Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τέσσερις ελληνικές healthtech startups ενάντια στον κορωνοϊό

Είναι γνωστό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές Startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Healthtech, έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συνεπειών του. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι και στην Ελλάδα, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες, από την αρχή της πανδημίας, συμβάλλουν στον σκοπό αυτό, αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες, προσαρμόζοντας ή απλώς προσφέροντας τις ήδη υπάρχουσες λύσεις τους.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει, για παράδειγμα η StArtbio, μια Startup στον τομέα της μοριακής διάγνωσης που ανέπτυξε το δικό της τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, αλλά και η Melapus, που σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες τηλε-ψυχιατρικής στους πολίτες που το προηγούμενο διάστημα επιβαρύνθηκαν ψυχολογικά λόγω της πανδημίας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης άλλες τέσσερις Startups, των οποίων το έργο ενάντια στον Covid-19, μας σύστησε η Metavallon VC, με σχετική δημοσίευσή της.

Purposeful

Η βασική δραστηριότητα της Purposeful είναι η ανακάλυψη εναλλακτικών χρήσεων για φάρμακα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών ροών εργασιών και της τεχνογνωσίας που διαθέτει στην χημείο / βιοπληροφορική. Με αφορμή την πανδημία, η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει τις γνώσεις αυτές, αλλά και την εμπειρία της και να κάνει το ίδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Επομένως, η Purposeful εστιάζει στο να βρει τα πιο υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα για τον κορωνοϊό, από το σύνολο των υπαρχόντων φαρμάκων. Στα τέλη Μαρτίου, η ομάδα συνέταξε τον πρώτο κατάλογο υποψηφίων φαρμάκων και τον διάθεσε στο κοινό. Τώρα, αναζητά χρηματοδότηση για την in vitro δοκιμή των 42 προτεινόμενων φαρμάκων έναντι του COVID-19, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το εργαστήριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το μόνο εργαστήριο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοια έρευνα.

BIOEMTECH

Η BIOEMTECH κατασκευάζει και εμπορεύεται συστήματα in vivo απεικόνισης, για εφαρμογές στην προ-κλινική φαρμακευτική, τη βιοτεχνολογία και την ιατρική έρευνα. Με τη σειρά της, η ομάδα επιταχύνει την έρευνα για τον κορωνοϊό, βοηθώντας εξουσιοδοτημένες ομάδες να εργαστούν πάνω σε ποντίκια με COVID-19.

Παρά τον θεμελιώδη ρόλο που έχει η προκλινική απεικόνιση στην έρευνα για τον κορωνοϊό, πολύ λίγα εργαστήρια παγκοσμίως έχουν τα επίπεδα ασφάλειας για να εργαστούν με πειραματόζωα και ακόμη και εκείνα που τα πληρούν, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να έχουν, λόγω υψηλού κόστους, τα εργαλεία που χρειάζονται και κυκλοφορούν στην αγορά γι’ αυτόν τον σκοπό.  Η BIOEMTECH προσφέρει τα πιο μικρά, αλλά οικονομικά προσιτά, συστήματα ελέγχου τέτοιου τύπου και είναι έτοιμη να τα στείλει σε ομάδες που εργάζονται στην έρευνα του COVID-19.

Tendertec

Η Tendertec αναπτύσσει τεχνολογία βασισμένη σε αισθητήρες δωματίου για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, παρέχοντας στις οικογένειές τους την ασφάλεια πως σε περίπτωση κινδύνου θα έχουν άμεση ενημέρωση.

Mε το ξέσπασμα της πανδημίας, η τεχνολογία της αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς, λόγω lockdown, πολλοί ηλικιωμένοι βρέθηκαν μόνοι τους, παραμελημένοι, με τη ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η λύση της Tendertec μειώνει την ανάγκη για επισκέψεις κάποιου φροντιστή καθώς εντοπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. πτώσεις) και ειδοποιεί αυτόματα τους φροντιστές. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, η ομάδα αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και απομακρυσμένης παρακολούθησης που αναφέρει ενδείξεις σχετικές με την υγεία των τελικών χρηστών, με στόχο να εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού ή περιπτώσεις παραμέλησης.

Advantis Medical Imaging

Η Advantis δραστηριοποιείται στο χώρο της Απεικονιστικής Ιατρικής και συγκεκριμένα στο πεδίο ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού. Από την αρχή της πανδημίας, η Advantis διαχειρίζεται το γεγονός ότι οι μη απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα.

Παρουσιάζοντας την ψηφιακή της λύση, η εταιρεία επιτρέπει ουσιαστικά τη συνέχιση της ιατρικής πρακτικής, δείχνοντας παράλληλα την ευκολία που προσφέρει η διάγνωση και συνεργασία με βάση το cloud, που δεν απαιτεί παρά μόνο μια  σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το τελευταίο διάστημα, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια για να εκπαιδεύσει υπάρχοντες πελάτες, καθώς και να γνωρίσει σε νέους παθολόγους την τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης που βασίζεται στο cloud. Στα διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συμμετείχαν περισσότερα από 160 άτομα από 54 χώρες.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις