Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Docandu: Όλα όσα χρειάζεσαι για την υγεία σου, στο χέρι σου!

H ελληνική Startup ψηφιακής υγείας, που ήρθε να «κατακτήσει» την αγορά αλλάζοντας τα δεδομένα. Φέρνει «στο χέρι» του χρήστη υπηρεσίες τηλεϊατρικής, έλεγχο συμπτωμάτων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και τον ψηφιακό φάκελο υγείας.

Το μέλλον είναι εδώ και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάνουμε αγορές, που ενημερωνόμαστε και που διασκεδάζουμε. Η υγεία δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Η Docandu αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της υγείας, και ειδικά στο digital health, καθώς είναι μία από τις πρώτες Startups οι οποίες προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στη χώρα μας από το Smartphone.

Ξεκίνησε ως ένα μεγαλεπήβολο όραμα, το Δεκέμβριο του 2016, από έναν νέο Έλληνα του εξωτερικού, τον Πέτρο Πανδή, διδάκτορα μηχανικό Βιοϊατρικής του Imperial College London και με πλούσια εμπειρία στην ψηφιακή καινοτομία. Μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, θέλησε να δημιουργήσει μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι ταξιδεύουν ή μένουν στο εξωτερικό να συνδέονται με τους γιατρούς τους και να μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό τους στα αγγλικά ή στα ελληνικά, από όποια περιοχή του πλανήτη και αν βρίσκονται. Παράλληλα, ο παιδοχειρουργός Γιάννης Γεωργόπουλος –έχοντας βιώσει την ελληνική ιατρική πραγματικότητα– είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής ιατρικής υπηρεσίας στην καθ’ ημέρα πράξη. Η συνάντηση των δύο ωρίμασε την αρχική ιδέα, η οποία μετουσιώθηκε σε μία «έξυπνη» Startup, την Docandu.

Docandu με μία ματιά

Η Docandu συνδυάζει την υψηλού επιπέδου παραδοσιακή ιατρική με τις πιο σύγχρονες, και ταυτόχρονα απλές και εύχρηστες, ψηφιακές καινοτομίες.

Βασικές δωρεάν υπηρεσίες της Docandu είναι ο ψηφιακός φάκελος υγείας, ο οποίος μπορεί να δέχεται δεδομένα από οποιονδήποτε φορέα υγειονομικής περίθαλψης σε οποιαδήποτε χώρα, κάνοντάς τα διαθέσιμα στον εκάστοτε ιατρό, καθότι μεταφράζονται αυτόματα στη γλώσσα του ιατρού. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται οι ιατρικές υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Παράλληλα, η εταιρεία φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του χρήστη προσφέροντας το πρώτο ελληνικό σύστημα για τον έλεγχο συμπτωμάτων, που μπορεί να αξιολογήσει περισσότερα από 20.000 συμπτώματα και να τα συσχετίσει με περισσότερες από 1.000 παθήσεις. Η υπηρεσία αυτή βοηθάει τον χρήστη να αποφύγει την άσκοπη και επικίνδυνη συνήθεια της αναζήτησης στο διαδίκτυο, αφού τον πληροφορεί σωστά και τεκμηριωμένα για την πιθανή αιτία των συμπτωμάτων του, τον ενημερώνει για το επείγον του προβλήματος και τον κατευθύνει προς την κατάλληλη ιατρική ειδικότητα. Για να ολοκληρωθεί η διαδρομή του χρήστη στην αναζήτηση της ιατρικής φροντίδας, η  Docandu προτείνει τους κοντινότερους σε εκείνον ιατρούς ή παρέχει, μέσω συνδρομής, τη δυνατότητα να επικοινωνήσει από όπου κι αν βρίσκεται με έναν ιατρό μέσω τηλεϊατρικής.

Η πρόκληση του Covid-19 και η διάκριση

Με τη βοήθεια επιστημόνων και τεχνικών από το εξωτερικό, η Docandu ανέπτυξε και διέθεσε δωρεάν στο κοινό, από την αρχή της πανδημίας, την πλατφόρμα Covid Checker, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση www.docandu.com. Ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτοδιάγνωσης το οποίο εκτιμά τις πιθανότητες να έχει προσβληθεί κάποιος από κορωνοϊό. Παράλληλα, συμμετείχε και διακρίθηκε στο GreeceVSVirus, στο μαραθώνιο καινοτομίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου επιλέχθηκαν οι πιο ώριμες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Η υλοποίηση του Covid Checker βασίστηκε στις πιο σύγχρονες δημοσιεύσεις των μεγαλύτερων επιστημονικών περιοδικών του κόσμου αλλά και στις διεθνείς και εθνικές οδηγίες. Συνεργάστηκε επίσης με γιατρούς και αναλυτές, ενώ είχε την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που αξιολογεί τις πιθανότητες κάποιος να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, «ιχνηλατώντας» τα συμπτώματα, το ιστορικό και τις κοινωνικές – επαγγελματικές του επαφές, ενώ εντοπίζει αν ο χρήστης ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Ο πολίτης λαμβάνει συμβουλές προσαρμοσμένες στο προφίλ του, βασισμένες στις επίσημες εθνικές και παγκόσμιες οδηγίες για τον κορωνοϊό. Εφόσον το σύστημα εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο να έχει προσβληθεί από τον ιό, συστήνεται δωρεάν τηλεϊατρική συνεδρία με κάποιον από τους ιατρούς της Docandu ή με τον θεράποντα ιατρό.

Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα έχει ολοκληρώσει περίπου 25.000 ελέγχους βοηθώντας πάνω από 20.000 πολίτες. Χιλιάδες πολίτες έλαβαν ιατρική βοήθεια και συμβουλές τη στιγμή που τις χρειάστηκαν χωρίς να περιμένουν στην αναμονή τηλεφωνικών κέντρων. Την ίδια στιγμή, περίπου 2.800 πολίτες υψηλού κινδύνου παροτρύνθηκαν να οδηγηθούν αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο, καθότι οι γιατροί της Docandu εντόπισαν τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Το βλέμμα στο μέλλον

«Η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει ταχύτατα και εταιρείες όπως η Docandu δείχνουν το δρόμο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο δρ Χαράλαμπος Καρανίκας, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ) στην πρόσφατη παρουσίαση του οράματος της Docandu στο συνέδριο Health-IT Conference ’20.

Ο ιδρυτής της εταιρείας αποκαλύπτει στο Startupper ότι η Docandu, μεταξύ άλλων, εστιάζει στους κλάδους της ναυτιλίας, των φαρμακευτικών, του τουρισμού και των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, υιοθετώντας ένα μοντέλο «B2B2C». Έχει κλείσει ήδη έναν γύρο χρηματοδότησης μέσω Crowdcube, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για τον Seed γύρο χρηματοδότησής της με θεσμικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχει συνάψει συμφωνίες με εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και με ερευνητικούς/επιστημονικούς φορείς, με στόχο να προκύψουν σχετικά προβλέψιμα έσοδα για τους επόμενους μήνες και παράλληλα τα προϊόντα της εταιρείας να γίνουν πιο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι το έμψυχο δυναμικό της, καθώς είναι όλοι επιτυχημένοι τεχνικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Στην τεχνική ομάδα ηγούνται ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, ο Νικόλαος Γαλάνης και ο Σωτήρης Μαρούδας. Πίσω από το επιχειρηματικό κομμάτι είναι ο Κώστας Αδαμόπουλος (Ex-CEO Samsung Healthcare Hellas και CEO Olympic Diagnostic), ο Θανάσης Αθανασόπουλος (CEO UTECO), η Βίκυ Αθανασοπούλου (CFO UTECO) και ο Κωνσταντίνος Κόκκοτας (Partnerships and Fundraising Lead), ενώ οι υπόλοιποι τομείς στελεχώνονται από περισσότερα από 15 μέλη που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις