Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hellenic Instruments: Ελληνική τεχνολογική καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία

Όπως και να το δούμε οι hardware Startups παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, με την περίπτωση της Hellenic Instruments να είναι ακόμα πιο ξεχωριστή, μια και μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών αποφάσισαν να μείνουν στην χώρα μας και να επενδύσουν, χρήματα, κόπο και χρόνο για να δημιουργήσουν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία μάλιστα.

Η Hellenic Instruments δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με την εγχώρια αγορά να δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια από συνεχόμενες περικοπές στις προμήθειες, ενώ οι διεθνείς αγορές στις οποίες κυρίως στοχεύει η Hellenic Instruments, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές

RND2Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Instruments, Αλέξανδρος Κουτσός: «είναι γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το περιβάλλον, δεν ευνοούν στην χώρα μας την δημιουργία μονάδων εντάσεως εργασίας λόγω του υψηλού κόστους και του μεγάλου ανταγωνισμού από Κίνα και Ινδία. Σε αντίθεση, προϊόντα έντασης τεχνολογίας αιχμής μπορούν να αναπτυχθούν απόΈλληνες μηχανικούς και να διεισδύσουν στο διεθνή χώρο, εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και το πνεύμα δημιουργικότητας των Ελλήνων».

Το σύστημα HIPTU100-DSG, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί υπάρχει ήδη σημαντική παραγγελία από Αμερικανική εταιρείαεξοπλίζει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές πλατφόρμες και είναι η αιχμή του δόρατος της Hellenic Instruments αλλά και ένα προϊόν συνεργασίας με άλλες ελληνικές εταιρίες στον ίδιο χώρο.

Το γυροσκοπικά σταθεροποιημένο Pan Tilt HIPTU100-DSG έχει ήδη τοποθετηθεί στο ταχύπλοο σκάφος ειδικών αποστολών Nemesis της Ελληνικής εταιρείας Elmon, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας των Ελληνικών εταιρειών για την παραγωγή αμιγώς εγχώριων ολοκληρωμένων αμυντικών προϊόντων.

Το σταθεροποιημένο σύστημα HIPTU100-DSG που έχει τοποθετηθεί στο σκάφος Nemesis είναι εξοπλισμένο με συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας επίσης Ελληνικής ανάπτυξης και κατασκευής της εταιρείας Miltech Hellas. Το σύστημα πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες υπό ρεαλιστικές συνθήκες ενόρμω και στην θάλασσα, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα αισθητήρων της Hellenic Instruments μπορεί να διασυνδεθεί με σύστημα ασφαλούς και αδιάλειπτης μετάδοσης δεδομένων και εικόνας Spart@n της επίσης Ελληνικής εταιρείας Intracom Defence Electronics.

Ο συνδυασμός των δύο Ελληνικών υποσυστημάτων επί του Ελληνικού ταχύπλοο σκάφους Nemesis επιτρέπει στους χρήστες αυτού, την πραγματοποίηση συνδυαστικών επιχειρήσεων με μεγάλο αριθμό σκαφών ιδίου τύπου που διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό ή την συνεργασία των προαναφερθέντων σκαφών με αμφίβιες δυνάμεις, πλωτά του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού αφού, τόσο το Ελληνικό σύστημα αισθητήρων, όσο και το σύστημα μετάδοσης εικόνας και δεδομένων, επιτρέπει τη ασφαλή και ταχύτατη συνεργασία ταχύπλοων σκαφών όπως το Nemesis στο σύνθετο Αρχιπελαγικό περιβάλλον του Αιγαίου.

BOAT 3

Στην ίδια κατηγορία των σταθεροποιημένων Pan Tilt ανήκει και το σύστημα HIPTU050-DSG. Πρόκειται για ένα συμπαγές σύστημα κατασκευασμένο από επεξεργασμένα κράμα αλουμινίου, με βάρος μόλις 5 κιλά (11lbs) το οποίο μπορεί να φέρει συγκρότημα αισθητήρων συνολικού βάρους 5,45 κιλά (12lbs).

Εκτός από τα δύο γυροσκοπικά σταθεροποιημένα Pan Tilt συστήματα HIPTU100-DSG και HIPTU050-DSG, η Hellenic Instruments έχει αναπτύξει και δύο ακόμη εκδόσεις των παραπάνω συστημάτων χωρίς σταθεροποίηση τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στατικά για επιτήρηση επί σταθερού υποβάθρου.

Το πέμπτο προϊόν της Hellenic Instruments είναι το mini σύστημα παρακολούθησης τύπου HISRV050-DTS το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη περιστροφή και είναι εξοπλισμένο με μία μη ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς ελληνικής κατασκευής της εταιρείας Miltech Hellas με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×480 pixels η οποία μπορεί να εντοπίσει στόχο σε απόσταση 5,3 χλμ, με μία κάμερα ημέρα Full HD 1080p CMOS Sensor, καθώς και ένα αποστασιόμετρο Laser εμβέλειας 10 χλμ.

Τέλος, η εταιρεία Hellenic Instruments αναπτύσσει αυτή την περίοδο ένα φορητό και ελαφρύ σε βάρος σύστημα εξουδετέρωσης Drones (Drone Jammer) το οποίο θα έχει εμβέλεια 200-400 μέτρα. Το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, ελαφρύ, αποτελεσματικό και θα μπορεί να αξιοποιείται από έναν στρατιώτη.

Η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των νέων προϊόντων της στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ στα σχέδια της είναι η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της.  Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη μια και επενδύει τόσο οικονομικά όσο και χρονικά στην υλοποίηση των παρακάτω ερευνητικών προγραμμάτων:

1. Φορητή Συσκευή Μαχητή που περιλαμβάνει ενσωματωμένους αισθητήρες και ενημερώνει τον ίδιο άλλα και τη Διοίκηση για την κατάσταση της φυσικής του κατάστασης.

2. Στα άμεσα σχέδια της Hellenic Instruments είναι η εγχώρια ανάπτυξη Συσκευής Άμεσης Εξουδετέρωσης μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) μέσω παρεμβολών (jamming).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις