bespot, Plustic και Echoleap οι μεγάλοι νικητές του Viva Nest

ADMIN
8'

Συνολικά 24.000 ευρώ μοιράστηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες, καθώς επίσης και δύο ακόμη ομάδες, που έλαβαν αντίστοιχους επαίνους, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα ψηφιακής καινοτομίας Viva Nest-an IDEA in Fintech.

Ωστόσο η μεγάλη “νίκη”, όχι για τις ομάδες που βραβεύθηκαν, αλλά για όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στο 6μηνιαίο πρόγραμμα Viva Nest-an IDEA in Fintech ήταν οι εμπειρίες που έλαβαν κάτι που πιστοποιεί το τελικό αποτέλεσμα, καθώς 5 ομάδες έχουν προϊόν σε τελική, εμπορική μορφή ή σε δοκιμαστική, πιλοτική φάση, ενώ 4 ομάδες έχουν ήδη χρήστες ή πελάτες με συμβόλαια.

Οι νικητές του προγράμματος

Αναλυτικότερα, τα τρία πρώτα βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 10.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 4.000 ευρώ αντίστοιχα από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και οι δύο έπαινοι, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ για την 4η και 5η ομάδα από τον όμιλο Viva, απονεμήθηκαν ως εξής:

1o βραβείο: bespot

besop_01_702x336
Μία ολοκληρωμένη λύση marketing που περιλαμβάνει εφαρμογή σε κινητό και αξιοποιεί τεχνολογίες Internet of Things (IoT), για να ανακαλύπτουν οι καταναλωτές διάφορα αντικείμενα-αγαθά στα σημεία που επισκέπτονται και να ανταμείβονται με δώρα και πόντους από αγαπημένα brands και καταστήματα.

2ο βραβείο: Plustic

Plustic_702x336
Μία νέα εμπειρία αγορών και διαχείρισης ψηφιακών καρτών-προσφορών στο κινητό, που επιτρέπει την αγορά, εξαργύρωση, αποστολή και αλλαγή ψηφιακών καρτών, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τα brands στην αποτελεσματική διαχείριση επιβράβευσης και κινήτρων (rewards & incentives) των πελατών τους.

3ο βραβείο: Echoleap

echo_702x336
Μία πλατφόρμα έξυπνης χρηματοδότησης από το πλήθος (Crowdfunding) και ψηφιακής διανομής στον χώρο της μουσικής δημιουργίας με χρήση της τεχνολογίας Blockchain.

Η υπηρεσία καλύπτει την ψηφιακή διανομή σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τη συλλογή δικαιωμάτων παγκοσμίως, τη διαχείριση συμβολαίων (smart contracts), το mastering και εργαλεία προώθησης.

Έπαινος: Pitchstor

pitch_702x336
Μια πλατφόρμα παγκόσμιας δικτύωσης, η οποία επιτρέπει σε νεοφυείς επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση από ιδιώτες και επενδυτές μέσα από τις διάφορες μορφές και τεχνικές του crowdfunding και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Έπαινος: Synaphea

epainos_01_702336
Η πλατφόρμα Synaphea Dashboard επιτρέπει σε οργανισμούς και εταιρίες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Blockchain και Smart Contracts, να εξαλείφουν διαχειριστικά κόστη, αμφισβητήσεις, απάτες και άλλους ανεπιθύμητους κινδύνους, χωρίς να γράφουν ούτε μια γραμμή κώδικα προγράμματος.

Σημειώνεται πως σε όλες τις βραβευθείσες ομάδες θα προσφερθεί και πρόσθετη υποστήριξη από τους διοργανωτές (όμιλο Viva και ΜοΚΕ/ΟΠΑ), εφ’ όσον συνεχίσουν το ελπιδοφόρο ξεκίνημά τους. Ενδεικτικά προβλέπεται δωρεάν εκκαθάριση ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και δυνατότητα για σύναψη εμπορικών συμφωνιών ή/και λήψη χρηματοδότησης από τη Viva και συνεργάτες, έπειτα από αμοιβαία συμφωνία.

Οι 8 ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση, αξιολογήθηκαν από στελέχη των διοργανωτών και της αγοράς με βάση την επιμέλεια και πρόοδο που επέδειξαν στη διάρκεια του προγράμματος, το τεχνολογικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο κάθε ομάδας και, κυρίως, την εμπορική δυναμική του προϊόντος / υπηρεσίας που αναπτύσσουν.

Aπολογισμός 

Το πρόγραμμα ψηφιακής καινοτομίας “Viva Nest-an IDEA in Fintech” διοργανώθηκε από τον αναπτυξιακό επιταχυντή Viva Nest του ομίλου Viva και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΜοΚΕ του ΟΠΑ, με τη σημαντική συμβολή των εταιριών Entersoft, Eurobank, Eurolife, Mastercard, Microsoft, My Market, Lamda Development και την ουσιαστική συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση.

Στον πρώτο κύκλο που διήρκησε 6 μήνες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 104 νέοι, προκρίθηκαν 80 από τους οποίους σχηματίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν συνολικά 22 ομάδες. Οκτώ από αυτές προχώρησαν στην τελική φάση, στην οποία έλαβαν πιο εξειδικευμένη υποστήριξη.

Με τη λήξη του Προγράμματος:
– 5 ομάδες έχουν προϊόν σε τελική, εμπορική μορφή ή σε δοκιμαστική, πιλοτική φάση
– 4 ομάδες έχουν ήδη χρήστες ή πελάτες με συμβόλαια
– 4 ομάδες έκαναν σημαντική προσαρμογή (pivot) στο επιχειρηματικό τους μοντέλο
– 3 ομάδες βρίσκονται στην τελική φάση ανάπτυξης του πρωτοτύπου προϊόντος (MVP) μετά το pivot.

Οι υπηρεσίες του προγράμματος

Το πρόγραμμα προσέφερε στις ομάδες τις εξής υπηρεσίες:
– Χώρο εργασίας στους χώρους του accelerator Viva Nest και του ACEin (MoKE/ΟΠΑ).
– 12 παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά workshops σχετικά με το Fintech και τις ευρύτερες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς σε θέματα Business Model Canvas, Ideation, Prototyping & Design, Digital Marketing, Product Design.
– Νομική, λογιστική, τεχνολογική και επιχειρηματική συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring) από στελέχη της αγοράς και του όμίλου Viva.
– Πάνω από 110 ώρες συμβουλευτικής υποστήριξης από στελέχη των συνεργαζόμενων μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και προσωπικής συνεργασίας με ανώτερα διευθυντικά στελέχη του ομίλου Viva, δεδομένου ότι κάθε ομάδα είχε «υιοθετηθεί» από ένα στέλεχος του ομίλου.
– Συμμετοχή 4 ομάδων στην μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη, με κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής, ταξιδίου και διαμονής τους από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
– Επαφές και παρουσιάσεις σε επιχειρηματικά οικοσυστήματα και εκπροσώπους πρεσβειών, όπως αυτές του Ισραήλ και του Καναδά, καθώς και σε δημοσιογράφους.

doukidis_001_702x336
Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του ΟΠΑ δήλωσε: “Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Fintech και η συνεργασία μας με την Viva Wallet ανέδειξε από τους συμμετέχοντες νέους και νέες ενδιαφέρουσες καινοτόμες υπηρεσίες με εξωστρεφή στόχευση στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών πληρωμών και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η άριστη συνεργασία του Ιδρύματος Ι. Λάτση, του Πανεπιστήμιου μας και της VIVA είναι μια βέλτιστη πρακτική για ανάδειξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην χώρα μας”.

latsi_01_702336
Ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δήλωσε: “Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, παράλληλα με τα διάφορα κοινωφελή προγράμματά του που στοχεύουν στην ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχει τελευταίως στρέψει το ενδιαφέρον του και προς τον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκει έκφραση, μεταξύ άλλων, μέσα από τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το Viva Nest, ένα πρόγραμμα ψηφιακής καινοτομίας, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια σύνδεσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών με το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τη φιλοδοξία για επιτυχία. Ως Ίδρυμα οφείλουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και γνωρίζοντας ότι σε αυτή την πρωτοβουλία συνοδοιπόροι μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Viva Wallet αισθανόμαστε υπερήφανοι και σίγουροι ότι η προσπάθεια γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

karonis_02_702x336
Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Viva Χάρης Καρώνης δήλωσε: “Νοιώθω πραγματικά ευτυχής για την πρωτοβουλία μας αυτή. Θελήσαμε να αναδείξουμε την ανάγκη συνεργατικής προσπάθειας στον τομέα του Fintech, με τη συνδιοργάνωση του Προγράμματος με τη δημιουργική και ενθουσιώδη ομάδα του ACEin του ΟΠΑ και τη συμμετοχή πολύ σημαντικών επιχειρήσεων/συνεργατών μας, που πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια στα νέα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του Προγράμματος και να πω ένα θερμό μπράβο σε όλες τις ομάδες και ιδιαίτερα σε αυτές της τελικής φάσης, γιατί με εντατική προσπάθεια, ομαδικότητα και κατάλληλη υποστήριξη σημείωσαν εξαιρετική πρόοδο στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Από ADMIN
Ακολουθήστε:
Λάτρης της δημοσιογραφίας, των αγορών και του κόσμου των επιχειρήσεων. Θεωρείται - επίσης - λάτρης της τεχνολογίας, ενώ ήταν αυτός που πρώτος μίλησε στην Ελλάδα για τις εταιρείες Startup. Τελευταία ασχολείται - φανατικά - με το τρίαθλο. Φυσικά και επικεφαλής του StartupperGr.