Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επενδύοντας στην πράσινη τεχνολογία στην Ελλάδα

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, η πράσινη ή καθαρή τεχνολογία υπέστη μεγάλη κατάρρευση και μέχρι σήμερα συνεχίζει να προκαλεί σκεπτικισμό σε ορισμένους οικονομικούς κύκλους. Ωστόσο, πρόσφατα ανέκαμψε με πολλά νέα επιχειρηματικά και άλλα κεφάλαια –δημόσια και ιδιωτικά–, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένους βιώσιμους στόχους από τις εταιρείες και τους οργανισμούς, καθώς η ανάγκη για πράσινη τεχνολογία και για ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης έχει γίνει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των εθνών αλλά και των ηγετών της παγκόσμιας οικονομίας.

Με την ύφεση της πανδημίας η αγορά της πράσινης τεχνολογίας προβλέπεται να αυξηθεί από 11,43 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 στα 41,62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20,3% κατά την περίοδο 2021 -2028. Η άνοδος του ρυθμού ανάπτυξης αποδίδεται στη ζήτηση και την ανάπτυξη αυτής της αγοράς και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των πελατών και της βιομηχανίας για τη χρήση πόρων καθαρής ενέργειας, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ-πανδημίας μόλις τελειώσει η πανδημική κρίση.

Η ζήτηση για λύσεις και υπηρεσίες πράσινης τεχνολογίας αυξάνεται λόγω της αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης και της ανησυχίας κρατών, οργανισμών και πολιτών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως αυτή αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στη Γλασκόβη.

Τα σχέδια της «Breakthrough Agenda», που θα επανεξετάζονται σε ετήσια βάση αρχής γενομένης από το 2022 (όπως συμφωνήθηκε στη COP26), περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως είναι η Green Grids, που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία και στοχεύει στη δημιουργία διεθνών «υπερδικτύων» σε όλες τις ηπείρους για τη σύνδεση της βιώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας με κατοικημένα κέντρα, και η Global Energy Alliance for People & Planet (Παγκόσμια Ενεργειακή Συμμαχία για τους Ανθρώπους & τον Πλανήτη), η οποία στοχεύει να προωθήσει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο νότο με τη δέσμευση 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Αντίστοιχα μια κοινή πρωτοβουλία ΗΠΑ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υποστηρίζεται από 30 χώρες συγκέντρωσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στην κλιματικά «έξυπνη» γεωργία. Στα σχέδια της «Breakthrough Agenda» εμπλέκεται και ο ιδιωτικός τομέας με έναν συνασπισμό 25 πολυεθνικών εταιρειών (όπως η ναυτιλιακή Maersk και η τσιμεντοβιομηχανία Holcim) που δεσμεύονται να υιοθετήσουν καθαρές τεχνολογίες σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η αεροπορία και το σκυρόδεμα.

Οι επενδύσεις Venture Capital στο GreenTech έχουν εκτοξευτεί

Το Κατάρ και η Rolls-Royce ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συνεργαστούν για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων πράσινης τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Περσικό Κόλπο δημιουργώντας πέντε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, που θα φτάσουν στο καθεστώς του «μονόκερου» έως το 2030, και άλλες 20 έως το 2040, προσφέροντας ταυτόχρονα 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μια και αναφερθήκαμε στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital) σε Startups, ενώ μερικά χρόνια πριν ήταν ελάχιστες, σήμερα δεν περνάει ούτε μία εβδομάδα χωρίς κάποια σημαντική ανακοίνωση από το χώρο σε ό, τι αφορά τις μπαταρίες, τις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας και το υδρογόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις νέες τεχνολογίες των Startups έχουν να κάνουν με το κόστος και την αποτελεσματικότητα, τα δύο βασικά πράγματα που μπορούν να εγγυηθούν ένα προϊόν μακράς πνοής αλλά και κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με το PitchBook, τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων θα ολοκληρώσουν συμφωνίες στο Greentech αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το έτος (από μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια πριν από δέκα χρόνια). Ακόμη, ένας μεγάλος θεσμικός επενδητής, όπως η JP Morgan μερικούς μήνες πριν ξεκίνησε όχι ένα αλλά τρία νέα επενδυτικά κεφάλαια εταιρικής βιωσιμότητας.

Αλλά και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως επενδύουν σημαντικά σε πράσινες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς. Σύμφωνα με τη Soulful Concepts Group Pty Ltd, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ενεργειακές, χημικές και μεταποιητικές βιομηχανίες.

Οι εταιρείες αναμένεται να δώσουν έμφαση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να αλλάξουν τις διαδικασίες λειτουργίας και για να μειώσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα την παρουσίαση ελκυστικών ευκαιριών στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να ανακάμψουν σχεδόν κατά 10% το 2021, στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του περασμένου έτους που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, αλλά οι δαπάνες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια πρέπει να επιταχυνθούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ενεργειακής Επένδυσης 2021, με τις επενδύσεις στην ενέργεια, οι οποίες επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την πανδημική κρίση και μετατοπίζονται προς την ηλεκτρική ενέργεια, το 2021 πρόκειται να είναι το έκτο συνεχόμενο έτος που οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας υπερβαίνουν τις παραδοσιακές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την έκθεση World Outlook 2020 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η φθηνότερη μορφή εναλλακτικής ενέργειας είναι η ηλιακή, γι’ αυτό και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στις επενδύσεις, με χρήματα που πηγαίνουν πλέον στη χρηματοδότηση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και στην εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών.

Αυτές οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2030. Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στις νέες επενδύσεις ενέργειας και οι εγκρίσεις για μονάδες με καύση άνθρακα είναι περίπου 80% χαμηλότερα από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, ο άνθρακας δεν αποκλείεται. Υπήρξε ακόμη και μια μικρή αύξηση της προοπτικής για τα εργοστάσια με καύση άνθρακα το 2020, με γνώμονα την Κίνα και ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες. Εν τω μεταξύ, ορισμένες εθνικές εταιρείες πετρελαίου ενισχύουν τις επενδύσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα αυξημένου μεριδίου αγοράς εάν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο τομέας της ηλεκτροκίνησης εμφανίζει επίσης ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, οι 10 κορυφαίες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά οχήματα (EV) – περισσότερα από όσα ξόδεψαν οι ΗΠΑ για 13 χρόνια στο διαστημικό πρόγραμμα Apollo. Σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν τα 2,1 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2019 (αύξηση 40%), αντιπροσωπεύοντας το 2,6% της συνολικής αγοράς οχημάτων και περίπου το 1% του παγκόσμιου αποθέματος αυτοκινήτων το 2019. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της βιομηχανίας της πράσινης τεχνολογίας και της βιωσιμότητας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν επίσης ενθαρρυντικά σημάδια για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Το βιώσιμο χρέος έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2020 και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασαν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων στις διεθνείς αγορές μετοχών. Τα αναμενόμενα 750 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που θα δαπανηθούν για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και αποδοτικότητα το 2021 είναι ενθαρρυντικά, αλλά παραμένουν πολύ πιο κάτω από αυτά που απαιτούνται για να τεθεί το ενεργειακό σύστημα σε μια βιώσιμη πορεία. Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να τριπλασιαστούν τη δεκαετία του 2020 για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, διατηρώντας έτσι την ελπίδα για σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° C.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις