Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μεγάλη διάκριση για ομάδα φοιτητών του Ε.Μ.Π. στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Valeo

H Valeo είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων και διοργανώνει από το 2013 τον φοιτητικό διαγωνισμό Innovation Challenge. Στον φετινό διαγωνισμό ο οποίος ολοκληρώθηκε μερικές μέρες πριν η ελληνική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μπήκε στην τελική επτάδα ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 1.628 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο!

Η Valeo θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ στις νέες καινοτομικές τεχνολογίες στον χώρο του αυτοκινήτου μια και θα πρέπει και αυτή να “πλασαριστεί” στα νέα δεδομένα των συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων και να εντοπίσει και αναπτύξει τις τεχνολογίες που θα δούμε στα αυτοκίνητα του 2030 σε συνεργασία με τους κατασκευαστές.

Ο διαγωνισμός προσφέρει σε ομάδες φοιτητών απ΄όλο τον κόσμο την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους, με προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, σε δυο κατηγορίες: στην τεχνολογική καινοτομία και στο τρόπο που θα χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα στο μέλλον. Οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε κατηγορία κερδίζουν 100.000 ευρώ και οι δεύτερες 10.000 ευρώ έκαστη. Επιλεγμένες ομάδες θα συμμετάσχουν στον εταιρικό accelerator της Valeo αλλά και επιδοτήσεις για να τελειοποιήσουν την ιδέα τους και να προσπαθήσουν πάλι.

Στην κατηγορία τεχνολογικής καινοτομίας το πρώτο βραβείο πήρε η ομάδα CLEY από το Μεξικό η οποία ανέπτυξε ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου από τα φρένα του οχήματος, το οποίο αναμιγνύεται με την βενζίνη και βελτιώνει την αποδοτικότητα του κινητήρα.

Στη κατηγορία “ιδέες για το πως θα χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα στο μέλλον” τη πρώτη θέση κέρδισε η ομάδα FUTUCITY η οποία ανέπτυξε το σχέδιο ενός αυτόνομου οχήματος το οποίο εκτός από μετακινήσεις ατομων παραδίδει πακέτα αλλά και μετατρέπεται σε κάψουλα ύπνου!

Στην τελική επτάδα βρέθηκε και η Ελληνική ομάδα Clustergy η οποία είχε συμμετάσχει και στον περσινό διαγωνισμό και είχε κερδίσει 5.000 ευρώ για να αναπτύξει το πρωτότυπό της μέχρι το περασμένο Ιούλιο. Οι πέντε φοιτητές διαγωνίστηκαν στην κατηγορία τεχνολογικής καινοτομίας.
Η ιδέα της Clustergy αφορά τον «διαμοιρασμό ενέργειας ανάμεσα σε ηλεκτρικά οχήματα που βρίσκονται εν κινήσει στους αυτοκινητοδρόμους» και μπορεί να μετατραπεί σε μια δραστική αντιμετώπιση του θέματος της αυτονομίας των οχημάτων του μέλλοντος τα οποία αναμένεται να είναι ηλεκτρικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Τα αυτόνομα και αυτοματοποιημένα οχήματα επιβάλλεται να επικοινωνούν με το αστικό περιβάλλον, αλλά και με τα άλλα οχήματα, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν σχεδόν απόλυτη οδηγική ασφάλεια με πρόβλεψη σύγκρουσης πολλά δευτερόλεπτα πριν αυτή συμβεί.
Η λύση της Clustergy αναπτύσσει ασύρματους φορτιστές στο μπροστινό και πίσω μέρος των αυτοκινήτων τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από το ένα στο άλλο εν κινήσει! Το σύστημα μάλιστα θα υπολογίζει την διαθέσιμη ενέργεια των κοντινών αυτοκινήτων έτσι ώστε να επιλέγει τη βέλτιστη σύζευξη έτσι ώστε να μη χρειαστεί κανένα να σταματήσει για φόρτιση!

Ο Χρήστος Κρασόπουλος είναι ο υπεύθυνος του project και κάνει το διδακτορικό του με την ομάδα να αποτελούν ο Αναστάσης Τσουμάνης, ο Νίκος Κούρος, η Μαριλένα Καραλή και ο Παναγιώτης Μπέτσιος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις