Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σεμπάστιαν Κουρτς: Το προφίλ του πρώτου millennial πρωθυπουργού της Ευρώπης

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή, αλλά αύξησε και κατά 7,6 ολόκληρες μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. “Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα” είπε μιλώντας στους υποστηρικτές του.

Στις πρώτες δηλώσεις του είπε μάλιστα ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα, γεγονός που μεταφράζεται από πολλούς αναλυτές ως οιωνός συγκυβέρνησης με τους ακροδεξιούς του Heinz-Christian Strache.

Ο 31 ετών πολιτικός θα οριστεί Καγκελάριος της Αυστρίας εφόσον συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους και θα κλέψει από τον Εμανουέλ Μακρόν τον τίτλο του νεότερου ηγέτη της Ευρώπης.

Γεννήθηκε το 1986 στη Βιέννη και μεγάλωσε στο προάστιο Μέιντλινγκ, όπου και διαμένει ακόμη. Είναι ένας Αυστριακός πολιτικός ο οποίος αναδείχθηκε μέσα από την νεολαία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP).

Το 2009 εξελέγη ως επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κούρτς διορίστηκε στο νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών. Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση. Τη στιγμή της ορκωμοσίας του, ο Κουρτς ήταν ο νεώτερος ηλικιακά υπουργός από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις στα 27 του χρόνια. Το 2017 ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ.

Το “σύμβολο της ανανέωσης”

Ο Κουρτς ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος ÖVP, το οποίο κατέρρεε στις δημοσκοπήσεις, και έβαλε τέλος σε δέκα χρόνια μεγάλου συνασπισμού με την Αριστερά. Είναι υπουργός εδώ και έξι χρόνια και κατόρθωσε να επικρατήσει ως το σύμβολο της ανανέωσης. Μάλιστα τον αποκαλούν “Wunderwuzzi” (παιδί-θαύμα).

Όταν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για καγκελάριος η πρόθεση ψήφου για το ÖVP απογειώθηκε. Όλες οι μετρήσεις έδειχναν τον Σεμπάστιαν Κουρτς να έρχεται πρώτος σε πρόθεση ψήφου έναντι των αντιπάλων του, που είναι ο σοσιαλ-δημοκράτης καγκελάριος Christian Kern και ο ηγέτης της ακροδεξιάς Heinz-Christian Strache (FPÖ), οι οποίοι έχουν τα ίδια ποσοστά.

Συντηρητικός και αυστηρός κατά της Ελλάδας και των προσφύγων

Ο Κουρτς είχε εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις κατά της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές την διετία 2015-2016. Μάλιστα ήταν από τους πρωτοστάτες που πίεσαν για το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων και του “Βαλκανικού δρόμου” προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

“Είχαμε δίκιο να κλείσουμε τον δρόμο των Βαλκανίων και θα δώσω μάχη ώστε ο άξονας της Μεσογείου να κλείσει επίσης”, υπόσχονταν ο Κουρτς στις προεκλογικές του ομιλίες.

“Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Άμστερνταμ.

Ενώ είχε δηλώσει επίσης πως “δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου”.

Πηγή: emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις