Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

LearnWorlds: Η “μπουτίκ” ηλεκτρονικών σχολείων διακρίνεται στον παγκόσμιο διαγωνισμό Open Education Challenge

Η LearnWorlds είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα e-learning που επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές, εταιρείες και οργανισμούς να δημιουργούν το δικό τους ηλεκτρονικό σχολείο, μέσα από το οποίο μπορούν να πωλούν ή να παρέχουν δωρεάν στους μαθητές τους διαδραστικά μαθήματα.

Η startup ήλθε στο προσκήνιο του ελληνικού οικοσυστήματος τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό pitching για e-learning startups που διοργάνωσε το επιχειρηματικό ενημερωτικό πόρταλ EMEA.gr σε συνεργασία με την e-Learning Expo.

Λίγους μήνες αργότερα, η πλατφόρμα κατέγραψε μία πολύ πιο σημαντική διάκριση – και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο – ευρισκόμενη ανάμεσα στους 9 νικητές του διαγωνισμού Open Education Challenge. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 από το ισπανικό ίδρυμα P.A.U. Education και τη λουξεμβουργιανή εταιρεία επενδύσεων Armat Group, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναζητώντας τις επόμενες καλύτερες εκπαιδευτικές startups από όλο τον κόσμο, δέχθηκε συνολικά 611 αιτήσεις από 75 χώρες. Μετά από δύο γύρους επιλογής, 18 φιναλίστ βρέθηκαν στις 13-15 Ιουλίου στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου παρουσίασαν τα εγχειρήματά τους μπροστά σε μία κριτική επιτροπή με ειδικούς από όλη την Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν ο Λόρδος Νταίηβιντ Πάττναμ και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χαβιέ Πρατς Μοννέ.
Αναδείχθηκαν νικητές από χώρες όπως Φινλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ινδία, Βέλγιο και – όπως προανεφέρθη – η ελληνική LearnWorlds.

learnworlds open educational challenge 702-332

Οι εννιά νικήτριες ομάδες προσεκλήθησαν να συμμετάσχουν στην πρώτη Ευρωπαϊκή Θερμοκοιτίδα για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει αρχική υποτροφία ύψους 20.000 ευρώ, υπόσχεση επένδυσης 200.000 ευρώ στο τέλος της επιτάχυνσης από το Open Education Investment Club υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής εξέλιξης της ιδέας και πρόσβαση σε επενδυτές για ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Επιπλέον, πρόγραμμα “εκκόλαψης” 12 εβδομάδων, το οποίο συνδυάζει διαδικτυακή καθοδήγηση και υποστήριξη με ομαδικές συναντήσεις σε τέσσερα ευρωπαϊκά “hubs” καινοτομίας (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Ελσίνκι) σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς φορείς (Aalto University, iVersity, London Knowledge Lab και ESCP Europe), δικτύωση με κορυφαίους ειδικούς από την Ευρώπη σε θέματα εκπαίδευσης, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

“Η κριτική επιτροπή πείστηκε όχι μόνο από την τεχνολογική αρτιότητα της πλατφόρμας, αλλά και από το πάθος, το κίνητρο και το όραμα της ομάδας της LearnWorlds. Εκτός από την πρόσβαση στην Θερμοκοιτίδα για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση, αποκτά σημαντική πρόσβαση σε μία ‘δεξαμενή’ παγκοσμίου βεληνεκούς μεντόρων και επενδυτών που θα βοηθήσουν την εταιρεία να επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου της και να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αγορές πολύ πιο νωρίς από ό,τι προβλεπόταν αρχικά”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της LearnWorlds.

Όπως εξηγεί στο StartUPper.gr ο διευθυντής λειτουργιών της LearnWorlds Πάνος Σιώζος – ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής τεχνολογίας Φάνη Δεσποτάκη εκπροσώπησαν την εταιρεία στον τελικό γύρο του Open Education Challenge, η εκπαιδευτική αυτή πλατφόρμα “ουσιαστικά επιτρέπει στους επώνυμους επαγγελματίες εκπαιδευτές, αντί να στριμώχνονται στα ράφια των ‘σουπερμάρκετ μαθημάτων’ που προσφέρουν χιλιάδες μαθήματα, κατά κανόνα βασισμένα σε video, σε όλο και χαμηλότερες τιμές, να δημιουργούν τις δικές τους ‘εκπαιδευτικές boutique’ προσφέροντας μαθήματα υψηλής ποιότητας και επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των μαθητών τους. Αυτό τους επιτρέπει να προωθήσουν το δικό τους ‘brand’ ως εκπαιδευτές, να αξιοποιήσουν το επαγγελματικό τους δίκτυο επαφών και τη δημοφιλία τους, προσφέροντας διαδραστικά μαθήματα υψηλότερης ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αισθητικής σε μεγαλύτερες τιμές“.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες και οι οργανισμοί, μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους κέντρα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, “καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους, με ελάχιστο κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα“.

Από την πλευρά των μαθητών, η πλατφόρμα προσφέρει δυνατότητες “παιχνιδοποίησης“, δημιουργώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας με άλλους μαθητές και τους καθηγητές.

Βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η πλατφόρμα LearnWorlds σε επαγγελματίες εκπαιδευτές είναι η ευκολία δημιουργίας και πώλησης μαθημάτων, η ευκολία μετατροπής του υπάρχοντος διδακτικού υλικού σε πλούσιες, αλληλεπιδραστικές μαθησιακές εμπειρίες, η παροχή πρόσθετων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που καθιστούν τους εκπαιδευόμενους πιο ικανοποιημένους, ενθουσιώδεις και πρόθυμους να μελετήσουν ακόμη περισσότερο, μια σειρά από επιχειρηματικά εργαλεία που βοηθούν τους επαγγελματίες εκπαιδευτές να κατανοήσουν τις ανάγκες των πελατών τους και να μεγαλώσουν την αγορά τους.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το έπαθλο του διαγωνισμού στον οποίο διακρίθηκε, η LearnWorlds βρίσκεται στην “ευχάριστη θέση” να εξετάζει την αποδοχή της συμμετοχής και της χρηματοδότησης από την θερμοκοιτίδα.

Είμαστε σε μια φάση ανάπτυξης που πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να εξελίξουμε το προϊόν και να επιβεβαιώσουμε τις επιχειρηματικές μας υποθέσεις με πραγματικούς πελάτες, οπότε θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα θα μας επιταχύνει προς την επιθυμητή κατεύθυνση“, τονίζει στο StartUPper.gr ο Πάνος Σιώζος, ο οποίος, μάλιστα, προαναγγέλλει την ανακοίνωση των πρώτων ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα και σημαντικών συνεργασιών μέσα στον επόμενο μήνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις