Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Blue Growth: Νέοι σταθμοί, δράσεις και ορίζοντες για τη «γαλάζια» οικονομία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διευρύνει τις δράσεις του το Blue Growth.

Σκοπός του είναι η δημιουργία, υποστήριξη και ανάδειξη νέων επιχειρήσεων στους τομείς της πράσινης ναυτιλίας, του αειφόρου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, της βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής και των νέων τεχνολογιών στη ναυσιπλοΐα, το περιβάλλον και την ενέργεια.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015, το Blue Growth συμμετέχει από την 26η Μαίου 2015 έως και την 4η Ιουνίου 2015, σε πολυήμερες εκδηλώσεις καινοτομίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία.

“Αφετηρία” του ταξιδιού αποτελεί το Posidonia Sea Tourism Forum, στις 27 Μαίου 2015, 15.00 αίθουσα ΜC3.4, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Αθηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου η ομάδα του Blue Growth θα παρουσιάσει τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός γίνεται μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Επόμενος σταθμός για την ομάδα του Blue Growth είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 το οποίο θα λάβει χώρα στις 28 – 29 Μαίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 28 Μαίου (10.30 – 12.30) στην αίθουσα MC3.2 το Blue Growth σε συνεργασία με το Nest Centre for Social Entrepreneurship διοργανώνει workshop με θέμα «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Θαλάσσια Καινοτομία» στο οποίο διακεκριμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει το κοινωνικό επιχειρείν ως ένας πυλώνας καινοτόμου ανάπτυξης της γαλάζιας οικονομίας.

Παράλληλα με τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, το Blue Growth θα διατηρεί ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τις επιχειρηματικές ομάδες που διακρίθηκαν στον πρώτο επιχειρηματικό διαγωνισμό Blue Growth και να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας

Δηλώσεις συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 μπορούν να γίνουν δωρεάν μέσα από τον εξής σύνδεσμο: https://emd2015.sharpdev.be/default.aspx.

Το ταξίδι συνεχίζεται στις 29 Μαίου 2015 (Παρασκευή) έως Κυριακή 31 Μαίου 2015 με το διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Startup Weekend Piraeus Blue Growth, Shipping and Logistics που θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του Startup Weekend Piraeus, άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο θα έρθουν κοντά, θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους, θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση με την βοήθεια διακεκριμένων μεντόρων και επιχειρηματιών από το Ελληνικό startup οικοσύστημα.

Τελευταίο σταθμό του Blue Growth αποτελεί το Get CruiseIΝΝ που στο διάστημα 1η Ιουνίου – 4 Ιουνίου 2015, θα πραγματοποιήσει ένα πρότυπο ταξίδι επιχειρηματικότητας στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν με την βοήθεια μεντόρων τις επιχειρηματικές τους ιδέες στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Νησιωτικής Οικονομίας και να κερδίσουν μοναδικά βραβεία ενώ ανακαλύπτουν το Αιγαίο με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Odyssey.

Get CruiseINN: Σε δύο εβδομάδες ανοίγει «πανιά» ο πρώτος… εν πλω startup hackathon

Οι παραπάνω δράσεις οδηγούν στον δεύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας «Blue Growth Competition» για τη θαλάσσια οικονομία και καινοτομία.

Οι στόχοι του διαγωνισμού είναι:
1. Η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της θαλάσσιας οικονομίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.
2. Η προώθηση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της στον τομέα της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας.
3. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας. Η διαδικασία συμμετοχής Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα ενώσεις/ομάδες προσώπων, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στη χώρα μας, με χρόνο λειτουργίας λιγότερο ή ίσο του 1 έτους.

Η διαδικασία αιτήσεων στον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Competition ξεκινάει την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την επιχειρηματική τους πρόταση μέσα από τον ιστότοπο του διαγωνισμού.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν χρειάζεται να αφορούν σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες, οι οποίες συμβαδίζουν με τους τομείς της ελληνικής, θαλάσσιας οικονομίας που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα:
– Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών.
– Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα.
– Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες.
– Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός
– Θαλάσσιες μεταφορές

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές.
Οι τρείς πρώτες νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν:
Υποστηρικτικές υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ εκάστη.
Φιλοξενία και καθοδήγηση στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα από το δίκτυο του Aephoria.net.
– Υποτροφίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Aephoria_Net_702x336Το Aephoria.net, είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων για τη δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προάγουν την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία εταιρικού σχήματος, τη διαμόρφωση της εταιρικής ταυτότητας και πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο μεντόρων από έμπειρα στελέχη της αγοράς, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με πλούσια εμπειρία στην πραγματική αγορά και οικονομία.

Στις νεοσύστατες εταιρείες προσφέρεται χώρος εργασίας με βασικό εξοπλισμό και ευρυζωνική σύνδεση, καθώς και οι απαραίτητες νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εταιρίες τους σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος Blue Growth πολύτιμη υποστήριξη προσέφεραν οι παρακάτω οργανισμοί:
Διοργανωτές: Celestyal Cruises, Think Biz, Startup Bus Greece.
Υπό την Αιγίδα: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Δήμος Πειραιά, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ)

Υποστηρικτές: Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Marine Traffic, Global Entrepreneurship Week, Microsoft, Academy of Entrepreneurship, The Cube Athens, Athens Tech College, Captains Code, EQnomics , Business College of Athens, Nest Centre for Social Entrepreneurship.

Χορηγοί βραβείων: Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), Capital Ship Management, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), International MBA Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φροντιστήρια Κουτσοδόντης.

Χορηγοί επικοινωνίας: Startupper.gr, EMEA.gr, Epixeiro.gr, Getbusy.gr, Foititikanea.gr, , Elculture.gr, Neopolis.gr.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις