Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κλιματική αλλαγή: Οι 10 κορυφαίες τάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον η κλιματική αλλαγή έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών

Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ. Ψηφιοποίηση, AI, μηχανική μάθηση, AR, VR κλπ, είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής που αποσκοπούν στην βελτίωση και απλούστευση της ποιότητας ζωής  αλλά θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που είναι προ των πυλών.

Η Ericsson παρουσίασε τις 10 κορυφαίες τάσεις μεταξύ των καταναλωτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Μείωση κόστους

Το κόστος διαβίωσης καθημερινά αυξάνεται και οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους να κάνουν οικονομία. Σε αυτό τον αγώνα φαίνεται πως έχουν σύμμαχο τις ψηφιακές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα για τρόφιμα, ενέργεια, μετακινήσεις, ενώ η κλιματική αλλαγή χτυπά την πόρτα.

Αδιάλειπτες συνδέσεις

Η πανδημία έκανε επιτακτική την ανάγκη για γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ. Ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους. Επίσης, διασφάλισε την συνέχιση της εργασίας έστω και εξ αποστάσεως.

Η αξιόπιστη και απρόσκοπτη χρήση του ίντερνετ επιβάλλεται γενικά από εδώ και πέρα με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που απειλούν, μεταξύ άλλων, την επαφή με τον κόσμο και το ενδεχόμενο να μείνουμε αποκομμένοι σε περίπτωση που το ίντερνετ “πέσει”.

Κινητικότητα χωρίς βιασύνη

Οι καθημερινές δραστηριότητες θα σχεδιάζονται με βάση το κόστος και όχι το χρόνο καθώς η ενεργειακή απόδοση θα αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινής ευελιξίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

S(AI)fe Keepers

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη μπει στην ζωή μας, με πολλούς τρόπους. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ένα AI σύστημα προειδοποίησης καιρού θα μπορούσε να σώσει ζωές και να βοηθήσει να αποφευχθούν καταστροφές.

Νέο εργασιακό κλίμα

Η ευελιξία στην εργασία είναι ένα ακόμα θέμα που προέκυψε μετά την πανδημία με τους περισσότερους εργαζόμενους να θέλουν να διατηρήσουν αυτή τη δυνατότητα και μελλοντικά.

Όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν πράσινες τακτικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση.

“Έξυπνο” νερό

Σε μια εποχή που τα smart συστήματα βρίσκονται παντού και εξαπλώνονται ταχύτατα, η έννοια smart δε θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο θέμα της έλλειψης νερού.

Αισθητήρες που θα παρακολουθούν την κατανάλωση νερού στο σπίτι θα δώσουν λύση στη μείωση των αποθεμάτων νερού.

Η ενεργοοικονομια (The enerconomy)

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να δώσουν λύση και να περιορίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Less is more, ψηφιακά

Ο υπερκαταναλωτισμός είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, που με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση κόστους και ενέργειας. Αντίθετα στον ψηφιακό κόσμο οι αγορές εντός των εφαρμογών και των βιντεοπαιχνιδιών δεν έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Natureverse

Οι εξορμήσεις στη φύση πιθανόν να μετατραπούν σε πολυτέλεια αφού τα ταξίδια σε μέρη με έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα ίσως καταστούν αδύνατα, ενώ η αύξηση του κόστους για ένα ταξίδι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες.Έτσι, η ψηφιακή περιήγηση θα γνωρίσει άνθιση.

Την δεκάδα συμπληρώνει μια τάση με αρνητικό πρόσημο:

Κλιματικοί απατεώνες

Παρόλο που η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή είναι γενική και ολοένα αυξάνεται, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν την ταλαιπωρία ή τις υψηλότερες τιμές λόγω αυστηρότερων περιβαλλοντικών περιορισμών ή της αύξησης του κόστους της ενέργειας και του νερού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις