιος είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας από την ομάδα). Σε περίπτωση ιδιόχειρης υποβολής, τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων θα κατατίθενται ξεχωριστά από την επιχειρηματική ιδέα (στον ίδιο φάκελο), συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο υποβολής προσωπικών στοιχείων που θα μπορούν να βρίσκουν αναρτημένο στον ανωτέρω δικτυακό τόπο.

Στο κείμενο που θα περιλαμβάνει την επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να περιγράφεται η επιχειρηματική πρόταση και να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά οι παρακάτω ενότητες :

  • Τίτλος επιχειρηματικής πρότασης (ο ίδιος τίτλος που συμπληρώνεται στο έντυπο υποβολής προσωπικών στοιχείων)
  • Στόχος της επιχειρηματικής ιδέας (σκοπός και χρήση του επιχειρηματικού πλάνου, υπηρεσίες ή/και προϊόντα που θα παρέχονται)
  • Σύντομη περιγραφή των υπηρεσιών / προϊόντων (περιγραφή, τεχνολογία στην οποία θα στηριχθεί)
  • Βασικά στοιχεία καινοτομίας και πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό (πώς διαφοροποιείται από τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες )
  • Αγορά και πιθανοί πελάτες στους οποίους απευθύνεται
  • Τρόποι παραγωγής / προμήθειας και τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της πρότασης

Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται από επιστημονική επιτροπή και θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της υποβολής προτάσεων. Από κάθε ενότητα θα διακριθούν πέντε (5) προτάσεις (σύνολο 20), οι οποίες θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με στόχο την ανάδειξη τεσσάρων (4) επικρατέστερων προτάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή βράβευσης.

Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού
Έναρξη διαγωνισμού: 21/7/2014
Λήξη υποβολής προτάσεων: 15/10/2014
Λήξη αξιολόγησης προτάσεων: 15/11/2014
Α’ φάση πρόκρισης: Μέσα Νοεμβρίου 2014 – Οι 20 επικρατέστερες προτάσεις (5 προτάσεις από κάθε ενότητα) θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού.
Ολοκλήρωση διαγωνισμού: Αρχές Δεκεμβρίου 2014 – Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση ειδικής τελετής βράβευσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν οι 4 επικρατέστερες προτάσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις