Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μιχάλης Ψαλλίδας: “To Crowdhackathon είναι ένα πάρτυ γνώσης, δημιουργίας και καινοτομίας”

Στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται ο δεύτερος μαραθώνιος καινοτομίας NBG i-bank #fintech2 crowdhackathon από την Εθνική Τράπεζα και την Crowdpolicy με θέμα την τεχνολογία των οικονομικών συναλλαγών (FnTech) και με αφορμή την εξέλιξη αυτή μιλήσαμε με τον Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director της Crowdpolicy.

STARTUPPER: Τι θα γίνει στο NBG i-bank #fintech2 crowdhackathon;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Πιστεύουμε χαμός! Θα είναι ένα πάρτυ γνώσης, δημιουργίας, τεχνολογίας και καινοτομίας όπου νέοι άνθρωποι με ιδέες και γνώσεις θα συνεργαστούν με στελέχη της Τράπεζας και της αγοράς που έχουν την εμπειρία και τη γνώση, και πιστεύουμε να προκύψουν φοβερά αποτελέσματα. Κάθε ομάδα έχει στόχο να παρουσιάσει την Κυριακή το απόγευμα την εφαρμογή της με τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ώστε να είναι κατανοητό τι μπορεί να κάνει.

Θέλουμε να προσκαλέσουμε όσους ενδιαφέρονται για να δημιουργήσουν στις οικονομικές συναλλαγές, έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο σε επενδύσεις και μερίδιο αγοράς, να έρθουν και να συμμετέχουν ως διαγωνιζόμενοι. Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι μια διαδικασία ανοιχτής καινοτομίας όπου γίνεται ώσμωση τεχνολογίες, ενθουσιασμού και εμπειρίας και παράγονται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από διαγωνιζόμενους, όσο και από μεγάλες και εδραιωμένες εταιρίες να συμμετέχουν.

Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε fintech εταιρίες το 2016 άγγιξαν τα 17,4 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 11%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν τα 12 δισ. δολάρια. Σίγουρα είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

STARTUPPER: Ποιο είναι το πρόγραμμα;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αυτή τη φορά ο μαραθώνιος θα είναι τριήμερος και ξεκινάει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 15:00. Περιμένουμε από το μεσημέρι και μετά τους διαγωνιζόμενους να έρθουν για εγγραφή. Στις 17:00 θα γίνει παρουσίαση των στόχων, της διαδικασίας και των υποστηρικτικών εργαλείων των ομάδων και στη συνέχεια οι ομάδες θα ξεκινήσουν τον κώδικα.

Για όσους δεν έχουν ομάδα, θα φροντίσουμε εμείς, καθώς θα συνδυάσουμε μεμονωμένους διαγωνιζόμενους να σχηματίσουν ομάδες με συμπληρωματικές δεξιότητες και γνώσεις.

Το Σάββατο θα είναι ημέρα κώδικα και την Κυριακή το απόγευμα στις 17:30 θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις σε κοινό και στην κριτική επιτροπή. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων θα συσκεφθεί η κριτική επιτροπή και θα βγάλει τους νικητές, τους οποίους θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια. Μετά θα ακολουθήσει το πάρτυ. Εμείς με τη βοήθεια χορηγών και υποστηρικτών θα παρέχουμε καφέ, φαγητό και μπύρες (οι μπύρες στο τέλος στο πάρτυ).

STARTUPPER: Ποιοι μπορεί να συμμετέχουν;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Οποιοσδήποτε έχει κάποια ιδέα σχετική με οικονομικές συναλλαγές και θέλει να τη δοκιμάσει στην πράξη. Για αυτό μπορεί κάποιος να έχει τεχνικό, επιχειρησιακό ή καλλιτεχνικό background. Κανείς δεν είναι περιττός σε μια ομάδα ως developer, business ή designer. Μπορούν να έρθουν μεμονωμένοι διαγωνιζόμενοι, ή σχηματισμένοι σε ομάδες. Οι διαγωνιζόμενοι μπορεί να είναι μαθητές, φοιτητές, στελέχη εταιριών ή από διαφορετικούς χώρους.

Αυτή τη φορά έχουμε ιδιαίτερα αυξημένο πλήθος μεντόρων που θα βοηθήσουν τις ομάδες τεχνικά και επιχειρησιακά να ολοκληρώσουν την ιδέα τους σε εφαρμογή μέσα στον χρόνο που διατίθεται, δηλαδή τις περίπου 27 ώρες που θα διατεθούν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Οι μέντορες είναι στελέχη με εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενό τους και προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα, την Crowdpolicy, τους χορηγούς και υποστηρικτές όπως είναι η Mastercard και η Mellon, τους technology partners όπως είναι η IBM και η Amazon. Επίσης συμμετέχουν στελέχη παρόχων δεδομένων, δημοσιογράφοι και δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής επισκεπτών που θα παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των ομάδων (pitches) την Κυριακή το απόγευμα.

Σήμερα, Τετάρτη κλείνουν οι εγγραφές και για να συμμετέχει κάποιος είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εγγραφεί εδώ και να έχει μαζί του κάποιο αποδεικτικό ταυτοποίησης, όπως ταυτότητα, δίπλωμα κοκ για να μπει στο χώρο. Μέχρι τώρα έχουμε συμπληρώσει τις θέσεις διαγωνιζομένων (100) και έχουμε ανοίξει waiting list για επιπλέον 30 διαγωνιζόμενους.

Τέλος μπορούν να συμμετέχουν στελέχη εταιριών ως ομάδα που θέλουν να δουν τις εφαρμογές τους να λειτουργούν με συστήματα fintech, όπως πχ ERP, Online τιμολόγησης, μισθοδοσία, εισιτήρια κοκ.

STARTUPPER: Πόσοι θα συμμετέχουν συνολικά;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Εκτιμάμε οτι θα ξεπεράσουμε τους 250 συμμετέχοντες, με 100 διαγωνιζόμενους, 50 μέντορες, 15 στελέχη κριτική επιτροπή, 35 εθελοντές και 50 επισκέπτες. Θα είναι πραγματικά μια γιορτή καινοτομίας και μια εικόνα της Ελλάδας και των νέων που θέλουν και δημιουργούν και των επιχειρήσεων που ακούνε τη νέα γενιά και επενδύουν σε αυτή

STARTUPPER: Τα βραβεία τι θα είναι;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Υπάρχουν τρια χρηματικά βραβεία 5.000 ευρώ, 3.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για την 1η, 2η και 3η ομάδα αντίστοιχα. Επίσης υπάρχουν δύο υποτροφίες μεταπτυχιακών αξίας 5.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, σε όλους τους διαγωνιζόμενους θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες IBM Bluemix και Amazon Web Services αξίας 500 δολαρίων περίπου ανά λογαριασμό.

Σημαντικότερο όλων όμως είναι το networking, η γνώση και οι γνωριμίες των ομάδων με τα στελέχη των εταιριών και οι συνεργασίες οι οποίες μπορεί να προκύψουν ατομικά είτε σε επίπεδο ομάδων στην πορεία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από τον περυσινό μαραθώνιο η Εθνική Τράπεζα συνεργάστηκε στην πορεία με τρεις από τις ομάδες του 1ου μαραθωνίου (δείτε τον απολογισμό εδώ).

STARTUPPER: Τι εφαρμογές περιμένετε να δείτε;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Σίγουρα όχι αντιγραφή του facebook, twitter ή linkedin. Θέλουμε χρήσιμες καθημερινές εφαρμογές οι οποίες μπορεί να βρουν απήχηση στην αγορά. Εάν βέβαια παρουσιαστεί η επόμενη μεγάλη ιδέα, καλοδεχούμενη.

Ενδεικτικά θα θέλαμε να δούμε robo-advisors: διερεύνηση διάθεσης ανάληψης ρίσκου και πρόταση επενδυτικών λύσεων, micro-investing: τοποθέτηση χρημάτων από στρογγυλοποίηση συναλλαγών σε επένδυση, instant payments P2P/P2B: πληρωμές σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων και άλλα, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

STARTUPPER: Τι πρέπει να κάνει η ομάδα για να βραβευθεί;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Να υλοποιήσει στο χρόνο που δίνεται μια χρήσιμη, έξυπνη και όσο γίνεται ολοκληρωμένη εφαρμογή. Προφανώς δεν επαρκεί ο χρόνος για να αναπτυχθεί πλήρως η εφαρμογή, αλλά ο στόχος είναι ένα καλό MVP (=minimum viable product), το οποίο να το δει κάποιος και να πει – Μπράβο, αυτό μπορεί να βγει στην αγορά και να πετύχει !

Δεν κάνουμε διαγωνισμό ιδεών, ούτε διαγωνισμό παρουσιάσεων. Υπάρχουν 4 κριτήρια αξιολόγησης, Integration (50%), Impact (20%), Innovation (20%), Business model (10%). Τα κριτήρια και τον τρόπο αξιολόγησης μπορείτε να βρείτε εδώ. Στην παρουσίαση η ομάδα θα πρέπει να δείξει την εφαρμογή να λειτουργεί.

STARTUPPER: Οι εφαρμογές μετά τι γίνονται;

Μιχάλης Ψαλλίδας: To Crowdhackathon είναι μια ανοικτή διαδικασία. Είναι βασικός όρος όλων των Crowdhackathon ότι τo σύνολο των εφαρμογών και επιμέρους στοιχείων όπως κώδικα, υλικού, μακετών, σχεδίων που θα παραχθεί στο πλαίσιο του crowdhackathon θα είναι διαθέσιμο σε δημόσια προσβάσιμη διαδικτυακή σελίδα ή/και αποθετήριο κώδικα (github ή αντίστοιχο) με την άδεια (CC BY-SA 4.0).

Όλες οι εφαρμογές που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του crowdhackathon μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν από τους χορηγούς, υποστηρικτές και γενικότερα κάθε ενδιαφερόμενο – μέλος της ελληνικής κοινότητας ανάπτυξης λογισμικού στο πλαίσιο της παραπάνω άδειας. Μπορείτε να δείτε αντίστοιχη παρουσίαση εφαρμογών εδώ.

Η ανοιχτή δημοσίευση του υλικού των εφαρμογών ενισχύει τις συνεργασίες ενδιαφερόμενων με τους δημιουργούς και αυξάνει τις δυνατότητες και πιθανότητες περαιτέρω συνεργασιών και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, αφού το πλαίσιο είναι από την αρχή γνωστό σε όλους.

STARTUPPER: Μετά τον μαραθώνιο υπάρχει συνέχεια ;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Φυσικά. Συνεχίζουμε με τον 2ο κύκλο του be finnovative και θα προσκαλέσουμε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την αίτησή τους, παρουσιάζοντας το MVP τους. Από το NBG i-bank #fintech2 crowdhackathon θα επιλέξουμε ομάδες τις οποίες θα προκρίνουμε στο be finnovative selection day.

STARTUPPER: Ποιες τεχνολογικές υποδομές θα παρουσιάσετε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου ;

Μιχάλης Ψαλλίδας: Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τα APIs της Εθνικής Τράπεζας, της Mastercard καθώς και της IBM προκειμένου να χτίσουν τις εφαρμογές τους.

Πριν 1,5 χρόνο, στον 1ο μαραθώνιο, είχαμε παρουσιάσει το API της Εθνικής Τράπεζας και ερχόμαστε σήμερα με περισσότερα APIs και υποστήριξη με το νέο αναβαθμισμένο NBG Developers Portal.

Για την Mastecard θα δώσουμε στους διαγωνιζόμενους πρόσβαση στο simplify API και στο Developers Portal.  Τέλος, για την IBM θα δόσουμε πρόσβαση στα IBM Bluemix Banking APIs (BIAN), IBM Watson και Analytics APIs.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να δουν τις αναλυτικές προδιαγραφές εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις