Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δυο ελληνικοί νανο-δορυφόροι εκτοξεύονται σήμερα για τον ISS

Η διεθνής πρωτοβουλία QB50 του Ινστιτούτου Von Karman και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναπτύξει ένα δίκτυο 50 νανο-δορυφόρων στην θερμόσφαιρα της Γης με στόχο τη μακροχρόνια μελέτη της.

Μέσα στους 28 δορυφόρους που θα εκτοξευτούν σήμερα το απόγευμα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υπάρχουν και δυο ελληνικοί, ο DUTHSat και ο UPSat.

Η κλάση των συγκεκριμένων δορυφόρων ονομάζεται CubeSat 2U με διαστάσεις 10x10x20 εκατοστά και παρά το μικρό μέγεθός τους είναι πλήρεις αισθητήρων και καμερών και έχουν όλα τα υποσυστήματα των κανονικών δορυφόρων σε μικρογραφία. Το μικρό μέγεθός τους τους κάνουν ιδανικά project για ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές προσπάθειες μια και απαιτούν σαφώς μικρότερο κόστος κατασκευής και ανάπτυξης.

Ο DUTHSat αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από μηχανικούς, μεταδιδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την όλη προσπάθεια να υποστηρίζεται φυσικά από το πρόγραμμα QB50 αλλά και στην Ελλάδα από το πρόγραμμα «Αριστεία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και την εταιρεία Raycap από τη Δράμα.

O UPSat είναι ένας Open Source δορυφόρος ο οποίος ξεκίνησε και σχεδιάστηκε από τη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και κατασκευάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση του πυραύλου Atlas και του σκάφους Cygnus που θα μεταφέρει τους 28 CubeSats του προγράμματος QB50 στον ISS στις 6:11 μμ. ώρα Ελλάδας στο κανάλι της NASA.

O UPSat
O UPSat, στη κεντρική φωτογραφία ο DUTHSat
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις