Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Epignosis: Η γνώση «γεννά» κέρδη – Ενίοτε και… μονόκερους!

Αναδημοσίευση από το Τεύχος #5 του Startupper Mag

Η Epignosis δεν συγκαταλέγεται στις κλασικές Startups πλέον, είναι μια scaleup επιχείρηση του ελληνικού οικοσυστήματος και ένα μεγάλο «success story».

Είναι έντονα εξωστρεφής, απασχολώντας πάνω από 85 άτομα προσωπικό, ενώ σχεδόν εξ ολοκλήρου οι πελάτες της βρίσκονται εκτός των «στενών» συνόρων της πατρίδας μας. Σήμερα, εξυπηρετεί πάνω από 6.000 επιχειρήσεις-πελάτες παγκοσμίως, η πλειονότητα των οποίων εδρεύουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ετήσια βάση έχει καταφέρει να αναπτύσσει τα οικονομικά της μεγέθη κατά τουλάχιστον 50%! Επίσης έχει πάρει πρόσφατα μια τεράστια χρηματοδότηση για τα ελληνικά δεδομένα. Βέβαια, για να φτάσει σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε να περάσει από… σαράντα κύματα, καθώς ο πρώτος κύκλος δραστηριοποίησης στην Ελλάδα στέφθηκε από αποτυχία.

Total remake!

«Η αρχική μας ιδέα αφορούσε στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φροντιστηρίου το οποίο θα απευθυνόταν σε παιδιά του λυκείου, που μέσω αυτού θα προετοιμάζονταν για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Η ιδέα μπορεί να ήταν ενδιαφέρουσα, ωστόσο στην πορεία δεν καταφέραμε να αντλήσουμε τα τόσο πολύτιμα κεφάλαια που απαιτούνταν για την ανάπτυξή της, ώστε να είναι βιώσιμη.

Θάνος Παπαγγελής, co-founder και CEO της Epignosis

Αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο drawing board, έχοντας ωστόσο… προίκα μια αρχική τεχνολογική πλατφόρμα, την οποία επιχειρήσαμε να προωθήσουμε εντός των συνόρων, αφού προσθέσαμε ορισμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε πως το πρόβλημα δεν εντοπιζόταν στην ίδια την εφαρμογή, αλλά στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εντρυφήσει –πόσο μάλλον υιοθετήσει– στη λογική του e-learning. Πρωτίστως εξαιτίας του μεγέθους τους, αλλά και του αντίστοιχου της ελληνικής αγοράς.

Έτσι, λοιπόν, στρέψαμε το επίκεντρο της δραστηριότητάς μας στο εξωτερικό, γεγονός που προϋπέθετε την ταυτόχρονη μεταβολή της δομής, της φιλοσοφίας, αλλά και του modus operandi της εταιρείας. Δεν σας κρύβω πως τα χρόνια που μεσολάβησαν έως ότου φτάσουμε στο σημείο να επανεκκινήσουμε, αξιοποιήθηκαν με τον πλέον παραγωγικό τρόπο, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε πλήρως την καθετοποιημένη τεχνολογική αγορά στην οποία θα κινούμασταν, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις απαραίτητες… παιδικές ασθένειες, να σκιαγραφήσουμε τα “θέλω” των πελατών κ.ο.κ.

Ουσιαστικά, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο και γνώση στην πορεία μας, τα οποία και μετουσιώσαμε σε πραγματική αξία, τόσο για την Epignosis, όσο και για τους πελάτες μας! Εξάλλου, απευθυνόμενοι σε ένα διεθνές ακροατήριο και δη υψηλού ποιοτικού status, το παρεχόμενο προϊόν οφείλει να διακρίνεται από εξαιρετική ποιότητα, αρτιότητα, καθώς επίσης και από αδιαμφισβήτητη λειτουργικότητα, κάτι που δεν επιτυγχάνεται overnight, αλλά απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και συνέπεια. Και προπαντός εξαιρετικά αποθέματα υπομονής», υπογραμμίζει ο Θάνος Παπαγγελής, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Epignosis.

Μια εξαιρετικά λεπτή διαχωριστική γραμμή…

Αναμφίβολα, κάθε άλλο παρά υποθετικό μπορεί να θεωρηθεί το σενάριο πως κατά τη διάρκεια των (αρκετών) ετών που μεσολάβησαν από την αρχική απόπειρα δραστηριοποίησης μέχρι που σχηματοποιήθηκε οριστικά, η πλειονότητα των εταιρειών θα «είχαν ανακρούσει πρύμναν», εγκαταλείποντας σχέδια, φιλοδοξίες και όνειρα στο έλεος της αδυσώπητης ελληνικής πραγματικότητας. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η επιμονή!

Γιατί, αλήθεια, η οριστική παύση των προσπαθειών στον τομέα του e-learning πέρασε ουκ ολίγες φορές από τη σκέψη των στελεχών της εταιρείας, ωστόσο στο τέλος δεν συμβιβάστηκαν με μια ηττοπαθή λογική. Αντιθέτως, αφού άφησαν κατά μέρος ό,τι θεωρούσαν –περίπου–αυτονόητο ή έστω συμπαγές, αναζήτησαν, πειραματίστηκαν, έμαθαν και αναθεώρησαν.

Διαπίστωσαν πως η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενδιαφέρει πρωτίστως τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αγγλία και μάλιστα μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, κυρίως πολυεθνικές. Επιπροσθέτως, ανακάλυψαν πως μπροστά τους ορθώνεται μια αρκούντως διευρυμένη αγορά, που δεν εξαντλείται σε μια «συνηθισμένη» πελατειακή βάση, αλλά αντιθέτως διεισδύει βαθιά έχοντας… οδηγό το γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να μοιραστούν με τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους προμηθευτές τους.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία μέχρι τότε δύσκολα μπορούσαν να φανταστούν πως π.χ. κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες διεθνώς ενδιαφέρονται σφόδρα για την τεχνολογία e-learning, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν εύκολα, γρήγορα, άμεσα, δίχως χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς και λελογισμένο κόστος να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους σχετικά με τις ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες ασφάλειας κατά την καθημερινή τους πρακτική και δη στο χειρισμό εξαιρετικά κρίσιμου εξοπλισμού.

Τρεις προτάσεις σε μια αγορά που αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 20%!

Η Epignosis σήμερα απευθύνεται στη διεθνή πελατεία της μέσω τριών συστημάτων Learning Management Systems (LMS), τα οποία ουσιαστικά είναι εφαρμογές λογισμικού ή Web-based τεχνολογίας που αξιοποιούνται για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για την ακρίβεια, διαθέτει το TalentLMS που αφορά σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μέσω του οποίου είναι σε θέση να παράσχουν αποτελεσματική όσο και διαδραστική διαδικασία online εκπαίδευσης προς τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και φυσικά τους πελάτες τους. Διακρίνεται δε από την ευκολία στη χρήση και τα πλούσια χαρακτηριστικά. Το eFront θεωρείται μια αρκούντως συμπαγή πλατφόρμα LMS για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αναζητούν πρόσθετο βαθμό ευελιξίας, ενισχυμένο επίπεδο ασφάλειας, αλλά και αυξημένες δυνατότητες customization.

Υπόσχεται δε, απόλυτο έλεγχο του εικονικού περιβάλλοντος εκπαίδευσης και των επιχειρηματικών δεδομένων. Το πλέον πρόσφατο «προϊόν» που ανέπτυξε η εταιρεία δεν είναι άλλο από το TalentCards, μια πλατφόρμα micro-learning μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να εκπαιδεύσουν μαζικά τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες τους αναφορικά με εύκολα, κατανοητά θέματα, που δεν απαιτούν εξαιρετικό πλούτο γνώσεων ή απόλυτο βαθμό εξειδίκευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το TalentCards θεωρείται ιδανικό για την παροχή εκπαίδευσης σε ζητήματα ασφάλειας, συμμόρφωσης, γνώσης περί των νέων προϊόντων ή υπηρεσιών κ.ο.κ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελή: «Τα τρία προϊόντα της Epignosis έχουν σχεδιαστεί και έχουν δομηθεί με απόλυτη επίγνωση των αναγκών και των απαιτήσεων των ίδιων των επιχειρήσεων-πελατών μας, αλλά και της εν γένει επιχειρηματικής αγοράς. Ανταποκρίνονται δε, με εξαιρετική επιτυχία στα ζητούμενα της ευχρηστίας, της ταχύτητας, της ασφάλειας, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας. Κάτι που αποδεικνύεται και από την ύπαρξη πάνω από 6.000 επιχειρήσεων διεθνώς στο πελατολόγιό μας. Όσο για την αγορά των LMS συστημάτων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αποτιμάται περί τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση παγκοσμίως, μέγεθος που αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξεως του 20% κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 2023 εκτιμάται πως θα ξεπερνά σε αξία τα 23,5 δισ. δολάρια!».

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει γραφεία στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα, όπου βρίσκονται τα headquarters της. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως στη χώρα μας, η Epignosis δεν διαθέτει περισσότερους από πέντε πελάτες. Παρ’ όλα αυτά, για το 2020 σχεδιάζει την πρόσληψη 25-30 ατόμων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της διεθνώς. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελής, το εγχείρημα της ανεύρεσης έμπειρου, όσο και επαρκώς καταρτισμένου προσωπικού στη χώρα μας, και δη στο πεδίο του προγραμματισμού ή των δικτύων, ανάγεται σε μια ολοένα και πιο δύσκολη αλλά και challenging υπόθεση. «Δεν σας κρύβω πως έχουμε προσεγγίσει ορισμένα στελέχη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο πλαίσιο του brain-drain, προκειμένου να τους δελεάσουμε να επαναπατριστούν, προσφέροντάς τους μια σειρά από δελεαστικά προνόμια και απολαβές. Είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο απαιτείται χρόνος, επιμονή και υπομονή!».

Off the charts ανάπτυξη τζίρου!

Το 2019 η εταιρεία κατάφερε να πετύχει ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών κατά 52%, μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται σε σταθερή βάση από το 2012 και έπειτα. Δείγμα πως η Epignosis ωριμάζει σταδιακά, ενώ έχοντας… δοκιμάσει πολλάκις κατά το παρελθόν τα νερά, έχει βρει τις απαιτούμενες «σταθερές» που της επιτρέπουν να έχει αναπτύξει εφαρμογές οι οποίες έχουν «πιάσει το σφυγμό» του eLearning σε διεθνές επίπεδο! Αποτέλεσμα; Κατά την τελευταία επταετία, η εταιρεία έχει υπερδεκαπλασιάσει το συνολικό τζίρο της!

«Μάλιστα, το ακόμη πιο σημαντικό στην περίπτωσή μας είναι πως έχουμε πετύχει να αναπτυχθούμε με σχετικά ταχείς ρυθμούς, δίχως αρνητική επίδραση στην κερδοφορία μας. Στοιχείο που αποτελεί συχνό φαινόμενο στο επιχειρηματικό στερέωμα. Από την πλευρά μας, ανέκαθεν κινούμασταν με μια διαφορετική φιλοσοφία, καθώς στηριζόμασταν σε ίδια κεφάλαια, αφού δεν είχαμε λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση – από τα πρώτα βήματα της παρουσίας μας τουλάχιστον. Αντιθέτως, όσα έσοδα προέκυπταν από τις πωλήσεις μας, αυτομάτως τα «ρίχναμε» εκ νέου στην εταιρεία, ώστε να… ανθήσει γρήγορα και σε στέρεες βάσεις. Γεγονός που μας επέτρεψε να γευτούμε το νέκταρ της κερδοφορίας και δη από το 2011!», επισημαίνει ο κ. Παπαγγελής.

«Χτυπά την πόρτα» του unicorn status!

Έχοντας μια (σχετικά) μακρά, όσο και επιτυχή πορεία στο διεθνές στερέωμα των συστημάτων Learning Management Systems, η Epignosis βρέθηκε στα… ραντάρ επενδυτών, οι οποίοι, εντυπωσιασμένοι από τα όσα έκανε πράξη, με συνέπεια και σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς, «χτύπησαν την πόρτα» του κ. Παπαγγελή προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να χρηματοδοτήσουν το όλο εγχείρημα, προσδοκώντας στα ανάλογα οφέλη.

«Δεν σας κρύβω πως κατά το παρελθόν δεχτήκαμε αρκετές προτάσεις χρηματοδότησης, ωστόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ήμασταν κερδοφόροι από αρκετά νωρίς, δεν είχαμε την ανάγκη για κεφάλαια. Οπότε, απορρίψαμε αρκετές κατά τη διαδρομή. Την τελευταία διετία όμως, καθώς σχεδιάζαμε μια συντονισμένη διαδικασία ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης, συναινέσαμε σε χρηματοδότηση από δύο αμερικανικά VC funds, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών-τεσσάρων κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Απώτερος σκοπός μας είναι όχι μόνο να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε σταθερά υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά και να τα ενδυναμώσουμε προκειμένου να κινούμαστε σε ετήσια βάση με 65-70% growth σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι βέβαιο πως εντός μιας διετίας-τριετίας θα έχουμε φτάσει στο σημείο ώστε η Epignosis να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Το ιδανικό σενάριο, μάλιστα, προβλέπει πως η αξία της ενδέχεται να προσεγγίζει και το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις