Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η HSBC γίνεται… FinTech μέσω PSD2 και APIs

Με αυτή την είδηση μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε ότι το FinTech έκανε disrupt στον τραπεζικό χώρο, όχι πως δεν το βλέπαμε, εντός και εκτός συνόρων, αλλά εφόσον μια μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, όπως η HSBC, προσφέρει υπηρεσίες «Ανοικτής Τραπεζικής» στους πελάτες της σημαίνει ότι οι όροι έχουν αλλάξει.

Η HSBC ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει μια πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς τους και άλλα τραπεζικά  προϊόντα, ανεξαρτήτως τράπεζας, μέσα από ένα App.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οδηγίας PSD2, όσο και η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να επιταχύνουν την δημιουργία ενός ανοικτού τραπεζικού συστήματος τα βασικά δεδομένα του οποίου θα είναι προσβάσιμα απ’ όλους τους παίκτες στον χώρο, ανεξάρτητα αν είναι μια Fintech Startup ή μια μεγάλη Τράπεζα.

Αυτό βέβαια έχει δημιουργήσει πολλούς τεχνικούς πονοκεφάλους και αντιστάσεις από πλευράς κυρίως των τραπεζών μια και για πρώτη φορά θα ανοίξουν τα συστήματά τους σε τρίτους και μάλιστα ανταγωνιστές. Από την άλλη, εμείς οι καταναλωτές μόνο ωφελημένοι θα είμαστε μια και θα έχουμε πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένα προϊόντα και συγκεντρωτική πληροφόρηση για όλο το μήκος και πλάτος των οικονομικών μας δεδομένων αλλά και καλύτερη διαχείριση των χρημάτων μας.

Η ρυθμιστική αρχή του ηνωμένου Βασιλείου, CMA, έχει δώσει διορία στις τράπεζες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2018, όπως και η Ε.Ε., να έχουν υλοποιήσει την προδιαγραφές της ανοικτής τραπεζικής, σταδιακά φυσικά.

Αρχικά οι πληροφορίες μπορούν να περιλαμβάνουν δεδομένα όπως επιτόκια δανείων ή πιστωτικών καρτών π.χ., για να γίνονται οι αναγκαίες ομαδικές συγκρίσεις μέσω τρίτων εφαρμογών, και μπορεί να φτάσει σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως η καταγραφή όλων των τραπεζικών λογαριασμών του χρήστη αλλά και προφίλ πληρωμών ή αναλήψεων για χορήγηση δανείων ή δημιουργίας ειδοποιήσεων υπέρ-αναλήψεων.

H συγκεκριμένη πρωτοβουλία της CMA έχει υλοποιηθεί στο Open Banking, όπου καταγράφονται οι αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για την, πολύπλοκη ομολογουμένως, διαδικασία.

10.000 πελάτες της HSBC θα έχουν δοκιμαστική πρόσβαση στη νέα υπηρεσία μέσω Web Banking και του σχετικού App και θα μπορούν να διαχειριστούν τραπεζικούς λογαριασμούς από 21 τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο άμεσα! Εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς η υπηρεσία θα προσφέρει όπως προαναφέραμε και πληροφορίες δανείων και καρτών και θα είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες της HSBC αρχές του 2018 μαζί με την έναρξη υλοποίησης του PSD2.

Με την κίνηση αυτή η HSBC γίνεται άμεσος ανταγωνιστής Startups, όπως η δικής μας Finker αλλά και με άλλες FinTech στην Ευρώπη, με το παιχνίδι να ανάβει για τα καλά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις