Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Neuralink του Ίλον Μασκ αναζητά εθελοντές για τα τσιπ εγκεφάλου

Το πειραματικό εμφύτευμα αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν υπολογιστές με τη σκέψη τους

Η εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε, ότι έλαβε άδεια για να εγγράψει ασθενείς με παράλυση, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη κλινική δοκιμή.

Η μελέτη της Neuralink που έχει έδρα την Καλιφόρνια θα περιλαμβάνει ασθενείς με κινητικά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή έχουν πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα ρομπότ που έχει σχεδιαστεί από την ίδια τη Neuralink θα εμφυτεύει με ένα τσιπ στους εγκεφάλους των ασθενών, επιτρέποντάς τους τον έλεγχο του πληκτρολογίου και του ποντικιού ενός υπολογιστή μέσω της σκέψης τους. Η ονομασία αυτής της τεχνολογίας είναι «Διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή», ή με αγγλική ορολογία BCI.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι χρόνια και αποτελεί το πρώτο στάδιο των δοκιμών που απαιτούνται για την έγκριση.

Ακόμη, οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το Reuters ανέφεραν ότι, ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα μπορούσε να περάσει περισσότερο από μια δεκαετία προτού το τσιπ λάβει έγκριση κυκλοφορίας.

Ο Ίλον Μασκ είναι αρκετά φιλόδοξος δεδομένου ότι έχει ισχυριστεί ότι μέσω της τεχνολογίας θα αντιμετωπίσει παθήσεις όπως ο αυτισμός, η παχυσαρκία, η  κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Υπήρχαν ενδοιασμοί

Το Πρακτορείο Reuters αποκάλυψε φέτος ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αρνήθηκε να επιτρέψει τέτοιες κλινικές δοκιμές το 2022, επικαλούμενη ζητήματα ασφάλειας.

Επιπροσθέτως, την ίδια περίπου εποχή, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα κατά της εταιρείας για κακοποίηση πειραματόζωων, μετά το θάνατο δεκάδων πιθήκων, χοίρων και προβάτων.

Έλαβε έγκριση τελικά

Τελικά, η Neuralink έλαβε την έγκριση του FDA (αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) τον Μάιο μετά από διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων, ο οποίος θα είναι κάτω από 10. Χτες, η εταιρεία του Μασκ ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση και από ανεξάρτητο εποπτικό όργανο.

Μπροστά η Synchrone

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην κούρσα για τη νέα γενιά εμφυτευμάτων εγκεφάλου, φαίνεται να πρωτοπορεί η αμερικανική Synchrone, στην οποία έχουν επενδύσει ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchrone έχει διεξάγει ήδη δοκιμές σε ανθρώπους του Synchrone Switch, μιας πειραματικής συσκευής σχεδιασμένης να διαβάζει και να ερμηνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Και στην περίπτωση αυτή το εμφύτευμα προορίζεται για παράλυτους ασθενείς, επιτρέποντάς τους να έχουν τον έλεγχο  των ηλεκτρονικών συσκευών με τη σκέψη τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις