StartUpper

5G: Πως θα μειωθούν τα δυστυχήματα στις πόλεις και στα αυτοματοποιημένα οχήματα

Το 5G, η μεγάλη μετεξέλιξη των σημερινών δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G-LTE, λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του σε ότι έχει να κάνει με την ασύλληπτη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (επίπεδου Gigabit) αλλά κυρίως την ταχύτητα απόκρισης του δικτύου (επιπέδου ενσύρματης επικοινωνίας) θα γίνει η βάση νέων συναρπαστικών υπηρεσιών σε πολλούς τομείς οι οποίες σήμερα, πολύ άπλα, δεν είναι εφικτές.

Το 5G θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αυτοματοποιημένη και αυτόνομη οδήγηση μια και τα οχήματα δεν θα έχουν περιορισμό κατά την επικοινωνία τους με τα δίκτυα της πόλης ή άλλα δίκτυα και βάσεις δεδομένων ή ακόμα και με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην ίδια περιοχή, ακόμα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, με στόχο την απάλειψη ή την δραματική μείωση της πιθανότητας σύγκρουσης!

Η αυτοματοποιημένη και υποβοηθούμενη οδήγηση είναι για πολλούς ο βασικός στόχος της νέας τεχνολογίας έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι τραυματισμοί πεζών, ζώων και φυσικά οι συγκρούσεις με άλλα αυτοκίνητα και φυσικά δίτροχα, σε πρώτη φάση. 

Στο πλαίσιο αυτό Η LG Electronics ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Qualcomm με στόχο να αναπτύξουν από κοινού μια σειρά από λύσεις συνδεσιμότητας αυτοκινήτων επόμενης γενιάς. Οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν επίσης ένα ερευνητικό κέντρο στη Νότια Κορέα για την ανάπτυξη τεχνολογιών 5G για οχήματα και C-V2X (Cellular to Vehicle-to-Everything) που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των αυτόνομων οχημάτων επόμενης γενιάς.

Η τεχνολογία 5G είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας συνδεσιμότητας αυτοκινήτου. Με ταχύτητες σύνδεσης έως και 5 φορές μεγαλύτερες και 10 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση από την ταχύτερη τεχνολογία LTE, η τεχνολογία 5G θα μπορεί να αποδίδει δεδομένα με ταχύτητες που είναι απαραίτητες σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης.

Η τεχνολογία C-V2X, η οποία περιλαμβάνεται στο 3GPP (Third Generation Partnership Project) Release 14, προσφέρει διπλάσιο χρόνο λειτουργίας με χαμηλότερο κόστος από το DSRC (Dedicated Short Range Communications) χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο κινητής επικοινωνίας. Στην Ευρώπη και την Ασία, ήδη διεξάγονται δοκιμές και ενέργειες τυποποίησης με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας μέχρι το 2020. Ως μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο V2X, η LG Electronics κατέχει ηγετική θέση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της τηλεματικής από το 2013.

«Στην LG έχουμε στόχο να ηγηθούμε στην αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων επόμενης γενιάς, συνδυάζοντας την εμπειρία μας στις τεχνολογίες επικοινωνίας αυτοκινήτων με τις προηγμένες λύσεις της Qualcomm σε τεχνολογίες από LTE έως 5G», δήλωσε ο Kim Jin-yong, Αντιπρόεδρος του Vehicle Components Smart Business Unit της LG. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνδυαστική ερευνητική δύναμη της Qualcomm και της LG θα αποφέρει οφέλη που δεν θα ήταν εφικτά αν εργαζόμασταν ανεξάρτητα».

«Βασιζόμενοι στη μακροχρόνια σχέση μας με την LG, αυτή η προσπάθεια να εξελίξουμε την τεχνολογία C-V2X αποδεικνύει περαιτέρω τη συνεχή δέσμευσή μας για ανάπτυξη προηγμένων λύσεων για ασφαλή, συνδεδεμένα και όλο και περισσότερα αυτοκινούμενα οχήματα» δήλωσε ο Nakul Duggal, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Product Management της Qualcomm. «Καθώς η αυτοκινούμενη βιομηχανία διαγράφει μια σαφή πορεία προς την τεχνολογία 5G, εμείς προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την LG για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σημερινών οδηγών και να αναπτύξουμε την τεχνολογία C-V2X στα οχήματα επόμενης γενιάς».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα έχει ως χώρο δράσης το Science Park Campus της LG Electronics στη Σεούλ. Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν άμεσα την συνεργασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.