Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Wealthyhood: Η πρώτη «DIY» εφαρμογή επενδύσεων στην Ευρώπη είναι… ελληνική

O Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας θέλουν να μάθουν στους Έλληνες αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους πώς να επενδύουν αποδοτικά και να κερδίζουν μακροπρόθεσμα.

Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ότι το «παιχνίδι» παίζεται πλέον είτε online, είτε στο κινητό. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επενδύσει τα χρήματά του εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση τραπεζικού ή άλλου οργανισμού.

Οι εφαρμογές αυτές έχουν φέρει πραγματική άνθηση στον τομέα, καθώς δίνουν ανεξαρτησία στον χρήστη και του επιτρέπουν να ασχοληθεί με την αύξηση του πλούτου του. Υστερούν όμως σε ένα σημείο: συχνά απευθύνονται σε γνώστες του αντικειμένου και δεν παρέχουν την καθοδήγηση που χρειάζεται κάποιος που επενδύει για πρώτη φορά. Έτσι, είτε απωθούν τους «αρχάριους», είτε τους ωθούν σε μια μορφή «τζόγου», που απέχει πάρα πολύ από την πραγματική ουσία μιας επένδυσης.

Το κενό αυτό εντόπισαν, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, δύο επαγγελματίες με εμπειρία σε οργανισμούς όπως η Morgan Stanley και το PlayStation, μέσα από φίλους και γνωστούς που έμπαιναν σταδιακά στη διαδικασία να επενδύσουν τα χρήματά τους. Όλοι είχαν την ίδια απορία: «Πώς μπορώ να επενδύσω ορθολογικά, χωρίς να έχω τις γνώσεις ή το χρόνο να το κάνω;». Προφανής απάντηση τότε δεν υπήρχε. Οι δύο μετέπειτα συνεργάτες συνειδητοποίησαν έτσι πως κανένα παραδοσιακό ίδρυμα αλλά ούτε και εφαρμογή παρείχαν επαρκή καθοδήγηση και αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε ανάγκη για μια λύση που θα μπορεί να κατευθύνει τον χρήστη βήμα-βήμα για το πώς να επενδύσει και να αυξήσει τα χρήματά του μακροπρόθεσμα.

Ξεκίνησαν έτσι την ανάπτυξη της Wealthyhood, ενός wealth-building app που είχε εξαρχής σκοπό να απευθυνθεί «όχι στο “top-1%”, αλλά και στο υπόλοιπο 99% του κόσμου», όπως
λέει ο Αλέξανδρος. Μερικούς μήνες μετά, η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας είναι έτοιμη. Σχεδόν 3.000 χρήστες έχουν γραφτεί στη λίστα αναμονής για την εφαρμογή, ενώ πάνω από 10.000 άτομα ήδη ακολουθούν την εταιρεία στα Social Media. Το τελευταίο διάστημα, οι πρώτοι από τους προ-εγγεγραμμένους χρήστες αποκτούν σιγά-σιγά πρόσβαση στην πλατφόρμα ενώ την ίδια ώρα, 50 Ambassadors της Wealthyhood σε όλον τον κόσμο φροντίζουν να διαδώσουν το μήνυμά της.

Ανάπτυξη σε γρήγορους ρυθμούς

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα, η Wealthyhood κατάφερε να πάρει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και να λάβει την πρώτη της χρηματοδότηση, ύψους 250.000 ευρώ, από ιδιώτες επενδυτές που πίστεψαν στο όραμά της. Παράλληλα, η εταιρεία εξασφάλισε την πρώτη θέση στο FinQuest, το Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας της Alpha Bank. Η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα της έδωσε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να επιταχύνει την ανάπτυξη του προϊόντος της, να ξεκαθαρίσει κάποιες «γκρίζες ζώνες» στο λειτουργικό κομμάτι αλλά και να «χτίσει» πιο δομημένα το επιχειρηματικό μοντέλο, αποκτώντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό δίκτυο επαφών.

Έχοντας πλέον όλη αυτήν την ανατροφοδότηση, το Wealthyhood αισθάνεται έτοιμο να προχωρήσει σταδιακά στην κυκλοφορία της εφαρμογής του σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του είναι, τους επόμενους μήνες, όλοι οι χρήστες να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πλατφόρμα, μέχρι το σημείο που αυτή θα γίνει δημόσια διαθέσιμη σε όλους. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Στο «ταξίδι» της, η εταιρεία θα έχει σύμμαχο το Visa Innovation Program, τη συνεργατική πλατφόρμα της Visa στην οποία εντάχθηκε πρόσφατα, αλλά και το δυνατό advisory board της το οποίο αποτελείται από βετεράνους της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

Πατώντας, λοιπόν, σε «γερές» βάσεις, το Wealthyhood θα πάρει από το χέρι κάθε νέο επενδυτή και θα τον καθοδηγήσει στο πώς να αυξήσει τα χρήματά του, επενδύοντας σε ένα έξυπνο και εντελώς προσωποποιημένο portfolio. Ως το «πρώτο DIY wealth-building app», θα δώσει στον χρήστη του όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να κατασκευάσει το «χαρτοφυλάκιό» του, να επενδύσει σε αυτό και να το παρακολουθεί, χτίζοντας τον πλούτο του μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, όπως λέει ο Αλέξανδρος, «κάθε επενδυτής είναι διαφορετικός, έχει τις δικές του ανάγκες και διαφορετική ανοχή στο ρίσκο, αλλά όλοι μπορούν να έχουν ένα επιτυχημένο portfolio που θα σέβεται τις προτιμήσεις τους».

Το «στοίχημα» της Ελλάδας

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι προκλήσεις που αναμένει να συναντήσει η Wealthyhood στην Ελλάδα είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με την ομάδα, ένα βασικό πρόβλημα είναι η παντελής απουσία επενδυτικής κουλτούρας από τη χώρα μας. Επομένως, πρωταρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση του κοινού.

«Πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε στον χρήστη γιατί η συστηματική αποταμίευση και επένδυση πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής και δευτερευόντως να τον πείσουμε να χρησιμοποιήσει τη δική μας εφαρμογή έναντι μιας άλλης», λέει ο Αλέξανδρος, ο οποίος είναι ωστόσο αισιόδοξος όσον αφορά την εξοικείωση των Ελλήνων χρηστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Έλληνας έχει πλέον συνηθίσει την ιδέα των ανεξάρτητων εφαρμογών για τα ψώνια, το delivery ή οτιδήποτε άλλο, οπότε θα κάνει το ίδιο και με τις επενδύσεις του.

«Στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε να τον πείσουμε για την αξιοπιστία και τη βελτιωμένη εμπειρία που θα συναντήσει στο Wealthyhood», καταλήγει ο συνιδρυτής της εταιρείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις