Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Xpeng: Η κινεζική Startup κήρυξε τον «πόλεμο» στην Tesla στην Ευρώπη

Τα μοντέλα G9 SUV και P7 sedan είναι πλέον διαθέσιμα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αγορές

Έτοιμη να αναμετρηθεί με την Tesla στην Ευρώπη δηλώνει η κινεζική Startup ηλεκτρικών οχημάτων, Xpeng, η οποία παρουσίασε πρόσφατα δύο από τα εμβληματικά της μοντέλα, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας έτσι τη διεθνή της επέκταση. Πρόκειται για το G9 SUV και το βελτιστοποιημένο P7 sedan με μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερη φόρτιση.

Το G9

Ο Brian Gu, πρόεδρος της Xpeng, χαρακτήρισε ως ορόσημο την παρουσίαση των αυτοκινήτων της για την ενίσχυση της παρουσίας της Startup στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ποια είναι η Xpeng

Η Startup ιδρύθηκε το 2015 με έδρα την πόλη Guangzhou.Η άνοδος της στην παγκόσμια αγορά έγινε με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να πουλάει αυτοκίνητα μόλις τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τα πρώτα G3 παραδόθηκαν στους πελάτες της. Στη συνέχεια στα μέσα του 2020 η εταιρεία κυκλοφόρησε το P7. Το 2021 η εταιρεία «σήκωσε» 500 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ιπτάμενων οχημάτων, τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά το 2024.

Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει «σηκώσει» πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, ενώ η αποτίμησή της υπολογίζεται στα 15 δισ. δολάρια

«Αντίπαλο δέος» της Tesla

Η Xpeng έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να ανταγωνιστεί την Tesla στην αγορά της Κίνας, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία του Ίλον Μασκ σε επίπεδο αριθμού παραδόσεων.

Αυτή τη φορά όμως, η Xpeng φαίνεται έτοιμη να κοντράρει στα ίσια την Tesla στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει τιμολογήσει το P7 sedan χαμηλότερα από αυτό της Tesla στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία.

Το P7

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το P7 sedan της μπορεί να διανύσει 576 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση με τιμή εκκίνησης στην Ολλανδία τα 49.990 ευρώ. Από την άλλη, το Model 3 Long Range της Tesla, το οποίο διανύει 602 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, κοστίζει 52.990 ευρώ στην Ολλανδία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το SUV G9 της Xpeng έχει υψηλότερη τιμή από το Model Y της Tesla, τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της. Η Xpeng ισχυρίζεται ότι το G9 της μπορεί να ταξιδέψει έως και 570 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Από την άλλη, το Model Y Long Range της Tesla μπορεί να διανύσει αντίστοιχα έως και 533 χιλιόμετρα. Το G9 κοστίζει 57.990 ευρώ στην Ολλανδία, ενώ το Model Y κοστίζει 53.990 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις