Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pitchstor: η ελληνική λύση στην επιχειρηματική χρηματοδότηση μέσω Crowdfunding

Πλατφόρμες χρηματοδότησης όπως αυτή της Pitchstor μπορεί να δώσουν διέξοδο στην μεγαλύτερη ανάγκη των Startups αρχικού σταδίου, και όχι μόνο, οι οποίες θέλουν ένα μικρό σχετικά κεφάλαιο για να δοκιμάσουν περαιτέρω την ιδέα τους ή να την τελειοποιήσουν. Παράλληλα, σε μια ενοποιημένη αγορά, όπως αυτή της Ε.Ε., το crowdfunding προσφέρει τη σημαντική δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από το εξωτερικό σε Startups που διαφορετικά δεν θα είχαν με κανένα άλλο τρόπο.

Και αυτή η περίπτωση της ελληνικής FinTech Startup ξεκίνησε από τις ανάγκες της ομάδας για να δημιουργήσει μια γραμμή παραγωγής για προϊόντα χωρίς γλουτένη, με ένα από τα βασικά προβλήματα που βρέθηκε αντιμέτωπη να ήταν αυτό που προαναφέραμε, η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαιο κίνησης, μια και οι  τράπεζες δεν έδιναν δάνεια χωρίς σημαντική εγγύηση, τα ΕΣΠΑ καθυστερούσαν πάρα πολύ και οι προσωπικές γνωριμίες θέλουν και αυτές τον χρόνο τους, εάν και εφόσον υπάρχουν.

Οπότε έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Pitchstor, η οποία συνδυάζει έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης και ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από τη μια πλευρά βοηθά τους νέους επιχειρηματίες να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται και παράλληλα να διαφημίσουν αυτό που κάνουν σε ένα μεγάλο κοινό χρησιμοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου.
Να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες η Pitchstor δεν επικεντρώνεται σε κοινωφελή ή μη κερδοσκοπικά σχέδια αλλά στοχεύει τις Startups όλων των κατηγοριών που ζητούν χρηματοδότηση.

Founders της Pitchstor είναι οι Ρόζμαρι και Αγγελική Μέλλου, η εταιρεία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και γραφεία στην Αθήνα, με τη προσπάθεια έχει βραβευτεί από την Εθνική Τράπεζα στον διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, στα Startup Greece Awards, στο διαγωνισμό Start Tel Aviv και ήταν μέσα 5αδα των νικητών στον accelerator Viva Nest.
H πιο σημαντική διάκριση ίσως είναι αυτή του FinTech Accelerator της Barclays, με την πρόταση της Pitchstor να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πάνω από 7.000 συμμετοχές παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή η Pitchstor έχει λάβει μια pre-seed χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από angel investor και είναι σε διαδικασία άντλησης χρηματοδότησης από VC έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς σχετικά με το crowdfunding εταιρικών μεριδίων στην Ελλάδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου σχετικού νόμου.

Οι χρήστες προς το παρόν μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση υπό τη μορφή δωρεών (donations) και προ-πώλησης προϊόντων ή ανταποδόσεων (rewards), ενώ πολύ σύντομα θα εισαχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω εταιρικών μεριδίων (equity). Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς η Pitchstor επιδιώκει να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο για τον καθένα να δημιουργήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης σε λίγα βήματα, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη καθοδήγηση

Τέλος, οι πρώτες καμπάνιες χρηματοδότησης είναι στον αέρα ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολύ κρίσιμη για τη πλατφόρμα διαδικασία μεταφοράς χρημάτων γίνεται με την εγγύηση της PayPal, η οποία ακολουθεί μια επιλεκτική και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχων και πιστοποίησης του κάθε αιτούντα για equity crowdfunding.

IMG_2945

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις