Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Mario Draghi δεν εμπιστεύεται (ακόμα) το Blockchain αλλά αναγνωρίζει το Fintech

Στις 29 Μαΐου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μίλησε την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα (ECON) σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία στα σχετικά αντικείμενα και σημείωσε ότι η Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (Distributed Ledger Technology) μπορεί να γίνει η βάση για καινοτομία FinTech αλλά μόνο μετά από αξιολόγηση και ελέγχους.

Η πιο γνωστή Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού είναι το «ανοικτό» Blockchain και διάφορες άλλες «κλειστές» παραλλαγές του από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινοπραξίες και Startups. To Blockchain προσφέρει υψηλότατο επίπεδο εξασφάλισης και πιστοποίησης δεδομένων, κάτι πολύ σημαντικό στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και όχι μόνο, εξαλείφοντας με αυτό το τρόπο γραφειοκρατία και σχετικά κόστη σε χρόνο και χρήμα.

Ο Mario Draghi ανέφερε ότι λόγω της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης στο χώρο του FinTech θα πρέπει να γίνει σημαντική παρακολούθηση και αξιολόγηση για πιθανούς κινδύνους που θα προέλθουν από τη χρήση των σχετικών τεχνολογιών στις πληρωμές και τις τις εκκαθαρίσεις συγκεκριμένα μια και οι συναλλαγές αυτές είναι ακρογωνιαίος λίθος του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι έμμεσοι, με τον παραγκωνισμό κανονισμών και νόμων, αλλά και άμεσοι, όπως κυβερνο-επιθέσεις.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κατακερματισμός των τεχνολογιών επίσης είναι ένας κίνδυνος το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήθελα να αποφύγει με την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού προτύπου DLT.

Τέλος, αναγνωρίζει ότι το FinTech  μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο, να μειώσουν τα κόστη τους και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες αλλά από την άλλη η είσοδος στον τραπεζικό χώρο νέων παικτών χωρίς καλό κανονιστικό πλαίσιο για το χώρο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις