Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές “Google” – Μέρος Τρίτο

Αναδημοσίευση από το τεύχος 3 του Startupper Mag

Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στα ελληνικά “Success Stories”, μετά τα μεγάλα Exits (εξαγορές) ελληνικών Startups που σας παρουσιάσαμε εδώ και εδώ, συνεχίζουμε με τις ελληνικές Startups και Scaleups που έχουν πετυχημένη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς.

Wappier
www.wappier.com
Η Wappier ιδρύθηκε το 2015 από τον Αλέξη Μούκα και προσφέρει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την αύξηση της ασχολίας του χρήστη με τα παιχνίδια στα Smartphones, την εύκολη ανακάλυψη παιχνιδιών αλλά και την αύξηση των εσόδων των δημιουργών μέσω εξατομικευμένων προσφορών για αγορά χρημάτων ή προϊόντων εντός των παιχνιδιών. Μεγάλοι εκδότες παιχνιδιών για κινητά είναι πελάτες της Wappier, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα ειδικά στην αγορά της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής. Από πέντε άτομα προσωπικό το 2015, έχει φτάσει κοντά στα 60 σήμερα.

Accussonus
accusonus.com
Η Accusonus είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων λογισμικού που βασίζονται στη μηχανική μάθηση για την επισκευή ήχου και την παραγωγή μουσικής. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι βασισμένα σε καινοτόμους αλγόριθμους επεξεργασίας ήχου και τεχνητής νοημοσύνης, για τους οποίους έχει καταθέσει και έχει πάρει πολλαπλές πατέντες στην Αμερική. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Αλέξανδρο Τσιφλίδη και τον Ηλία Κοκκίνη και έχει χρηματοδοτηθεί από το IQbility της Quest, το PJ Tech Catalyst και τη VentureFriends. Πρόσφατα έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία με την Adobe.

Softomotive
www.softomotive.com
H Softomotive δραστηριοποιείται στην αγορά των αυτοματοποιημένων υπολογιστικών εργασιών (Robotic Process Automation – RPA) και ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο και τον Αργύρη Κανίνη. Το 2008 δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα αυτοματοποίησης επιφάνειας εργασίας, WinAutomation, και το 2016 την πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT. Συνοπτικά, οι παραπάνω πλατφόρμες επιτρέπουν τη δημιουργία bots που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν από το τμήμα IT να εκτελούν πολλές και διάφορες υπολογιστικές εργασίες, απελευθερώνοντας πόρους από το IT για άλλες εργασίες «υψηλότερης ποιότητας».
Σήμερα η Softomotive εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσία σε μεγάλα παγκόσμια hubs, με την έδρα της αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται στο Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «σήκωσε» το 2018 μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ποτέ ελληνική Startup, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Balena
www.balena.io
Η Balena ιδρύθηκε το 2013 –ως Resin.io– από τους Αλέξανδρο Μαρίνο και Πέτρο Αγγελάτο. Η πλατφόρμα της Balena απλοποιεί τη διαχείριση του στόλου των συσκευών, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να επικεντρωθούν στο προϊόν τους και όχι στην υποδομή τους. Επιπλέον, παρέχει εργαλεία που διευκολύνουν οποιονδήποτε προγραμματιστή να δημιουργήσει εφαρμογές για IoT και Edge. Η εταιρεία «ξεχώρισε» από την αρχή για τα δεδομένα του ελληνικού οικοσυστήματος, αφού κατάφερε σχετικά γρήγορα να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό, ειδικά στη Silicon Valley, και γενικά στην Αμερική, αλλά και να προσελκύσει χρηματοδοτήσεις από μεγάλα funds.

Moosend
moosend.com
Η Moosend είναι μια πλατφόρμα email marketing, η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά εταιρείες να πραγματοποιούν τις καμπάνιες τους, να διαχειρίζονται τις λίστες των mail τους αλλά και να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των διαφημιστικών ενεργειών τους με απλό τρόπο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Πάνο Μελισσαρόπουλο και τον Γιάννη Ψαρρά και έχει έδρα το Λονδίνο. Ανάμεσα στους πελάτες της βρίσκονται μεγάλες εταιρείες, όπως οι Dixons, ING, Praktiker, WWF και Fox.

Centaur Analytics
centaur.ag
Η Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο από τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και τον Διογένη Δεβλέτογλου. Διαθέτει γραφεία σε Βόλο, Αθήνα, Τέξας και Καλιφόρνια. Στο Βόλο απασχολεί πάνω από 20 άτομα προσωπικό. H Startup έχει αναπτύξει μια λύση παρακολούθησης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής μετά τη συγκομιδή, όταν αυτή βρίσκεται σε φάση αποθήκευσης, έτσι ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η απόδοση της κάθε σοδειάς και μειώνεται σημαντικά η σκάρτη – μη κατάλληλη παραγωγή, η οποία αγγίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 τρισ. δολ. Είναι η μοναδική ελληνική Startup στην οποία έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, το ισραηλινό fund Ourcrowd.

Matternet
mttr.net
H Matternet, ιδρύθηκε το 2011 από τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και έκτοτε έχει αναπτύξει μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές πλατφόρμες παγκοσμίως για on demand, εναέρια παράδοση μικρών δεμάτων σε πόλεις και γενικότερα κατοικημένες περιοχές. Η Matternet, που κατασκευάζει τα δικά της drones, ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έλαβε άδεια για τη διεξαγωγή παραδόσεων με drones στην Ελβετία αλλά και η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε εμπορικές μεταφορές με πιστοποιημένα drones στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρεία- της οποίας η έδρα είναι στο Σαν Φρανσίσκο- έχει σηκώσει πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως οι Boeing, Andreessen Horowitz και Sony.

Yodiwo
www.yodiwo.com
Η Yodiwo ιδρύθηκε το 2015, έχει την έδρα της στη Πάτρα και πλέον έχει παγκόσμια παρουσία, με CEO τον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο. Αναπτύσσει λύσεις IoT για διαχείριση εγκαταστάσεων, για έξυπνες πόλεις, καταστήματα λιανικής και αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ πολλά άλλα προϊόντα IoT σε καθετοποιημένους τομείς βρίσκονται υπό εξέλιξη. Μετά την παρουσία της στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Yodiwo επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ινδία.

Hack the box
www.hackthebox.eu

Ο ιδρυτής της εταιρείας Χάρης Πυλαρινός, ύστερα από χρόνια εμπειρίας και διδασκαλίας στο χώρο, συνειδητοποίησε πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς hacking δεν είναι μέσω διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού, αλλά «χακάροντας» ψηφιακά συστήματα στην πράξη. Έτσι, έφτιαξε μία πλατφόρμα προσομοίωσης υπολογιστικών συστημάτων, προσθέτοντας στοιχεία που θα έκαναν την εμπειρία να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Σήμερα το ΗΤΒ συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής, μετράει ήδη 120 χιλιάδες μέλη από όλο τον κόσμο και έχει χτίσει γύρω του μια εξαιρετικά ενεργή κοινότητα.

Advent Technologies
www.advent-energy.com

H εταιρεία με CEO τον Βασίλη Γρηγορίου έχει την έδρα της στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, διαθέτει πελάτες σε όλο τον κόσμο και παράγει βασικά εξαρτήματα και ολοκληρωμένα συστήματα κυψελών καυσίμου, τα οποία μετατρέπουν τους υδρογονάνθρακες σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

IridaLabs
iridalabs.com

Είναι μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2009 στην Πάτρα, με CEO τον Βασίλη Τσαγκάρη. Τα προϊόντα της αφορούν στα πεδία των Τεχνολογιών Διαστήματος καθώς και των Ενσωματωμένων Συστημάτων για Μηχανική Όραση. Η εταιρεία έχει επιτύχει σημαντικές συνεργασίες δουλεύοντας για μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

Geekbot
geekbot.com
Η Geekbot του Νίκου Παπανώτα προσφέρει ένα εργαλείο για διοργάνωση συναντήσεων και οργάνωσης εργασιών μεταξύ απομακρυσμένων ομάδων Startups ή και εντός μεγάλων εταιρειών στο Slack, μέσω chat φυσικά, με πολλές χρηστικές πληροφορίες για την ομάδα και την πορεία των εργασιών. Η εταιρεία έχει 50.000 χρήστες καθημερινά και πελάτες όπως η Netflix, η Vevo και η Sony.

Stevia Hellas
Stevia Hellas
Παρότι πρόκειται για έναν αγροτικό συνεταιρισμό χωρίς τεχνολογικό πυρήνα, ωστόσο πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα προς μίμηση για τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας. Έχει CEO τον Χρήστο Σταμάτη, ιδρύθηκε το 2011 και καλλιεργεί και επεξεργάζεται στέβια, ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας αναγνώρισης. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με το Brand La Mia Stevia.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις