Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Prototype by ΤΕΕ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Το ΤΕΕ και ο πρόεδρος του, Γ. Στασινός, παρουσία του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)  Γ. Δουκίδη, ανακοίνωσαν την έναρξη κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας Prototype by ΤΕΕ.

Το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας  η οποία αναπτύσσεται με τη συνεργασία του ΟΠΑ (Εργαστήριο ELTRUN και Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – Athens Center for Entrepreneurship and Innovation). Είναι ένας τεχνοδικτυακός επιταχυντής καινοτόμων ιδεών, τις οποίες στηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο κ. Γ. Στασινός υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα έχει υπάρξει από τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης επί των κειμένων της πρωτοβουλίας Prototype by TEE, που προηγήθηκε της έναρξης του προγράμματος. Παράλληλα σημείωσε ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον στήριξης του προγράμματος και από τον επιχειρηματικό κόσμο, από σημαντικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο κατάλογος των οποίων θα ανακοινώνεται σταδιακά. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά  ότι βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο χρηματοδότης της ιδέας, που θα γίνει καινοτόμο προϊόν να είναι και ο πρώτος πελάτης αξιοποίησης της.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, επεσήμανε πως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ασχολείται περίπου 20 χρόνια με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και έχει διαπιστωθεί πως, η πλειοψηφία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν τόσο στην καινοτομία όσο και στην επιχειρηματικότητα είναι μηχανικοί. Υπογράμμισε ότι η φιλοδοξία της συμμετοχής του ΟΠΑ και του ίδιου στο πρόγραμμα του ΤΕΕ είναι να προσφερθούν δυνατότητες κυρίως στους νέους μηχανικούς, τους αποφοίτους των Πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι εισάγονται με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες στις σχολές τους, αποκτούν ισχυρό επίπεδο σπουδών και εν συνεχεία αντιμετωπίσουν προβλήματα απασχόλησης, ιδίως στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα.

«Η συμβολή μας θα είναι καθοριστική, ώστε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να μην μείνουν στο στάδιο της κατάθεσης της ιδέας ή της εκπόνησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου  αλλά να ολοκληρώσουν την πρωτοβουλία τους με την παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος» τόνισε ο κ. Δουκίδης. Κυρίαρχο όραμα του προγράμματος, συνέχισε ο ίδιος, είναι να ενδυναμωθούν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 2 έως και 5 ατόμων. Απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που είναι φοιτητές, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή που δραστηριοποιούνται στην καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την ιδέα τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Με βάση τον σχεδιασμό του Prototype byΤΕΕ  αλλά και την διαβούλευση που προηγήθηκε διαμορφώθηκαν οι θεματικές ενότητες του προγράμματος, σε τομείς επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Αειφόρες Κατασκευές, Κτήρια και Καινοτόμα δομικά προϊόντα
  • Καινοτόμα προϊόντα και Προηγμένα Υλικά (Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία)
  • Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής
  • Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων
  • Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT)
  • Καινοτόμες Εφαρμογές και Υπηρεσίες Τουρισμού και Μεταφορών
  • Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση.

Το πρόγραμμα θα τρέξει ως ακολούθως:

Φάση Α’  (Call to Action), 12 – 30 Σεπτεμβρίου 2017,  κατά την οποίοι οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.

Φάση Β’ (Business Model Innovation and Design Thinking),  Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017, η οποία αφορά στην κατανόηση και σχεδιασμό των βασικών συστατικών του επιχειρηματικού μοντέλου και του προϊόντος.

Φάση Γ’ (From Vision to Execution)  Ιανουάριος – Μάρτιος 2018 κατά την οποία οι ομάδες που τελικά προκρίνονται υποστηρίζονται περαιτέρω, σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης, δηλαδή από την ιδέα στην πραγματική υλοποίηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις