Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευκαιρία αλλά και απειλή για τη δημοσιογραφία

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία για δημιουργία περιεχομένου αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης ως μια ευκαιρία, αλλά και ως απειλή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί πλέον παντού και κάνει διάφορες δουλειές πιο απλές και εύκολες. Ωστόσο, ενέχει κινδύνους και ειδικότερα στον εργασιακό τομέα υπάρχουν ανησυχίες πως μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Η δημοσιογραφία είναι ένας τομέας που έρχεται αντιμέτωπος με τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά παράλληλα υπάρχει δυσπιστία ως προς τις δεοντολογικές επιπλοκές της χρήσης της. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία για δημιουργία περιεχομένου αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης ως μια ευκαιρία, αλλά και ως απειλή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το πρόγραμμα JournalismAI του London School of Economics, που υποστηρίζεται από το Google News, βολιδοσκοπήθηκαν μέλη περισσότερων από 100 μέσων ενημέρωσης σε 46 χώρες από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) αυτών που απάντησαν είπαν πως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή εργαλεία όπως το ChatGPT ή το Google Bard που είναι ικανά να δημιουργούν κείμενα, αντιπροσωπεύουν «νέες ευκαιρίες για τη δημοσιογραφία, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα». Σε ποσοστό 85%, οι ερωτηθέντες έχουν δοκιμάσει την τεχνητή νοημοσύνη για τη συγγραφή περιλήψεων ή τίτλων.

Όμως περισσότεροι από 60% εξέφρασαν επίσης ανησυχίες όσον αφορά τις δεοντολογικές επιπλοκές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για την ποιότητα των κειμένων, για την ακρίβεια, την ισορροπία και τη διαφάνεια.

«Η δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο διέρχεται μια νέα περίοδο τεχνολογικών αλλαγών που ενθουσιάζουν και φοβίζουν», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τσάρλι Μπέκετ, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα και είναι ο διευθυντής του προγράμματος.

Η μελέτη δείχνει πως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ταυτόχρονα «μια εν δυνάμει απειλή για την ακεραιότητα της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης», αλλά και πως τα εργαλεία αυτά προσφέρουν επίσης «μια απίστευτη ευκαιρία για να καταστεί η δημοσιογραφία περισσότερο αποτελεσματική και αξιόπιστη», συνέχισε.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υπογραμμίζουν για παράδειγμα τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για την απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων και προβάλλουν την ανάγκη τα περιεχόμενα που δημιουργούνται μ’ αυτό τον τρόπο να επιβεβαιώνονται ώστε να αποφεύγονται «μεροληψίες και ανακρίβειες».

Η μελέτη αυτή κατέδειξε μεταξύ άλλων τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου. «Οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης είναι κυρίως διαθέσιμες στα αγγλικά και όχι σε πολλές ασιατικές γλώσσες. Πρέπει να σπεύσουμε προς δύο κατευθύνσεις, για να δημιουργήσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και για να λειτουργούν στις γλώσσες μας», υπογράμμισε ένας από τους ερωτηθέντες που προέρχεται από τις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με την Μίρα Γιασίν, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, τα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη συγκεντρώνονται στις χώρες του Βορρά, οι επιβλαβείς συνέπειες σ’ αυτές του Νότου.

«Αν θέλουμε σοβαρά να ωφεληθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη με δίκαιο τρόπο, είναι επιτακτικό» να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση στην ανάπτυξη και την υιοθέτησή της με συνείδηση της ισχύος της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις