Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BIOPIX-T: Από το ΙΤΕ στην παγκόσμια αγορά, με μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης

Από τη γρίπη τύπου Α έως τον κορωνοϊό, η συσκευή της ελληνικής Startup κάνει τη διάγνωση «παιχνίδι» τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη σημασία της έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης μεταδοτικών ασθενειών και την αναγκαιότητα ύπαρξης σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και συσκευών που εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό.

Ωστόσο, οι εταιρείες που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο χώρο δεν περίμεναν μια τέτοια συνθήκη για να αντιληφθούν την αξία όλων αυτών, καθώς η αγορά της διάγνωσης μολυσματικών ασθενειών αναπτύσσεται σταθερά από το 2018 μέχρι σήμερα, ενώ το 2027 αναμένεται να αγγίζει τα 91 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ελλάδα, «λαμπρό» παράδειγμα αυτής της κατηγορίας εταιρειών αποτελεί η BIOPIX DNA TECHNOLOGY I.K.E. (BIOPIX-T), η οποία φέρνει «επανάσταση» στην εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων (ανίχνευση DNA και RNA) με τη συσκευή Pebble (πρώην IRIS).

Η BIOPIX-T είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης πιστοποιημένη για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διακίνηση ιατροδιαγνωστικών συσκευών. Η συσκευή Pebble είναι μία πλατφόρμα που επικοινωνεί μέσω σύνδεσης Bluetooth με κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android, ενώ τα αποτελέσματα μεταφέρονται και αποθηκεύονται αυτόματα σε μια online βάση δεδομένων που έχει υλοποιηθεί και υποστηρίζεται από την εταιρεία. Το Pebble είναι φορητό (ζυγίζει λιγότερο από 300 γρ.) και παράγει αποτελέσματα μέσα σε 15 – 30 λεπτά από τη λήψη του δείγματος.

Με το Pebble, τα διαγνωστικά tests μπορούν να εκτελεστούν όχι μόνο εκτός του παραδοσιακού μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως κινητές μονάδες υγείας, δομές εκπαίδευσης, πύλες εισόδου ή ακόμα και στο σπίτι. Αυτός ήταν άλλωστε εξαρχής ο στόχος της BIOPIX-T, να προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης σε όποιον το χρειάζεται, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, γεωγραφικής τοποθεσίας και εκπαίδευσης – και το κατάφερε. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από γιατρούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο της δημόσιας υγείας ολόκληρων περιοχών, απομακρυσμένων ή μη, και επιταχύνοντας τον έλεγχο στη διασπορά επιδημιών.

Έρευνα και ανάπτυξη που… κάνει τη διαφορά

Από το 2019, οπότε και ιδρύθηκε επίσημα, η BIOPIX-T βελτιώνει και εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία και το προϊόν της, θέλοντας να καταστεί «ηγέτης» στην αγορά της μοριακής διάγνωσης. Με την έλευση της πανδημίας, για παράδειγμα, το Pebble «επιστρατεύτηκε» για τη διάγνωση του κορωνοϊού, επιτυγχάνοντας ευαισθησία 97% και ακρίβεια 100%. Η συνεχής αυτή προσπάθεια, που συνοδεύεται από εντατική έρευνα και ανάπτυξη, δεν έχει περάσει απαρατήρητη σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις αρχές του 2019, η τεχνολογία της BIOPIX-T έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δοκιμαστικών ιδεών του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας, ενώ το 2020 η εταιρεία έλαβε οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής πρόσκλησης έκτακτης ανάγκης για γρήγορη ανταπόκριση στον COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, η τεχνολογία της ξεχώρισε ανάμεσα σε 454
άλλες ιδέες!

Την ίδια χρονιά, η BIOPIX-T βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές του Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Σχεδίου John and Mary Pappajohn, που διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT (American College of Thessaloniki), και έλαβε Seed χρηματοδότηση από τη MetavallonVC και στρατηγικούς «αγγέλους επενδυτές» από τους τομείς της υγείας και της διαγνωστικής.

Στο μεταξύ, η ομάδα κατάφερε επίσης να διπλασιαστεί σε αριθμό, αποτελούμενη πλέον από ειδικούς στα πεδία των βιοεπιστημών, της νομικής, του προγραμματισμού κ.α.
Έχοντας επιτύχει όλα αυτά και έχοντας καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον χωρών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Νότια Αφρική, στην Κίνα, στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η BIOPIX-T φτάνει όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της να κυριαρχήσει στον τομέα της μοριακής διάγνωσης και να γίνει μια διεθνής εταιρεία με ισχυρή παγκόσμια παρουσία. Δεν σταματά όμως εδώ. Η έρευνα συνεχίζεται, η ανάπτυξη συνεχίζεται και όπως λέει η ομάδα… «το μέλλον είναι BIOPIX-T!»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις